Byggahus.se

Plåttak och solceller

Besvarad 25 jan 2023 av Robin Toneby

  1. Hej!
    Skrev t dig i annan slinga ang värmepump i byggd hus KL trä 75 kvm med 30 gr taklutning.
    Planerar plåttak men skulle vilja ha förutsättningar för att sätta solceller på tak. funderar på Plannja trend alt låta en riktig plåtslagare göra ett falsat tak.
    Om vi nu tänker ev solceller, vilken typ av plåttak rekommenderar du?
    Är det mycket dyrare/ sämre/ bättre m plåttak m ev integrerade solceller. Vi har nog tänkt att det blir för kostsamt m solceller direkt men om man väljer rätt kanske det inte är så? Vad säger du?
    Vänligen
    Helene
     
  2. Svar

  3. Hej!
    Nu händer det mycket på marknaderna med priser - så det är svårt att ha koll på var priser "skenar" och där de kanske minskar osv. Dvs det är svårt att säga vad som blir billigast/dyrast osv.

    Visst bygger ni huset nu? Om möjligt är det rimligt att bygga in solcellerna direkt då ni kan få offert på tak och solceller samtidigt och att samma firma utfför båda jobben. En del firmor utför båda uppdrag eller samarbetar med varandra för att erbjuda sådan kombinationer.

    Ni kan då få både offert och beräkning på integrerat solcellstak och på tak + solcell. Så kan ni enkelt få bedömning vad som blir mest lönsamt för er av alternativen.

    Plåttak generellt är bra för solceller och det bör inte vara några större problem med olika taktyper. Begränsas möjligen av tillgängliga installatörer och vilka produkter de säljer.

    Lösningar där solcellerna är "inbyggda" i taklösningen skulle jag titta på om de är billigare än en kombinationslösning - även om risken för fel är liten - kommer ju en reparation/åtgärd vara dyrare på dessa då de har dubbla funktioner. Jag vill alltså hedga mig med en billigare prislapp från början.
     
    Robin Toneby

    Robin Toneby

  4. Kommentarer

  5. H
    Helene Haesert ·
    Tack Robin för svar. En lite fråga till
    Efter att ha tittat på priser utseende osv undrar jag om du har några åsikter om shingeltak , ser helt ok ut, är lätta och verkar ju hålla bra. Borde. Väl gå att sätta solceller på också, vad ör din åsikt?
    Vänligen
    Helene
     
  6. R
    rickzzoorr ·
    Tips är att kika på Midsummer. Svensktillverkade paneler som läggs mellan plåtarna. Dvs du får ett vanligt plåttak fast med snygga solpaneler som ligger på plåten mellan falsarna.
    Dock lägre effekt än solpaneler som ligger utanpå, men snyggare. Beror på vad man är ute efter på sitt hus.
    Förmodligen dyrare då det är svensktillverkat jämfört med kinesiskt.

    Tillägg: även Roofit finns i Sverige, man sätter ihop moduler med plåttak i Estland men oklart vartifrån solceller och glaset kommer ifrån. Också dyrare än de vanliga panelerna, men snyggare. Också värda att prata med.
     
  7. ulfben
    ulfben ·
  8. Anna_H
    Anna_H ·
    Jag har Plannja Trend och solceller. Tänk på att välja svart eller mörk plåt så syns solcellerna minimalt.
     
  9. R
    RogerHql ·
    Det ska vara plåttak för att optimera kylningen av solpanelerna som är känsliga för värme som medför sämre verkningsgrad och förkortad livslängd. Ett enkelt korrugerat plåttak är tror jag, det bästa. Det handlar alltså om optimal ventilation på taket under panelerna och då ska det inte vara några plattor , tegel etc som skapar onödig turbulens och därmed, antar jag, sämre kylning.
    Nytt tak: korrugerat eller onödigt dyrt: Falsat?
    Det finns visserligen fuskfals, kan möjligen vara ett alternativ.
     
  10. H
    Helenvbg ·
    Hej vi lade detta tak på garaget Klickfals Classic 475 och solceller på det. Vi beställde material av Vännäs plåt. Funkar toppen.
     
  11. P
    Partamp ·
    Man bör beakta kostnaden för att byta integrerade solceller i framtiden. Jag har falsat plåttak och solceller ovanpå och det innebär att jag inte är låst till en typ av solceller utan kan välja de optimala solcellerna nåsta gång jag vill byta utan att byta själva taket!
    Och vad händer om man får läckage i ett tak med integrerade solceller eller att en solcell går sönder? Nya solceller kommer hela tiden och gamla försvinner och då blir det svårt att få tag i rätt solcell.
     

De senast besvarade frågorna

  1. Val av luft/vatten-värmepump

    Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är...
  2. Vem kan göra en energikalkyl?

    Energikalkyl, vem kan göra en sådan? Mvh Gunnar
  3. Svar från byta bergvärmepump…

    Vi värmer 260 kvm totalt. Har en pelletskamin men använder den sparsamt - ca 5-6 säckar/år. Tilläggsisolerad vind, totalt mer än 50 cm tjocklek på isoleringsmattorna. Bor i Östergötland....

Visa alla frågor

Fråga experten

  • Robin Toneby
    Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.