Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Luftvärmepump Panasonic slutat ge värme

Besvarad 17 sep 2022 av Robin Toneby

 1. Hej!
  Vi har en luftvärmepump av märket Panasonic Sverigepumpen. Den är 10 år och har nu slutat ge värme. Hur ska vi tänka? En tekniker har sagt att det blir dyrt att komma ut och felsöka( kan vara 4-vägsventilen). Pumpen har stått still hela sommaren och har troligtvis kärvat/torkat ihop på något vis.

  Vi har nu gjort allt vad vi har kunnat själva, rengjort efter konstens regler och kört den fram och tillbaka på kyl/värme, läst på och felsökt. Men icke, den vill inte ge värme. Det är pump nr 2 som nu har gett upp på 15 år!

  Så... vad ska vi titta på när vi väljer en ny? Det finns en uppsjö av märken och modeller och jag blir alldeles snurrig då jag ska försöka jämföra modellerna. Vi vill ha en högkvalitativ luftvärmepump av bästa A+++ värde.

  Vårt 1 1/2 plans hus är 15 år gammalt och mycket välisolerat. Uppvärmningen består av en bra braskamin och en luftvärmepump.Det ger en mycket komfortabel värme året runt. Så, snälla ge oss tips på en bra effektiv luftvärmepump med utmärkta värden.

  Bästa hälsningar
  Ann
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Ni ska ha minst 5 års garanti - har de inte det kan ni skippa de maskinerna.
  Om det är fyrvägsventilen och ni vet var den sitter kan ni alltid prova att knacka lite på den - annars brukar det gå att få fram felkoder via fjärrkontrollen.

  Har ni en kamin kan Daikin ha funktioner som kan vara bra för detta på en del modeller.
  Idag finns många vettiga märken - Mitusbishi Electric, Fujitsu, Toshiba, mfl.

  Det kan vara bra att titta på att de ger god effekt även vid lägre temperaturer. Jämföra dessa värden.

  Som sagt - det är en djungel - men samtidigt är kvalitetsmaskinerna relativt lika varandra.
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. electroluxaren
  electroluxaren ·
  Köp Mitsubishi LN Hero så blir du glad, den har sk. kaminfunktion.
   
 6. torparavgrund
  torparavgrund ·
  Mitsubishi har gott rykte bland kyltekniker. Det är nästan aldrig några garantiärenden på såna, och de håller sina specifikationer mycket väl (enligt en kyltekniker jag pratade med tenderar många märken att överdriva minsta temp för drift, skriver de -20 kanske pumpen ändå slutar funka vid -18, medan Mitsubishi skriver -20 och den funkar till -21,5). Min 12-15 år gamla Mitsubishi bara går och går.

  Nibe har rätt schyssta garantier vill jag minnas, vet att det är 10 år på kompressorn och om jag minns rätt 8 år på allt annat. De är också snabba med att få fram reservdelar och har en hjälpsam service placerad i Sverige. Eftersom Nibe är ett större märke än Mitsubishi i Sverige är det lättare att hitta en tekniker som är van vid såna om något skulle krångla.
   
 7. P
  pingis ·
  Jag hade en Panasonic Sverigepumpen. Vilken sophög. Utedelen byttes ganska snart efter att pumpen installerats. Efter ett tag byttes innedelen. Precis innan pumpen fyllde tio år var lagren i innerfläkten slut och man fick skrika inomhus för att höra varandra. Jag googlade och lärde mig att dessa lagerfel är ett standadfel på Panasonic. Jag ringde leverantören som sa att de skulle kolla hur lång garanti jag hade. "Det står 10 års garanti på ett klistermärke på pumpen", sa jag. Det beror på, var svaret. Leverantören ringde tillbaka och gratulerade till min stora tur. Det var 10 års garanti. (No shit, Sherlock). Fläkten byttes och pumpen funkade tills den fyllde tio år och fem sekunder, ungefär. Då pajade utedelen och leverantören visste redan i telefonen att det var en stor fjäder som gått av. Inget att laga. Då gjorde jag slut med Panasonic och köpte en LG-pump. Den har gjort ett strålande jobb i över tio år så till LG kan jag tänka mig att återvända om behov uppstår.
   
 8. J
  JanneSa ·
  Råd & Rön har tester på luftvärmepumpar.
   
 9. Mats-S
  Mats-S ·
  Instämmer med föregående talare .-)

  1. Köp en Mitsubishi Electric, valfri modell. Jag bytte min Panasonic för 3 år sedan, precis samma fel som du har. Dom oberoende installatörer jag chattade med på forum rekommenderade Mitsubishi eftersom det var minst reparationer på dem.

  2. Panasonic har i dagsläget dåligt rykte, tydligen en hel del reparationer på det märket i dagsläget.

  Gå in på https://www.varmepumpsforum.com/ och chatta med installatörerna som hänger där, men akta dig för dom som snackar upp ett märke endast för att dom har kickbacks på just det märket ... bästa råden kommer från oberoende installatörer :)
   
  Redigerat 19 sep 23:58
 10. vvsavlopp
  vvsavlopp ·
  Om något händer med pumpen så vill man ju ha någon som svarar när man ringer in och vill ha support.
  Skulle där vilja slå ett slag för Nibe's support som är överlag bäst på att inom kortast tid och alltid svarar när man ringer till dom.
  Något som är guldvärt när man står ute och felsöker och tickar pengar för varje minut som går för kunden.
  Värt att tänka på, förutom att dom också gör kvalitetsprodukter med bra garantier.
   
 11. A
  Anaii ·
  Jag har en Panasonic Sverigepumpen som troligtvis är av samma eller liknande modell som den pingis nämner. Efter lite google så har jag kommit fram till att den är gjord för medelhavsklimat. Mer till för AC och lite stödvärme några (medelhavs-)kalla nätter.

  Felet som uppstår med lagren har att göra med det bildas en ström som sliter ut metallagret. Det finns keramiklager att köpa som reservdel som var relativt enkelt att byta själv. Sen blev den iaf tyst.
   
 12. hsd
  hsd ·
  Jag har Panasonic llvp , 2 st duosplit (2 utedelar 4 innedelar), installerat 2002 och de har gått klanderfritt tills nu då dom börjat krångla till och från, men 20 år är väl inte dåligt då de har levererat både värme och kyla
  Har även kakelugnar och samspelet mellan värmekällor har fungerat väl
   
 13. T
  Tjompa84 ·
  Tjenare Robin.

  Är du säker på att du får ut kyl från den?
  Om 4-vägan är trasig/hängt sig så brukar det vara så att antingen får du bara ut kyla även om den står som värmedrift. Eller tvärt om att den ger värme även under kyldrift.

  Eller så blir det att ventilen fastnar i ett mellanläge. Då får du ut väldigt dålig värme från den då köldmedium läcker igenom i 4-vägan.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Luft/luft vp i lägenhet

  Hej! Min dotter har köpt lägenhet med enbart direktverkande el. Ca 55m2 men nära 3m i tak i tot. 2 utrymmen som skall värmas upp. Är det någon vits med att vattenburen golvvärme? Är det inte...
 2. Bergvärmepump IVT Geo 612 rimligt val?

  Hej! Vi bygger ett enplanshus från Trivselhus, Villa Österlen på 176 kvm med ingjuten golvvärme från Thermotech + FTX. Vi har valt en bergvärmepump, IVT Geo 612. Är det ett rimligt val? Hur står...
 3. Bergvärme eller LVVP?

  Hej, Har ett hus i Stockholmsområdet (ombyggt -96) som kommer byggas ut i nästa år samt en ny attefallare på 30 m2 – totalt en yta på 185 m2 som skall värmas. Huset är 2-plans. Attefallaren kommer...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.