Byggahus.se

Lönsamt att köpa solcellsbatteri?

Besvarad 14 feb 2023 av Robin Toneby

  1. Vi funderar på att skaffa solceller. Vad säger du, lönar det sig nu att köpa till batteri också? Har de blivit effektivare nu så att det lönar sig?
     
  2. Svar

  3. Hej!
    I de flesta scenarier är det inte lönsamt... ännu.

    Men det finns många skäl att åtminstone se till att anläggningen är förberedd så att det enkelt går att komplettera med detta.

    Några punkter som kommer påverka:
    1, Elprisutveckling
    2, Eventuella förändringar av regler för moms vid försäljning av el
    3, Risker i elförsörjning - ö-drift som ett sätt att skydda sig från framtida ytterligare försämringar i vår el- och energiförsörjning. Bor du t.ex. i El 4 bor du i Europas sämsta elnät...https://www.energinyheter.se/20221202/27961/sydsverige-samsta-elomradet-i-europa
    4, Det finns artiklar om att det finns lönsamhet i att ladda batterier vid låga elpriser och sälja när priset är högt. Jag vet inte hur enkelt det är att koppla upp sig mot sådant - men det kan ju förändra lönsamheten.

    Sen skulle jag ha ordentlig koll på bidragen - i dagsläget är de ju väldigt gentila och är det på gång att ändras kan det vara läge att vara snabb med investering.
     
    Robin Toneby

    Robin Toneby

  4. Kommentarer

  5. B
    Bengt Svejdur ·
    Jag har nyligen fått solceller installerade och då var batteri på tal, men elföretaget som gjort installationen ansåg att trots 50% avdrag på batteri med installation inte var lönsamt idag, 10A/tim batteri skulle kosta 60 000 kr minus de 50%. Det blir för liten batterikapacitet för de pengarna. Så jag avstod det alternativet men det finns möjligheter för en ny ägare av fastigheten den dag vi väljer att sälja att installera batteri om så önskas.
     
  6. D
    debbo ·
    2500kr för ett 10Ah batteri:surprised:

    Tror vi köper in 100Ah ackar för under 1500kr + moms
     
  7. JanRyd
    JanRyd ·
    Inte Ah. kWh istället. Det blir något helt annat. Går åt mycket batteri för att leverera en kilowattimme.
     
  8. T
    TommyC ·
    10kWh batteri kan kosta 60kSEK idag. Jag har skrivit tidigare om att lagring av värmeenergi i ackumulatortankar är billigare under överskådlig tid. 90kWh kostade 40-45kSEK för ett knappt år sedan d v s ca 10ggr billigare med ackumulatortankar jämför med batterier. Det förutsätter såklart att det är till värme som energin ska användas.
     
  9. D
    debbo ·
    Hm, lite märkligt sätt att skriva 10kWh på, men om jag inte tänker helt galet, så borde man då behöva 24st 45Ah ackar.
    Låter lite mer rimligt med hutlösa marginaler.
     
  10. B
    Bengt Svejdur ·
    En tankevurpa av mig i mitt svar här ovan. Jag menade förstås kWh, inte Ah. Det svar som TommyC har skrivit är det korrekta.
     
  11. T
    TommyC ·
    spänning multiplicerat med ström = effekt.
    T ex 50V * 100A = 5000W = 5kW
    effekt multiplicerat med tid = energi.
    T ex 5kW * 1h (h=timme) = 5kWh

    Ah utan att ange spänning säger ingenting om effekt eller energi.

    Edit: Jag var någon sekund efter dig :)
     
  12. lilytwig
    lilytwig ·
    Om du beställer en Kia eNiro eller Hyundai Kona så kan du välja 39kWh eller 64kWh batteri. En skillnad på 25kWh. Kostar ca 60 000:-. Dvs 24 000:- / 10kWh.
    Lönar det sig. Ja och nej. Om du kör bara korta sträckor, och laddar hemma kan du alltid ladda billigaste timme/timmar och då blir svaret nej. Om du kör längre sträckor så kan du landa i att behöva ladda flera timmar och till högre pris när du laddar hemma och att ladda publikt på medellånga resor. Då blir kalkylen annorlunda. Men lönsamt? Kanske/kanske inte. Bekvämt? Absolut.
    För hembatteri får man grönt stöd, men jag får inte kalkylen att gå ihop. Det gör inte extrakostnaden för stort batteri i bilen heller, men med den utökade bekvämligheten så är det värt det.
     
  13. H
    Hans Al ·
    Elförsörjningen har väl aldrig varit ett problem? Priserna möjligtvis..
     
  14. D
    debbo ·
    TommyC, är det mig du försöker förklara något för, då endast jag använt Ah?

    Tråden handla om hur mycket det kostar att ha batteribackup till solcellerna, då intressant vad 60 000kr blir utslaget per cell och hur stor den behöver vara för att lagra 10kWh.

    10kWh batteri säger inte så många vad det innebär.
    Det jag ville belysa, att du behöver 24st 12V ackar på 45Ah.
    Alltså 2500kr per batteri.
     
  15. T
    TommyC ·
    Jag försöker bidraga med lite information för att förhoppningsvis hjälpa några med att undvika de värsta missförstånden gällande batterier. Förstår man inte skilllnaden mellan Ah och kWh så rekommenderar jag att läsa på före en större investering.

    Blyackumulatorer har en starkt begränsad livslängd. Denna livslängd uppnås bara om blyackumulatorerna hanteras optimalt.

    Ett av de bättre fabrikaten blyackumulatorerna som jag har erfarenhet av har en specificerad livslängd på 400 cykler under förutsättningen att de bara laddas ur till max 50%.

    Med 24st 12V 45Ah batterier så kan man från fulladdade batterier leverera effekten 1,3kW under 5 timmar eller 0,65kW under 10 timmar.
    Gör man så en gång per dygn med optimal återladdning så kan man förvänta sig en livslängd på drygt ett år. I praktiken så fungerar det nog lite längre och kapaciteten avtar långsamt under den användbara tiden.

    Vad är det som kostar 2500kr per batteri? Länka gärna.

    Här är mitt exempel på blyackumulator av relativt hög kvalité
    https://www.northstarbattery.com/media.ashx/nsbredbatterymanual.pdf

    Li-Ion batterier av bra kvalité kan uppnå 6000 cykler även med djupare urladdning. Felmoder som självantändning och avgivning av stora mängder vätefluorid ignoreras tyvärr oftast.
     

De senast besvarade frågorna

  1. Val av luft/vatten-värmepump

    Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är...
  2. Vem kan göra en energikalkyl?

    Energikalkyl, vem kan göra en sådan? Mvh Gunnar
  3. Svar från byta bergvärmepump…

    Vi värmer 260 kvm totalt. Har en pelletskamin men använder den sparsamt - ca 5-6 säckar/år. Tilläggsisolerad vind, totalt mer än 50 cm tjocklek på isoleringsmattorna. Bor i Östergötland....

Visa alla frågor

Fråga experten

  • Robin Toneby
    Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.