Byggahus.se

LLVP utvärdera om/ när dags att byta

Besvarad 14 feb 2023 av Robin Toneby

  1. Hur vet man när och hur mycket effekt en LLVP tappat?
    Har en Panasonic CUCE9LKE 3,4 KW som är mer än 12 år
    Vid -3 ute, + 21 inne lämnar pumpen 51,1 ge med full fläkt.
    Känns som om pumper fortfarande har en del att ge

    Vilka avfrostnings intervall räknas som normalt?
    Har en till LLVP i huset så hamnar ej helt utan värme vid haveri
    Hur bör vi tänka gällande byte av pump
     
  2. Svar

  3. Hej!
    En viss mängd köldmedia får läcka ut över tid - så minskad effektivitet av den orsaken kan över tid uppkomma. Annars minskar effektiviteten i takt med att maskinen blir smutsig.
    Det låter spontant som en rengöringsservice och köldmediekontroll kan göras för att säkerställa att maskinen ger det den ska. En sådan åtgärd hinner nog löna sig innan det är dax att byta.

    Eftersom ni har en maskin behöver ni ju inte stressa och har maskinen gått bra under lång tid brukar det fortsätta så. Jag brukar säga att livslängden är ungefär 12 år - men det betyder ju inte att maskinen inte kan hålla 5 år till.

    Avfrostning sker några gånger per dygn. Vid vissa klimat 1 gång i timmen i andra kan det vara en gång per dygn. Beror på luftfuktighet och temperatur och hur tillverkaren har ställt in behovsstyrningen för att starta avfrostning t.ex.

    Ser inga direkta skäl att byta maskin - men kan vara bra att ha koll på marknaden.
     
    Robin Toneby

    Robin Toneby

  4. Kommentarer

  5. G
    guiness ·
    Med tanke på leveranstider (uppemot ett år för vissa märken/modeller) så kan det vara klokt att beställa byte innan den ger upp. Dessutom är den säljbar som begagnad pga samma leveranstider…
     
  6. Appendix
    Appendix ·
    Precis som svaret. Gör service främst
     
  7. Tomas1981SMV
    Tomas1981SMV ·
    Luftvärmepumpar är inte så lång väntetid. Just nu har jag ungefär 1-2v tid för montering och då är jag verksam i Stockholm. Däremot frånluftsvärmepumpar & bergvärme är det långa väntetider på.

    Håller även med, rengöring av lamellpaket och kontroll av gas.
     
  8. B
    Benniee ·
    Det får absolut inte läcka ut något som helst köldmedium överhuvudtaget. Läcksökaren som används för att hitta läckor i köldmediekretsar ska klara av att hitta ett läckage på så lite som 5 gram per år (min är specad för 3 gram/år) och mindre läckage än så kan även upptäckas med andra metoder. Hittar man ett sådant läckage så ska det åtgärdas. Så länge man inte misstänker läckage (eller andra fel i köldmediekretsen) så ska man absolut inte röra den. Risken är att man skapar ett läckage när man börjar pilla på gamla ventiler.

    En luft/luftvärmepump bör servas av tekniker vart 3:e år för att bibehålla effekten som annars kan minska på grund av smuts, framförallt i innedelen. Slitage på kompressorn och fyrvägsventilen kan också orsaka försämrad effekt.

    Rent allmänt kan man säga att en L/L klarar sig mellan 10-20 år, beroende på hur den används, hur den underhålls och om man har lite tur eller inte. Om din L/L fortfarande ger bra värme och du dessutom har en till värmepump så skulle jag absolut inte byta ut den än. Få den ordentligt rengjord av en tekniker och låt den gå några år till. L/L är inte lika svåra att få tag i som andra värmepumpar.
     

De senast besvarade frågorna

  1. Val av luft/vatten-värmepump

    Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är...
  2. Vem kan göra en energikalkyl?

    Energikalkyl, vem kan göra en sådan? Mvh Gunnar
  3. Svar från byta bergvärmepump…

    Vi värmer 260 kvm totalt. Har en pelletskamin men använder den sparsamt - ca 5-6 säckar/år. Tilläggsisolerad vind, totalt mer än 50 cm tjocklek på isoleringsmattorna. Bor i Östergötland....

Visa alla frågor

Fråga experten

  • Robin Toneby
    Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.