Hur fungerar en frånluftsvärmepump på vintern

Besvarad 7 feb 2025 av Robin Toneby
Jag undrar om en frånluftsvärmepump FLVP ger något energitillskott alls när utetemperaturen ligger på -15 C och lägre.
Den kyler ju ner frånluften till -15C. Lika stort luftflöde med utetemperaturen -15 C
kommer in via uteluftsventiler. Blir inte detta ett nollsummespel?
Elpatron får jobba på max.effekt. Hög effektkostnad?
 

Svar

Hej!
Jag kan vara lite fredagstrött men får inte ihop frågan riktigt. Men jag skickar ett svar och räknar med att det kommer fyllas på med bättre förklaringar av andra medlemmar!!

Nej, nollsummespel blir det inte. Värmepumpen använder ju den varma frånluften innan den skickas ut ur huset. Har du t.ex. 5kw i effektbehov vid -15 och en FLVP som ger 2kw (värmefaktor3) kommer du behöva 3,7kW istället för 5kw om du värmt med bara el.
 

Kommentarer

PG Lindgren ·
Möjligen att jag är tisdagstrött, och inte förstår frågen heller. Men, Frånluftsvärmepumpen använder ju den redan uppvärmda luften från huset, där den kalla uteluften är ett tillskott av frisk luft in i huset/systemet.
Den kontakt jag haft med leverantörer av VVP har pratat om att den är känslig för att temperaturen på frånluften går under ca 17 grader. Men så länge systemet har en konstant frånluft att jobba med så är det helt oberoende av friskluftstemperatur. Men det bör ju innebära att man inte kan starta systemet från låga temperaturer, även om det är en egen tanke av mig.
 
useless ·
Rent tekniskt har frågeställaren rätt. Om man ser huset som ett enkelt system med bara värmetillförsel och ventilation från värmepumpen. Kyler man avluften till -15 och tar in ny luft som är -15 så blir det ett nollsummespel oavsett hur bra verkningsgrad värmepumpen har.
Det man måste ta med i beräkningen är att ett bebott hus genererar spillvärme och det är den värmen frånluftvärmepumpen "lever på" under dessa förhållanden.
 
BSA In ·
Det verkar som ingen vill erkänna att en frånluftsvärmepump behöver en ytterligare värmekälla. Den fungerar ju bara vid kall väderlek tack vare elpatron och den el man tillsätter via kompressorn. Man återvinner visserligen värmen ur frånluftdon men samtidigt skapas en förlust vid uteluftintaget. Det kan endast bli ett tillskott av energi om avluftstemperaturen är lägre än utelufttemperaturen.
Det är svårt att snåla på ventilationen vintertid för då fungerar inte värmepumpen. Det hela fungerar bäst vid milda vintrar.
 
Argastesnickaren ·
I Skåne så är det väldigt sällsynt med 15 minus några längre tider.
Har 150+70 kvm uppvärmt hus med bra klimat skal och min elpatron har varit spärrad från dag ett (4.5 år sen) och ännu har jag inte märkt av att den inte skulle orka med att värma mitt hus:)
 
Marike
Marike ·
- 15 in och - 15 ut ger ett minus pgav nödvändiga avfrostningar. - 10 in och - 15 ut skulle möjligen kunna göra +- noll. Men har man ett hus som är avsett för mekanisk ventilation är FLVP ett vettigt alternativ, den verkar ju trots allt som en vp största delen av året. Alternativet skulle vara en kraftigare LV, jord eller bergvärmepump och låta kråkorna avnjuta den varma frånluftströmmen. Det kan vara fördelaktigt med en större pump om man behöver mycket varmvatten och inte vill köra elpatron.
 
Isakare ·
Man får räkna på årsbasis när det gäller FLVP, inte på specifika dagar.
Där jag bor byggdes flera parhusområden i början på 90 talet, vissa fick elpanna med FTX, andra FLVP, jag har bott i båda typerna.
En 2a som jag har på 76 kvm drar ca 7000 kWh per år med FLVP, de med elpanna och FTX ca 11.000 kWh per år i samma storlek med mitt levende.
Om jag inte tar ut varmvatten, tex duschar, klarar kompressorn sig utan tillskott neråt -10 grader.
När det är kallt ute stryper jag ventilerna till hälften (Jo det funkar utmärkt) och jag har varmt inne, 22-23 grader, det i sin tur gör att kompressorn har gott om varmluft att åter vinna.
Och den återvinner inte bara spillvärme, utan återanvänder den värme den producerat.
Sämsta man kan göra med en FLVP är att sänka temperaturen för mycket, så den för lite värme att återvinna, då kan det bli dyrt, för då stöttar den med elpatronen mest hela tiden. Jag VET, för jag har provat, ställde ner pannan till 18 grader och åkte bort en vecka förra vintern, det blev dyrt.
 
Rabbithole ·
Man ska också komma ihåg att den har ett energitillskott från kondensering av rumsfukten. Jag vet inte hur mycket det rör sig om men en liten del.
 
Tomture61
Tomture61 ·
Fick köra min FLVP (2 kw kompressor) som ren elpanna i väntan på reservdelar .
Blev dyra dagar , 70 kWh/ dag istället för 40 - 50 kWh .
Som många poängterat, inte alla dagar som det är minus 15 - 20 grader.
 
BJohan ·
Hej
Jag har haft högpresterande frånluftsvärmepump i flera hus sedan 2004, mestadels Comfortzone. Det är lätt att tänka fel när det gäller flvp.
1. En flvp är en värmepump som jobbar med varm inomhusluft ca 20 gr året runt. Den tappar alltså ingen effekt vintertid som t ex en luft-luft värmepump gör.
2. Huset har effektförluster som ska täckas av värmesystemet. Effektförlusterna är framför allt klimatskal (väggar, fönster, tak, grund) samt ventilation.
3. Effektförlusten för ventilation beror på hur mycket man ventilerar, ventilationsflödet. I ett hyfsat nytt hus finns BBR krav på hur stort ventilationsflöde man ska ha. En flvp använder ventilationsflödet enl BBR och kräver inte mer ventilation än andra uppvärmningssystem. Det är alltså samma effektförlust oavsett uppvärmningssystem. Ftx minskar effektförlusten.
4. När det är -15 gr kallt ger ventilationen tillsammans med klimatskalet en betydande effektförlust som måste täckas av uppvärmningssystemet. En flvp ger max 5-6 kW och det är inte tillräckligt för att täcka effektförlusterna. Då krävs tillskottsvärme. Även en bergvärmepump på 6 kW skulle kräva tillskottsvärme för att hålla värmen.
5. Om man har andra uppvärmningssystem än flvp kan man ju minska ventilationen för att minska effektförlusten, med viss risk för fuktproblem. Om man utgår från att Boverket har rätt när det gäller krav på ventilationsflöde kan man bortse från denna diskussion.
6. En kraftigare värmepump (t ex bergvärme) tillsammans med ftx är kanske det mest effektiva men till en betydligt högre kostnad än en flvp.
 
Ranko ·
En del flvp slutar fungera under 19 grader så det blir elpatron för hela slanten
 
BJohan ·
Jag vet inte vilka du menar, men Comfortzone fungerar ned till 15 grader. Dock blir avfrostningstiden längre med låg rumstemperatur.
 
useless ·
@Ranko Jag har aldrig hört talas om nån som slutar funka vid 19 grader. Skicka gärna en länk till manualen för den modellen. Nibe F750 funkar inte under 16 grader, men den nyare F730 klarar ner till 6 graders frånluftstemperatur
 
Ranko ·
Felanmälde min mors värmepump o då fick jag beskedet när huset stod tomt o
vi skulle höja tempen Kommer ej ihåg fabrikat men blev mäkta förvånad när den bara fungerade med elpatron o en service avgift på nån tusing ca 6-8 år sedan
 

De senast besvarade frågorna

Kan man dämpa effekttopparna genom att använda ackumulatortank?

20 feb 2025
Hej. Har ett äldre hus,trästomme/sågspånsisolering/tilläggsisolerad, med 2m³ ackumulatortank och en bergvärmepump. Tidigare har jag fått höra att det är en dålig idé att köra pump över acctankarna...

Hur fungerar en frånluftsvärmepump på vintern

4 mar 2025
Jag undrar om en frånluftsvärmepump FLVP ger något energitillskott alls när utetemperaturen ligger på -15 C och lägre. Den kyler ju ner frånluften till -15C. Lika stort luftflöde med...

Effektvakt VP

22 jan 2025
Jag har idag effekttoppar om precis under 7 kW, ivt 490, radhus om 120kvm (byggt '10) samt lastbalanserare installerad och undrar om det går att ställa in denna på antingen under 5 eller 6 kW för...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.