Hur bäst samordna ny LLVP med Bahco Minimaster?

Besvarad 7 dec 2022 av Robin Toneby
Hej! Vi har precis installerat en Fuji luft - luftvärmepump, sitter centralt i hallen. I huset finns från början ett Bahco Minimaster ACJ system, som fick nytt kretskort nyligen och funkar egentligen bra. Värmen kommer ifrån taket i små dosor som ser ut som brandvarnare. Vår tanke var att spara el genom att köra Bahcon som ventilation och ha ca 17 grader på den. Men då blåser det så kallt uppifrån så vi fryser... Hur ska man samordna dessa på ett bra sätt? Vill ju spara el, men har nu fått dra upp Bahcon så varmare luft strömmar ut. Men då blir det väl ingen besparing? Om man även eldar i braskaminen, hur ska man tänka då? Tacksam för svar hur man bäst samordnar dessa. ( just nu -10, brr)
 

Svar

Hej!
Jag har för mig att ACJ är luftvärmesystemet men att det oftast är kopplat mot ett FTX-system typ minivent. Inkommande luft spetsas då i ACJ som ett sista steg - det görs av en elvärmare. Er tanke låter rimlig - dvs hålla så låg temperatur från ACJ som möjligt - utan att det blir omkomfortabelt. Luftvärmepumpen kommer minska energianvändningen ändå.
På samma sätt bör ni kunna elda i braskaminen. Möjligen då sätta luftvärmepumpen i enbart fläktläge när ni eldar och värmepumpen kan bidra till att sprida värmen. Blir dock lönlöst om ni som jag skulle glömma att slå på värmepumpen igen...

Jag tycker ni ska ha koll på er avlästa elförbrukning där bör ni kunna se vilka besparingar luftvärmepumpen åstadkommer.
Huset måste ju ventileras.
 

Kommentarer

boihus123 ·
har exakt samma, satta ner fläkthastigheten på ACJ så de inte blåser så mycket ur ventiler. ACJ tar ju endå luft inifrån så den bidrar ju inte till luft kvaliten. Satte ner temperaturen till 14 på den så den aldrig är igång, Slog på eftervärmaren i FTX så tilluften alltid är 22, men den är på låg effekt typ 300 watt. LVP får man köra lite varmare änn man vill ha inne,
 
MARTINOV ·
Nästan exakt samma lösning som i vårt hus från -89.

Vi hade en Bahco minimaster (FTX-aggregat) över spisen (i kombo med köksfläkt), samt en ACJ på ena kattvinden. Var riktigt mycket oljud från minimastern i köket så den byttes ut mot en SystemAir VTR 250, som sattes upp i tvättstugan så vi kunde skaffa en vanlig köksfläkt.

Efter förra vintern bestämde vi oss för att komplettera med en LLVP i hallen. Vi måste köra denna rätt "hårt" (24C), men ACJ står bara på cirkulation/ventilationsläge 1 av 2. Värmen är inte på där alls.

SystemAir:en är inställd på 21C på frånluften och jag har helt stängt av dess eftervärmare (med direktverkande, elpatron).

Detta funkar bra för oss, nu när det varit -10C har vi haft ca. 18C i de mest avlägsna rummen men det funkar för oss.

Så mitt tips är att testa spetta på LLVP:n och stänga av ACJ:ns värmedel (OBS, behålla själva ventilationen på ACJn på, detta hjälper att skyffla runt värmen), och utvärdera. Lycka till!
 
Gräsmattenörden ·
Jag har också ett hus med ACJ/ACF.
Dock har jag uppgradetar det i år med:
Bytt ACF mott Östberg Heru 100.
Bytt ACJ mot en ACJB
Installerat en LLVP i vardagsrummet:

Inställning:
FTX: deaktiverad eftervärmare, inställd på 25* alltså återvinner den värmen i frånluften så länge tilluften är under 25 grader.

ACJB:
Ökat luftcirkulationens basvärde till 50% (var original 40%) samt ställt ner tempen till 15*

LLVP:
23*

Har testat med att ställa ner ACJns cirkulation till lägsta möjliga, det som sker då är att det blir kallar i de stängda rummen så som badrum och dylikt. Så viss värmespridning skapar ACJn.
 
Mats-S
Mats-S ·
Bacho Minimaster FTX är totalt obsolete, den var modern på 80-talet, men har du en idag så byt ut den mot en modern FTX. Minimastern hör hemma på återvinningsstationen :)

Bytte min Minimaster för typ 10+ år sedan mot en Flexit FTX. Såg direkt på elräkningen att den var bra mycket effektivare på att värmeväxla frånluften till inluften. Eftervärmaren har jag konstant avslagen eftersom den inte behövs när systemet värmeväxlar effektivt. Inluften är tillräckligt varm även den kallaste vinterdagen.

LLVP fungerar perfekt i harmoni med FTX:en, aldrig något problem med den kombon. I morse var det -18 i Sollentuna så idag har det dessutom blivit några brasor i min Morsö gjutjärnskammin, varmt och skönt inne
 

De senast besvarade frågorna

Om vattnet kan frysa

9 jul 2024
Hej Robin, tack snälla för att jag får ställa min fråga här. Jag har ett hus med entréplan och källare där boytan är 108kvm + 108kvm dvs 216kvm totalt. Huset har idag två vattenfyllda...

Finns det kretskort som reservdel till en ctc 1100 family 25?

17 jul 2024
Hej! Pannservice sa att det var ett kretskort som är sönder. Vilket gör att pannan inte kan arbeta på full "effekt". Jag kör på el och pannservice menade att om det blir kallt kommer pannan jobba...

Bör jag vara orolig

9 jul 2024
I Våran Sommarstuga finns en liten jordvärmepump Nibe Faiter som är tillverkad 2005. Bör jag vara orolig att den snart slutar fungera

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.