Byggahus.se

Grannen vill borra för bergvärme nära tomtgräns

Besvarad 19 okt 2023 av Robin Toneby
Min granne vill borra för bergvärme nära vår tomtgräns, mellan våra hus. Bör jag vara orolig för sättningar? Borrhålet ska ligga på gränsen mellan fast och icke fast mark, vårt hus ligger kant i kant med icke-fastmarkytan. Avstånd till vårt hus är mellan 5 och 10 m.
 

Svar

Hej!
Såvitt jag vet är bevisbördan omvänd för eventuella skador. Dvs om något sker skall borraren bevisa att de inte orsakat skada. (Är inte helt säker på detta).

Normalt ska borraren utföra jobbet så att risker minimeras. Det är väldigt sällsynt med den typen av skador/problem. Kan vara lämpligt att fota, dokumentera de delar av huset som kan utsättas för risk för att vara lite mer på den säkra sidan.
 

Kommentarer

B
BSOD ·
Tänk på att om du godkänner detta så begränsar du dina egna möjligheter till borrhål på din egen tomt, eftersom det finns minavstånd mellan borrhål.
 
claekm ·
I Österåkers Kommun så måste det vara min 12 till tomtgränsen.
 
Genomklok ·
Sättningar lär vara väldigt osannolikt, det sker ju inget uttag av vatten i en energibrunn. Skulle vara om man öppnar upp nya flödesvägar genom berget och på det sättet dränerar det ytliga grundvattnet. Har hänt, men som sagt osannolikt.

Då hade jag varit mer fundersam över mina egna möjligheter att borra, som tidigare kommentarer är inne på. Eller risk för sämre energiutbyte om du redan har en energibrunn.
 
Mikael Karlsson4999 ·
claekm. 12 m ? i så fall tydligen olika i olika kommuner, I vår kommun gäller beräknad medelpunkt(vinklad borrning) och därifrån 20 meter till närliggande borrhål, samt 10 meter till tomtgräns från medelpunkt, samt ingångshål 4 meter från närmaste byggnad,. Så normalt tillåteet att borra ingångshålet nära tomtgräns hos oss.
 
Niclasfrojel ·
Kräv att han vinklar in hålet så att mittpunkten blir långt in på hans tomt. I och med att det ska vara minst 20m mellan borrhål kan det kraftigt begränsa för dig annars vid framtida borrning.
 
JAJansson ·
När jag borrade krävde byggnadsnämnden grannens medgivande om det var mindre än 6 meter till gränsen. (Göteborg)
 
J
JT8 ·
Ska du borra bergvärme då? Annars spelar det väl ingen som helst roll. Ett borrhål för energibrunn påverkar inte någonting i annat fall. Men be dom vinkla ändå.
 
El oso ·
I berg sker ju inga sättningar, utan de sker i t.ex lera ovan berg som dräneras och torkar, men nån dränering är ju inte aktuell och jordmånen ovan berg, om det nu är morän eller lera, fodras ju så risken för sättningar är nog liten för att inte säga obefintlig
Beträffande närheten till grannars borrrhål är ju att ett ett bergvärmehål normalt kylls ner mer och mer för varje år som går men det finns en bra lösning för det, nämligen den svenska solfångare/solpanelen SAMSTER som återladdar hålet med värme från solen
 
Daniel 109 ·
Vad är fast respektive icke fast mark?
 
B
Boan ·
kräv att de borrar djupare, då kompenserar det ju för om du själv måste göra ett hål, som också måste vara djupare. det är sättet att kunna ha två hål nära varandra.
 
Anna_H ·
Är det ditt eget eller grannens hus som ligger på sankmark? Om ditt eget hus ligger på fast mark (med vilket avses berg?) kan jag inte se något bekymmer.
 

De senast besvarade frågorna

Solpaneler med glapp i produktionen

4 dec 2023
Hej ! Vi fick 2017 solpanelet monterade på taket, men kort efter upptäcktes produktionsbortfall speciellt efter regn. Vid torka fungerar allt. Vi påpekade detta men inget hände. slutligen 2022...

Dålig värmefördelning övervåning undervåning

29 nov 2023
Vår villa är byggd 1958 med en boyta på 291 kvm + biyta ca 90 kvm i två plan, vilket inkluderar även ett varmgarage. Den tidigare ägaren installerade NIBE bergvärmepump 2000 vilket vi bytte ut...

Hur väljer man storlek på värmepump?

19 okt 2023
Kolla tråden "Hur väljer man storlek på värmepump" Vad tycker du ? Är jag rätt på det eller har jag fel faktor som jag har räknat med. /Jan

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.