Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Går det att kombinera befintlig Nibe F750 luftvärmepump med en Nibe bergvärmepump

Besvarad 15 mar 2022 av Robin Toneby

 1. Hej!

  Nuvarande upplägg, hus 150kvm med Nibe F750. Golvvärme nere och radiatorer uppe. Har byggt ett dubbelgarage och går i tankarna att borra för bergvärme.

  Jag undrar om det går att kombinera min befintliga Nibe f750 från 2019 med en ny Nibe bergvärmepump och samtidigt koppla in garaget. Idén är att isåfall köra vanliga radiatorer i garaget.

  Min nibe f750 är en central del av huset med sin ventilation och jag vill av den anledningen inte peta i den installationen.

  Enligt Nibe går det inte att samköra två värmepumpar och de rekommenderade mig att skrota min befintliga f750 och sätta in ett ventilationaggregat.

  Kan du förklara varför det inte är tekniskt möjligt att låta två värmepumpar samarbeta med att värma upp ett vattenburet värmesystem.
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Risken är att bergvärmepumpen tar över driften och då kommer frånluftsvärmepumpen inte att återvinna ventilationsluften.
  Skrota behöver du ju heller inte göra - 750an kan ju säljas.

  Men det låter lite som att kasta penningar i sjön. Ett dubbelgarage är ca 30m2 ytterligare. Jag skulle låta 750an jobba på som vanligt i huset och då samtidigt lösa/ha löst ventilation.

  I garaget skulle jag sätta en luftvärmepump.
  Kostnaden blir då 25000kr kontra din tanke som kan kosta uppemot 200000kr med nytt ventilationsaggregat och bergvärme.

  Du får heller ingen merbesparing av att även värma garaget med 750an - du kommer ju inte att öka på mängden ventilationsluft som kan användas. Att dra kulvert m.m. är även det kostsamt.

  Hälsningar
  Robin
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. pacman42
  pacman42 ·
  Jag har kombinerat LLVP och FLVP och det fungerar jättebra. Jag stängde av allt tillskott på FLVP och nyttjar därmed det den är bra på.

  När det gäller FLVP och BVVP så är ju det stora "problemet" att bägge värmer vatten. FLVP är ju ofta mindre effektiv, då här vill det till att man justerar dem "rätt". Jag hade troligen bara använt FLVP som varmvattenberedare i detta fallet
   
 6. N
  nmeden ·
  Närliggande fundering är varför man inte kombinerar bergvärme och luftvärme. Fördelen med bergvärme är ju (väl?) att kalla sidan aldrig går under typ nollan. Borde det inte vara bättre att köra mot luft så länge utetemperaturen är över marktemperaturen, för att sedan växla mot berget när temperaturen sjunker?
   
 7. K
  Knight ·
  Jag tycker man borde kunna balansera / ha olika inställningar på lägsta temperaturer på det vattenburna värmesystemet samt ha olika värmekällor på pumparna.
   
 8. useless
  useless ·
  "Närliggande fundering är varför man inte kombinerar bergvärme och luftvärme. "

  Det har funnits såna värmepumpar, men allt som blir dyrare och mer komplext än standardlösningen tenderar att bli svårsålt.
  Frånluftvärmepumpar säljer ju som smör trots att dom inte är så effektiva jämfört med alternativen. Majoriteten av kunderna är inte tillräckligt insatta eller bryr sig inte tillräckligt.
   
 9. L
  lordi ·
  Det finns frånluftsmoduler till vissa bergvärmepumpar. Då kan man kombinera frånluftsåtervinning med bergvärme.
  Det innebär dock att 750 måste bytas ut.
  Om man ser till installationskostnaderna så är nog det bästa att låta det vara och sätta in en luft/luft-pump i garaget.
   
 10. useless
  useless ·
  Frånluftmodul, dvs ett värmeväxlarbatteri med frånluftfläkt som återvinner energi ur frånluften till köldbäraren, kan man koppla till alla bergvärmepumpar.
   
 11. A
  Ann e ·
  På Nibes hemsida för F750 står det: ”NIBE F750 är förberedd för anslutning till NIBEs solcellspaket och externa energikällor. ” Har tänkt att bergvärme är en extern energikälla? Hittar dock ingen info om hur…
   
 12. useless
  useless ·
  Man menar nog vedpannor och liknande. Visst går det rent tekniskt att docka en bergvarmepump till den, men det känns som sagt var som att kasta en massa pengar i sjön.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Nyproduktion frånluft eller bergvärme?

  Hej! Vi står inför en nyproduktion i egen regi. Det kommer bli lättbetong, enplanshus, 170 kvm invändigt och 270 takhöjd. Huset kommer att byggas i Östergötland på en tomt där det tidigare var...
 2. Jordvärme

  Hej. Måste man ha grannens godkännande för att gräva ner jordvärmekabel i marken. Närmaste punkten blir 2 meter från fastighetsgränsen , efter det blir avståndet längre och längre. Grannen vill...
 3. Luftvärmepump avledning av kondensvatten

  Hej! Vi funderar på att installera luftvärmepump. Där de vill installera den blir precis intill husgrunden som är torpargrund och jag blir orolig för att vattnet kryper in i grunden. Ett av...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.