Byggahus.se

Bakvänt flöde i acctank

Besvarad 28 apr 2015 av Jerker Bengtsson

 1. Har fått installerat ett solvärmesystem med 25 heatpipe (vacumrör) och en 300 l soltank. Då ingen skikting i tanken skedde så kollade jag kopplingsshemat och kunde konstatera att flödet i soltanken är bakvänt (nerifrån upp).
  VVS installatören vägrar åtgärda problemet - säger att då slingan ligger i bottnet så är det ingen skillnad hur flödet är i slingan, tillverkaren lär påstå det också?!

  För mer info maila mig på
  kalaskurre@gmail.com
   
 2. Svar

 3. Hej
  Svårt att säga med så här begränsad information. Det normala är att man tillför energin uppifrån och ned. Detta eftersom man vill nyttja skiktningen för att få ut så varmt vatten som möjligt i toppen, och det svala i botten.
  När det gäller en slinga som är monterad i botten, så kan installatören ha en poäng. Beroende på tankens utformning, och hur högt slingan är monterad i tanken påverkar detta skiktningen i någon form, men hur mycket går inte att säga.
  Skiktningen påverkas också av hur mediat i tanken runt slingan rör sig. Om det ligger ett konstant flöde över tanken, kommer du att tappa skiktningen.
  Lycka till
  Med vänlig hälsning Jerker
   
  Jerker Bengtsson

  Jerker Bengtsson

  VVS-ingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Vad ska jag välja för uppvärmning till nybyggt hus

  Jag ska bygga ett hus på 100 kvm + loft på 20 kvm ( 1 rum med dörr).Stor del öppen planlösning och tak öppet upp i nock. Husen kommer ligga på en berghäll o stå på plintar.Ska installera en...
 2. Bergvärme som läcker?

  Hej Jerker, Jag har en IVT Greenline S11E-6 som i flera år haft problemet att brinesystemet tappar trycket. Sedan något drygt år har jag också neterat att pumpen endast sänker brinetemperaturen...
 3. Överbliven självdragskanal.

  Hej! Jag håller på att renovera tvättstugan i vårt enplanshus från 1970. När vi köpte huset stod det ett torkskåp där som mynnade ut i ventilationssystemet. Det fanns även en separat...

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer