Byggahus.se

Bäst att byta till vattenburet och LVVP eller byta VVB och sätta in 2 kaminer?

Besvarad 21 mar 2024 av Robin Toneby
Hej

Köpt ett 1-plans hus med källare i elområde 4 vid kusten. Idag har direktverkande el och2 nyare LLVP. Funderar på vad som är den bästa långsiktiga lösningen för att få ett bättre uppvärmningsklimat men ändå hålla nere elanvändning.

Av elementen är det 4 som är i drift kontinuerligt. Gästtoan, badrum (golvvärme med el) och vår och dotterns sovrum. Jag sänker elementen i sovrummen manuellt varje morgon och höjer manuellt när vi kommer hem.

Totala elanvädningen på ett år kommer sluta på runt 11-12kwh (ink hushållsel) och då har vi haft det rättså svalt i vinter. Svalare än vad vi egentligen vill ha. Så därför ser jag behövet av att göra något. LLVP funkar bra och drar inte så mycket men det blir väldigt dålig spridning på värmen. Vi har inte något flashigt ventialtionsystem.

Jag ser väl 2 alternativ.
Det ena är att konvertera till vattenburet och el LVVP. Pris för det kommer hamna på 250000-300000.

Alternativ två är att byta varmvattenberedaren som är 20 år mot en effektivare värmepumpsberedare för tappvatten och sätta in en eller två kaminer (en pellets på ovanvåningen för trivselvärme vid TVn och matbord, och en kamininsats till den öppna spisen i gillestugan i källaren ifall strömmen skulle gå, elen blir snordyr på vintern eller om man behöver lite extra värme där, LLVP sitter i andra änden av källaren och ger inte så bra uppvärmning av den rummet). Vi har en obsesiktiga skorsten och öppen spis i källaren. Detta alternativet kommer med största sannolikhet vara billigare, troligtivs runt halva priset.
Kanske går att göra något med ventilationen för att få bättre spridning av värmen. Vi har idag självdrag.

Vet inte vad man skall lägga krutet på, värdet för huset kommer antagligen öka mer med LVVP än dom andra åtgärderna. Men frågan är om man kan räkna hem den extra kostnaden. Vi har gott om plats i källaren både för ved och pellets.


/ SydneyDelta
 
Redigerat av moderator:

Svar

Hej!
Ytor osv framgår inte så det är svårt att göra ett överslag på vilket energibehov som föreligger. Men det låter som att luftvärmepumparna gör ett ganska viktigt jobb för att ge grundvärme.
Ni har inte en särskilt hög förbrukning med nuvarande lösning - men samtidigt svårt att bedöma hur det skulle se ut om ni hade "full" komfort.

Jag skulle göra en excel på nuläge och de två alternativ du funderar på och stapla upp kostnaderna och kostnadsminskningar (besparing). Och se vad olika alternativ ger över 20-30år.

Utöver det får man fundera på positiva och negativa argument för de olika lösningarna. Egen arbetsinsats (elda), vilka bidrag kan erhållas, vilka lån behöver tas och ränta. Ett lån på 300000kr med en ränta på 5% kostar ju 15000kr/år utan amortering. Hur kan ett vattenburet system sättas in snyggt.

Jag är tveksam till lönsamheten i alltför stora insatser baserat på förbrukningen ni har idag. Samtidigt förvånas man ibland över värdet av att ta stora investeringar på sikt.

Hälsningar
Robin
 
Redigerat av moderator:

Kommentarer

Josth ·
Pellets har blivit riktigt dyrt och även ved har blivit dyrare och kräver mycket jobb. Skulle inte satsa på det för daglig värme utan i så fall bara för trivseleldning någon gång ibland eller som reservvärme om det ibland förekommer riktigt långa strömavbrott på vintern. Att värmen ska sprida sig bra med ventilationen är ett önsketänkande. Luft är en dålig värmebärare och det krävs mycket större luftflöden för att flytta värme med snarlik temperatur än de som bara ventilationen arbetar med. Konvertering till vattenburet plus en LVVP är förmodligen den bästa lösningen på lång sikt och för framtida värde på huset men det går ju inte att direkt räkna hem med tanke på dagens redan låga förbrukning. Måste ses som en långsiktig standardhöjning i huset.
 
Appendix ·
Få orkar hålla på med eldning i längden. Inte ens min vän som är vedfanatiker orkade 😅
 
Appendix ·
Bara det att värma med ved flrbrukar 6-9 kubik per vinter…..

Som sotar med mera…
 
Attitudeswe
Attitudeswe ·
Automatisera elementen och även LLVP så att den går på max fläkt när ni är borta eller om det är snordyrt/snorkallt.

Vi värmer 205kvm från 1979 i Göteborg med bara en LLVP. 14000kWh/år vid 19grader inne.
 
kurlakarl ·
Tycker du ska överge idén med vedeldning för värme, det är en kul tanke men inte hållbart i verkligheten med ett normalt liv (annat än om du är en gammal ensam enstöring som "alltid" haft vedvärme). Och värmen från kamineldning sprids inte ett dugg bättre än värmen från LLVP.
 
Hybro ·
Är sen barnsben nu en gammal enstöring.

Enplans hus på 128 kvm plus garage.
Värmt bodelen med enbart ved sedan 2002.
En kamin är för liten för annat än tillfällig värmeökning.

Vi satte in en 2-tons täljstensugn.
Eldar på vintern två timmar på morgonen och två timmar på kvällen när det är vinterkallt.
Nu på våren och på hösten endast två timmar en gång om kvällen. Rätt mysigt faktiskt.
Rev ut några väggar och har nu öppen planlösning.
Värmen sprider sig utmärkt i hela huset.

De gånger vi varit borta från huset mer än typ tre dygn i sträck på vintern har vi slagit på direktelen.

I garaget ligger vi på typ 5 grader med direktel, vintertid.
Ska jag skruva i t ex bilar ökar jag till 15 grader.

Köper 3 m långved på lastbil.
Går åt drygt en bunt på dragbilen om året. D v s 20 kbm långved som i volym blir lika mycket räknat i stjälpt mått. Det senare är samma mått som slängts ned i större säckar.

Nu sågar, klyver i typ mata månad.
In under tak vid midsommarstid och eldar detta fr o m september - oktober ett år senare.
Då är björkveden torr o fin.

Eget jobb typ 14 fulla arbetsdagar om 8 timmar varje vår, brukar bli lagomt jobbigt.
Så mycket bättre än att kuta på pub eller gym för dyra pengar.
Blir inte ens tid för att ligga ute på nätet.

- Överväger inför ålderdomen att bara myselda typ varje dag kalla årstiden och dra in vattenburna radiatorer i stället för elradiatorer och mata dessa med en LVVP, tror jag det heter.
Ska bara vänta tills barnbarnet jobbat som VVS:are något år, ifall jag behöver stöttning.
 
Redigerat:
Hybro ·
Och tanken att elda i kamin, för att få go värme efter att elden falnat år inget att räkna med.

Bara en ordentligt tung eldstad / ugn kan åstadkomma detta.

Vår Tulikivi TKLU 2050 avger värme många timmar efter att elden falnat. Ungefär som en tung kakelstensugn.
 
Erik_91 ·
Utifrån TS situation hade det räckt att sätta in en liten kamin bara för att trivselelda. Det gör inte så mycket för värmen i hela huset, men på vintern när elpriset är högt är det guld värt att ha ett samlingsrum där du kan elda på och komma upp i 22 grader utan att belasta elräkningen.
 
Johannes Carlsson ·
Krångla inte till det:
- Värmepumpsberedare typ Daikin ECH2O
- Snålspolande duschmunstycken
- LLVP på lite övervärme (23-24 grader) och högt blås
- Håll alla innerdörrar öppna
- Ställ elradiatorer på konstant 15-16 grader och låt dom va
- Lägg matta (heltäckningsmatta) där det är golvkallt
- Skaffa tjocka gosiga strumpor/kläder, sån vanesak

Installera en kamin enbart för myseldning

Du ska inte behöva hålla på att pilla med att stänga av elementen och så
 
Anna_H ·
Jag skulle se över placeringen av LLVP-pumparna. Vi använder bara elradiatorerna i våra sovrum när det är som kallast, annars räcker det att ha dörren öppen till rummen. Vill man stänga om sig på natten, så är det lite kallt i rummet på morgonen, men det går snabbt över när man öppnar dörren.

Golvvärmen i badrummet körs också på sparlåga (helt avstängt de timmar elen är löjligt dyr) och så står dörren öppen när ingen är i badrummet, så att LLVP-värmen kommer in även där.
 
martin boström ·
Tror också det blir hopplöst att räkna hem några större grejer.

Sätt in en kassett för trivseleldning och dra upp LLVP på maxfläkt och 24 grader.
 
Henric79 ·
Instämmer med Johannes Carlsson. Vi har kört på direktverkande el med elementen inställda på 17 grader, plus vedeldning för att få upp tempen i många år - det var mycket jobb och vi frös som hundar.
Satte in en LLVP. Nu har vi haft 22 grader inomhus i många år men elförbrukningen har trots det inte ökat eftersom elementen aldrig slår på numera.

Jag tycker det låter som att du har alla förutsättningar att ha bra komfort hemma till en billig peng. De investeringarna du föreslår är inte på något sätt värt det.
Kör på med LLVP, men skruva för tusan upp värmen och kanske fläkten så det sprider sig bättre och ni slipper frysa.

Vill du lägga pengar på att minska din nettoförbrukning, hade jag nog kollat på att bli andelsägare i ett vindkraftverk eller något sådant istället. Jag har en massa solpaneler, men det skulle jag inte rekommendera. När de producerar mycket el, får man numera inget betalt eftersom där är så många andra som också har överskott då, och på vintern när elen är dyr ger de nästan ingenting.
 
SydneyDelta ·
hej, tack för alla förslag och kommentarer. Jag tror vi har avskrivit konverteringen till vattenburet. Har fått in ett par offerter på både att sätta in kassett och braskamin men vet inte om jag tycker det är värt dom pengarna, behöver kolla med fler leverantörer om vi väljer att återuppta det spåret. Men där tillkommer sotning och hela hanteringen av ved. Det jag kikar på nu är ventilationen och försöka att få bättre inomhus klimat och investera i huset långsiktiga välmående (är självdrag nu). Väntar på en offert för ett FTX-system. Så det i kombination med tilläggsisolering av vinden. Sen kanske en pelletskamin utan skorsten för dom där ruggiga vinterkvällarna. Jag tror det är som ni säger att jag behöver "våga" använda LLVP mer.
 
Henkesvenke ·
Om man använder luftvärmepump så som det är tänkt fungerar två väldigt bra att ersätta/stänga av alla element i hela huset. Det enda problemet är att fläktarna måste stå på så nära max man står ut med ljudmässigt. Hastigheten på fläkten är det som avgör spridningen och effektiviteten, samt tyvärr också ljudnivå.
 

De senast besvarade frågorna

Frånluftsvärmepump

23 mar 2024
Hej Vi har installerat frånluftsvärmepump bosch 3800 förra veckan och på morgonen började larma (fel 5271). Jag öppnade partikelfiltret på retur vattnet som blir fullt med rost . Jag har rensat...

Bäst att byta till vattenburet och LVVP eller byta VVB och sätta in 2 kaminer?

29 mar 2024
Hej Köpt ett 1-plans hus med källare i elområde 4 vid kusten. Idag har direktverkande el och2 nyare LLVP. Funderar på vad som är den bästa långsiktiga lösningen för att få ett bättre...

Halvkalla element

24 feb 2024
Hej vi bor i ett 59 tals hus med vatten buren värme och pellets panna. Det är endast den övre delen av elementen som blir varm skall det vara så? Inloppet är jätte varmt utloppet ner till är kallt.

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.