Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Annorlunda energilösning?

Besvarad 20 apr 2022 av Robin Toneby

 1. Hej
  Har en tanke som kanske är dum? Jag bor i en villa med mycket mark och har funderat på solceller på markstativ. Men jobbar även i mark branschen och bor nära Göteborg så tanken på att bygga en vall av schaktmassor ist för stativ skulle betala Ca 60% av investeringskostnaden. Men då jag har frånluftvärmepump tänkte jag att jordvärme kan jag lägga under vallen före byggnation och få med det utan stora kostnader då jag ej behöver schakta utan har bara fyll. Då kom nästa tanke när solcellerna över producerar varför inte höja medelvärmen i jordvärmen med el patron ist för att sälja... Där kan jag även komplettera med större lagring av medium i tankar eller överdriven lång slinga för jordvärme. För varje grad värmare borde jordvärme pumpen gå billigare? ist för att lagra i batterier lagrar man värme. Värma medium/vatten på dagen och värma hus på kvällen/natten ;-)
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Troligen blir det knöligt och dyrt - om du inte kan få tag på det mesta gratis och gillar att laborera. Generellt är väl problemet att du värmer marken när marken är varm och energibehovet inomhus är lågt. Bäst idag är väl att något avtal där man säljer el på sommaren och sen får byta ut den mot el på vintern. Jag tror iofs att den typen av avtal kommer att försvinna.
  Nu lät jag säkert lite grinig - jag behöver äta lunch. Som sagt prova är inte fel - men man bör kanske inte investera en massa pengar - däremot blod svett och tårar kan man ju alltid kasta in en del!
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. B
  BSOD ·
  Markvärme kräver ju i regel kanske 400 till 600 m slang eller liknande för en villa. Låter inte som jordvallen räcker? Dessutom vill man ju komma ner en bit, närmare nån m eller liknande, närmare frostfritt. Jag antar att man bör gräva lite under vallen i alla fall, för att hamna någorlunda rätt, så man inte får för låg inkommande brinetemp i slutet av vintern.

  Du lär ju bygga någon form av ram i alla fall för solpanelerna, även om du har placerat dem på en vall. Jag tror inte du blir av med 60% av totalkostnaden.

  Detr helt döfött att värma jorden vid överskott istället för att sälja den på elnätet. Blir bara krångel och 99.9% förlust. Överskottet är ju i maj till oktober. Värmer du jorden då har du ingen nytta av i januari.
   
 6. R
  Robert-san01 ·
  Det finns sådana system. Dock så brukar det inte lagra speciellt mycket i marken utan det mesta försvinner med grundvattnet.
   
 7. G
  Granat10 ·
  Det finns ett företag som heter Samster och som värmer upp marken i borrhål. Kontakta dem. https://www.samster.se/
   
 8. S
  Skogen81 ·
  Lagra värme i marken eller i berget låter som dålig affär. Blir marken varmare än omgivningen strålar värmen bort. Har du värmt ett borrhål så försvinner värmen eftersom borrhålet har sprickor och vatten som flödar iväg mot grannen.
   
 9. hsd
  hsd ·
  IKEA kyler väl sina nya varuhus med bergvärmehålen som de tar värme från senare, vore det bortkastat skulle nog IKEA inte göra det
   
 10. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Grejen är ju att det är billigare att göra sig av med värmen i bergvärmehålet än att skicka ut den i luften totalt sett. Här har du ju en kostnad för att kyla varuhuset. Värmen du får ur varuhusen en sommardag är väldigt svår att sälja.

  Men att sätta upp solceller och med en elpatron värma upp bergvärmehålet är inte alls lika ekonomiskt. Här får du dessutom betalt för elen du skickar ut.
   
 11. hsd
  hsd ·
  Var fick Du elpatron ifrån
   
 12. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Från TS första inlägg.
  "Då kom nästa tanke när solcellerna över producerar varför inte höja medelvärmen i jordvärmen med el patron ist för att sälja..."
   
 13. N
  NoiseMaker ·
  Solcellerna är också mer effektiva ju kallare de är. Att lägga dem nära marken kan ge sämre kylning.
   
 14. martin43
  martin43 ·
  Tänk på att om elen är dyr ska du ALLTID sälja el. Och använda el när den är billig. Detta gäller även när du har solceller, eftersom du får betalt i timpris.
  Elen har sista året alltid varit dyrare dagtid än nattetid (vardagar) vilket passar bra för att sälja dyr el när man är på jobbet och använda billig el på natten för att värma huset.

  Lägg markslingan till värmepumpen i oskuggad mark istället, så värmer solen den samtidigt som du säljer el.
   
 15. Kokarn
  Kokarn ·
  Elda för kråkorna är ett talesätt som stämmer oerhört bra på såna lösningar, som TS tar upp här ,
  man kan jämföra det med att skicka överskottsvärme i en älv för att återvinna den senare , vilket är omöjligt
   
 16. useless
  useless ·
  Att långtidslagra energi i berg/mark funkar bevisligen eftersom det finns flera såna system i drift. Dock är det en helt annan anläggning än några hundra meter markkollektor i en jordvall som man värmer på sommaren.
  Den simpla lösning som TS är inne på funkar tyvärr inte.
   
 17. Kokarn
  Kokarn ·
  Helt klart fungerar det ,men det kräver stora mängder överskottsvärme som man annars måste bli av med i tex kyltorn då värmeförlusterna är signifikanta för sån typ av energilagring
   

De senast besvarade frågorna

 1. Går det att kombinera befintlig Nibe F750 luftvärmepump med en Nibe bergvärmepump

  Hej! Nuvarande upplägg, hus 150kvm med Nibe F750. Golvvärme nere och radiatorer uppe. Har byggt ett dubbelgarage och går i tankarna att borra för bergvärme. Jag undrar om det går att kombinera min...
 2. Annorlunda energilösning?

  Hej Har en tanke som kanske är dum? Jag bor i en villa med mycket mark och har funderat på solceller på markstativ. Men jobbar även i mark branschen och bor nära Göteborg så tanken på att bygga en...
 3. Skillnad elförbrukning 1 plan och 1,5 plan?

  Hej! Grannen har 1,5 plan jag har enplanshus. Husen byggdes 1990/91 av Myresjöhus och har samma värmesystem etc. och samma inställningar mm. Genom åren har grannen dock förbrukat ca 15 000 kWh/år...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.