Dags att se över elavtalet inför vintern

Elpriserna förväntas stiga en hel del under vintern, därför kan det vara en god idé att du ser över hushållets elavtal.

Det är hög tid att se över elavtalet. Priserna förväntas stiga med 24 procent i vinter enligt Elskling.se:s analys, som bland annat bygger på det faktum att vattenmagasinen har mindre mängd vatten än normalt vid denna årstiden och att kärnkraftens produktion är begränsad till 66 procent av installerad effekt.

– Underskottet i vattenmagasinen ökar risken för ett högre elpris framöver. Vårt tips till konsumenter som är oroliga för eventuella elpristoppar i vinter är att det kan vara en god idé att teckna fastpriskontrakt. Då kan de slappna av och njuta av vintern istället för att oroa sig för elprisnivån, säger Faraz Azima, vd för Elskling.se.

Samtidigt minskar andelen kunder med så kallade tills vidare-avtal, nu har endast 15 procent ett sådant avtal vilket Energimarknadsinspektionen hurrar över.

– Konsumenterna har blivit medvetna om att de här avtalen ofta är ofördelaktiga, säger Thomas Björkström, samordnare av konsumentfrågor vid EI, till Dagens Nyheter.

Den här typen av avtal är cirka 27 procent dyrare än övriga avtalsformer. Du som har tills vidare-avtal bör med andra ord byta omgående.