Energi

Byn ska äntligen anslutas till elnätet

Först hade de ingen el alls, sedan ett krånglande minikraftverk. Men nu ska hushållen i Hosjöbottnarna anslutas till elnätet.

Invånarna i den lilla byn Hosjöbottnarna jublar. Byn ska nämligen äntligen anslutas till elnätet och därmed få en pålitlig elförsörjning. Fram tills nu har de fått sin försörjning från ett vattenburet minikraftverk och det uppges ha blivit många kalla nätter med skiftnyckeln i hand då kraftverket inte klarat påfrestningarna.

– Jag ser fram emot att slösa med el. Kanske dammsuga och tvätta samtidigt. Utan att behöva tänka på om någon granne lagar mat hemma hos sig, så kraftverket slås ut, säger Pia Persson till Dagens Nyheter som besökt byn och dess elva invånare.

Fram till och med 1991 hade boende i Hosjöbottnarna ingen el alls. Sedan installerade länsstyrelsen ett vattenburet minikraftverk. När de därefter fick möjlighet att söka bidrag för att ansluta byn till elnätet nekades ansökan och fram tills nu har de fått förlita sig på minikraftverket. Men nu har länsstyrelsen ändrat sig och byn får 100 procent bidrag för att anslutas.

Enligt uppgift i artikeln förmodas Hosjöbottnarna vara den sista byn med permanentboende som saknar ström.