Altan

Tvätta altanen - smutsnivån avgör val av rengöringsmedel

Tvätt av altanen. Foto: Medlemmen D09

Tvätt av altanen. Foto: Medlemmen D09

Våren är här och därmed högsäsong för att tvätta altanen. I den här artikeln går vi igenom vilket rengöringsmedel du bör välja i olika situationer.

När det är dags att tvätta altanen är det hur smutsig den är och vilken typ av smuts som grott sig in, som avgör vilket rengöringsmedel som är bäst för dig. Ska du behandla altanen efteråt påverkar även detta valet av rengöringsmedel.

Grönsåpa är ett bra alternativ för dig som underhåller altanen regelbundet och inte önskar efterbehandla med någon annan produkt samt inte har kiselbehandlad altan. Såpa är ett naturligt alternativ som fungerar bra så länge du inte har tuffare smuts såsom mikrobiell påväxt eller annat som satt sig på djupet. Har du exempelvis fått lite grön påväxt under vintern är grönsåpa ett lämpligt alternativ.

När grönsåpa inte är tillräckligt

Många gånger räcker det med grönsåpa för tvätt och oljning. Har du däremot inte tvättat på flera år, eller avser att behandla träet med lasyr eller olja, kommer det eventuellt inte att vara tillräckligt.

Alternativet då är så kallade syntetiska rengöringsmedel. Dessa innehåller tensider som löser upp tuffare smuts och i många fall även mikrobiell påväxt. Det finns en uppsjö sådana produkter på marknaden, de heter allt från krafttvätt, husvask och fasadtvätt till altantvätt och målartvätt. Produkterna liknar varandra i mångt och mycket, de bygger alla på tensider. Sedan är det lite olika hur väl de presterar, men väljer du ett känt varumärke brukar resultatet bli bra. 

Tvättad altan.
Nytvättad altan. Foto: Medlemmen House-of-Terror

Har du en lite äldre altan med grånat trä, alternativt en altan du ska behandla efteråt, behövs ännu mer kraftfulla medel. 

– Det som är grått på en grånad altan är blekta träfibrer, då måste rengöringsmedlet ha ett högt pH för att detta ska avlägsna den nedbrutna ytan. Du måste få bort den nedbrutna ytveden för att få tillbaka friskt trä. Du behöver även få bort den om du ska behandla altanen, det är ingen idé att behandla nedbrutet trä eller trä med resten av tidigare behandling, säger Fredrik Fagerell, tekniker hos Jotun.

Dessa mer potenta rengöringsmedel är ytterst frätande och du bör därför använda skyddsutrustning när du utför arbetet. 

– Du måste skydda dig själv och även närliggande material av glas, aluminium och liknande som kan ta skada om det skvätter på dem. Detsamma gäller växtlighet runtom.

Tvätta obehandlad altan - tillvägagångssätt

Oavsett om du väljer grönsåpa eller ett mildare syntetiskt rengöringsmedel är tillvägagångssättet ungefär detsamma.

Altan innan tvätt.
Altan innan tvätt. Foto: Medlemmen Frihopper
 1. Börja med att blötlägga trallen genom att spola vatten på den.
 2. Spruta ut rengöringsmedlet över hela trädäcket med hjälp av högtryckstvätt som kan mixa rengöringsmedel automatiskt, eller genom att blanda rengöringsmedlet enligt instruktion och därefter pytsa ut det över altanen. Om du använder högtryckstvätt så gå med låg styrka och håll munstycket en bra bit ifrån så att träet inte flisar sig. Används dock helst inte högtryckstvätt om du kan undvika det.
  – Det skadar mer än det gör nytta. Använd trädgårdsslangen och en terrasstvättborste. Kör du för hårt med högtryckstvätten så kan du skada den mjukare vårveden i virket, säger Johan Fröbel, träexpert hos branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen.
 3. Låt medlet ligga kvar och verka på altanen i cirka 10 minuter.
 4. Skrubba med en terrassrengöringsborste samtidigt som du sköljer altanen med vattenslang, alternativt så använder du en högtryckstvätt med terrassmunstycke, men återigen, var då mycket försiktig. Se till att skölja bort all smuts som lossnar.
 5. Låt torka.

Tvätta grånad altan eller altan som ska behandlas med olja eller lasyr

När du ska behandla altanen efteråt, eller om du har en mycket grånad altan som du vill få liv i igen, så behövs som sagt ganska kraftigt rengöringsmedel med ett pH runt 13-14. Detta avlägsnar den gamla lasyren, oljan och/eller den nedbrutna ytveden. 

Så här gör du:

 1. Blötlägg trallen genom att spola av den med vattenslang - eller högtryckstvätt med lågt tryck och med munstycket en på ett ordentligt avstånd från träytan så att den inte skadas. Dock bör du om möjligt undvika högtryckstvätt på grund av risken att trallen skadas.
 2. Kontrollera om produkten behöver spädas före användning och gör så om så krävs. Sprid ut den över trallen så att den täcker hela ytan.
 3. Vänta 10-15 minuter och använd sedan en terrassrengöringsborste för att skrubba hela altanen. Du kan märka att den börjar ludda, det är blekta träfibrer som släpper från ytan.
 4. Skölj av ytan och låt torka. En somrig dag brukar det räcka med ett dygn innan du kan påbörja behandling, men är det vår kan det vara bra att vänta ett par dagar. Du bör aldrig behandla en fuktig altan.
  – Ytan ska ha en ytfuktkvot om högst 16 procent. Mät gärna med en fuktkvotsmätare innan behandling, säger Johan Fröbel.

Läs mer:

Behandla altan och trädäck - välj rätt metod för önskat resultat