Vanligaste orsakerna till skador i trädgården

Vanligaste orsakerna till skador i trädgården

De vanligaste olyckstyperna vid trädgårdsarbete och hur du förebygger dem.

Igår skrev vi om att hemmafixare lever farligt, och hur olyckor kan undvikas vid renoveringar och annat gör det själv-arbete. Idag har turen kommit till de som fixar och donar i trädgården. Totalt skadar sig 4 600 personer årligen när de utför trädgårdsarbete. Gräsklipparen är den största boven bland männen, tätt följd av stegen och hala gräsmattor - fallet är tvärtom för kvinnor. Utöver gräsklipparen är även sekatörer och häcksaxar orsaken till många skador. 

Skador vid trädgårdsarbete

Den tredje vanligaste olyckstypen i trädgården är stenar och kvistar som sprätter upp och skadar ögonen, detta kan exempelvis ske under arbete med röjsåg eller gräsklippare. Även vridvåld/överansträngning, flisor och taggar i fingrarna samt getingstick, fästing- och ormbett är vanliga.

Som du ser innehåller listan från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap en hel drös farliga aktiviteter. Men du kan minimera risken för skador. Myndigheten har satt ihop en punktlista med råd där mycket i grund och botten handlar om att skydda kroppen.

Tips och råd vid trädgårdsarbete:

  • Läs instruktioner med mera noggrant och följ dem. 
  • Använd skyddsglasögon vid användning av grästrimmer eller röjsåg. 
  • Använd hörselskydd. 
  • Dra ur sladden eller ta bort tändstiftet när du rensar motorgräsklipparen. 
  • Använd godkänd skyddsutrustning vid användning av motorsåg och trimmer/röjsåg. 
  • Stå stadigt vid häckklippning med maskin. 
  • Använd endast typkontrollerade, certifierade stegar. Ställ upp stegen med 75 graders lutning, byt glidskydd om de är slitna, förankra stegen i sidled och använd inte stegen om det inte kan göras säkert.