Ekonomi

Skatteverket kritiska till ROT-avdrag som konkurrensmedel

Villaområde i Lomma kommun.

Villaområde i Lomma kommun. Foto: Marlén Eskilsson

Schablonbeloppet vid fiberinstallationen i Lomma kritiseras av Skatteverket.

Boende i Lomma i Skåne har den senaste tiden tagit emot erbjudande om fiberanslutning från företaget Kraftringen, där erbjudandet delvis har marknadsförts med information om möjligheten till ROT-avdrag. ROT-avdraget är ett schablonbelopp på 4 000 kronor för grävningen på själva tomten, och har godkänts av Skatteverket lokalt.

Men att ha med det i marknadsföringen är ett tilltag som Skatteverket på riksnivå ställer sig negativa till.

– Vi ser allvarligt på en situation där ROT-avdrag fungerar som ett konkurrensmedel mellan företag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Sydsvenskan.se.

Anledningen uppges vara att generella erbjudanden med schablonbelopp i slutändan inte stämmer riktigt för varje hushåll, hos vissa kan det bli dyrare och hos andra billigare. Samtidigt handlar det om en så liten summa att det rent tekniskt vore ekonomiskt omöjligt för Skatteverket att detaljgranska alla sådana belopp i Sverige.

– Vi försöker kontrollera att kostnaden som görs avdrag för är rimlig. Men samtidigt kan det vara svårt för oss att prioritera granskningar av rotavdrag på 4 000 kronor, säger Pia Blank Thörnroos.

I det aktuella fallet ska det lokala kontoret ha godkänt ett generellt erbjudande, som dessutom kan komma att faktureras före arbetet påbörjats. Men Skatteverket säger samtidigt att detta är ett problem som de är medvetna om, och att det blir ett ännu större problem när det används som konkurrensmedel.