Ny elak tujasvamp funnen i Sverige

En angripen tuja

En angripen tuja

Importerad tuja har fört med sig en svamp in i landet som smittar via vattendroppar, tujan mörknar för att slutligen bli brunsvart.

I samband med att tujaplantor förts in i landet har en ny smittsam skadegörare fått fäste här. Svampen kallas Phytophthora lateralis (tidigare känd för att angripa ädelcypress), och enligt Maj-Lis Pettersson på Sveriges Lantbruksuniversitet som fått in ett flertal skadade tujor och undersökt dem så blir färgen mörkare än vad den blir av andra svampar och skadorna liknar de från vägsalt, djururin eller vintertorka. Vanligen blir barren mörka en bit in på skottet och mörknar allt mer för att slutligen bli brunsvarta.

Upptäcker du att din häck blivit angripen ska du enligt rekommendation från Sveriges Lantbruksuniversitet klippa bort skadade delar och bränna dem. Därefter ska du endast rotvattna för att undvika smittspridning då smittan sprids via vattendroppar.

Samtliga plantor som Maj-lis Pettersson fått in har varit från södra och mellersta Sverige och planterade mellan 2009-2011. De är från Holland och har enligt uppgift planterats som stora exemplar.