Byggahus.se

Växter runt damm. Lerjord och sten. Skugga och sol.

Besvarad 23 apr 2021 av Cajsa Lundin

 1. Hej! Bor utanför Enköping. Vi håller på att anlägga en stor damm som vi stensätter med sten från tomten. Den ena delen ligger i en skogsdunge med lövträd och två breda fall från höjden där reningsverket ska placeras. Den dammen förbinds med en kanal till en damm som ligger öppet med sol till ca 16. Vill inte ha exotiska växter utan vill ha växter som passar i den naturliga miljön.
  Låga torktåliga växter runt dammen som ligger öppet. Växter efter kanalen som ligger i mer skugga samt lite högre frodiga växter vid fallen samt växter som ska planteras för att rena vattnet efter reningsverket.
  Jag söker på nätet men blir förvirrad av att det finns så mycket att välja mellan. Just nu har jag gett upp:).
   
 2. Svar

 3. Ja, det finns ju många fina växter! ;-) Lite beror på hur många och hur tätt. Dvs hur bred och stor yta ska ni plantera.

  Jag röstar för buskträd som ett övre skikt. Dvs ni stammar upp en stor buske så kronan höjs (blir smala ben och bred krona). Bra växter för detta är ligustersyrén, körsbärskornell, ginnalalönn, carmencitarönn och trollhassel (och många fler). Sen kan ni ha växter som ger frodighet under, och då är det stora blad som ger detta intryck: som ormbunkar (träjon är torktålig) och olika funkior (finns torktåliga), kaukasisk förgätmigej. Högre och läcker perenn är bronsrodgersia. Kanske några perenna prydnadsgräs? Och varför inte något vintergrönt – enen Mint Julep ger naturligt intryck (fontänsiluett).

  Hoppas det gav lite input som hjälper er framåt!
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. B
  Björn Dahlroth ·
  Lavendel är en låg torktåliig växt. Också lätt att föröka. man sticker bara ned en små kvistar i rabatten under sommaren. En del dör, en del rotar sig. Finns olika blåa vita och skära, Luktar gott gillas av humlor.
  Björn Dahlroth
   

De senast besvarade frågorna

 1. Växter runt damm. Lerjord och sten. Skugga och sol.

  Hej! Bor utanför Enköping. Vi håller på att anlägga en stor damm som vi stensätter med sten från tomten. Den ena delen ligger i en skogsdunge med lövträd och två breda fall från höjden där...
 2. AVENBOKHÄCK TAR ÖVER MIN TOMT

  Hej! Vår avenbokhäck är nog 15-20 år gammal, Vi har ca 100 meter (x2 då vi får gå på båda sidor såklart :) ) väldigt fin är den ff. Men, den växer ju som ATTAN!. Vi vill gärna halvera bredden på...
 3. Plantera växter framför thujahäck

  Jag har en thujahäck mot grannarna där traktens kaniner ätit upp de nedersta grenarna så att de blivit ”uppstammade” ca 40 cm. Det ser så fult ut och jag funderar på att plantera några växter som...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.