Byggahus.se

Vad har jag gjort för fel med murgrönan?

Besvarad 15 maj 2021 av Cajsa Lundin

 1. Jag har nyligen (första halvan av april) planterat 8 st långa/höga murgrönor (ca 1,85 m), i stora planteringslådor. Några har armeringsjärn till stöd, andra en ”klättervägg” av trä.

  Stockholm, och dessa stod ute på Blomsterlandet, så jag antog att det var ok att plantera ut dom nu.

  Nu, efter några veckor, ser de inte alls så glada ut, och jag undrar varför, om jag har gjort något fel, och om de nu är på väg att dö, eller kan räddas. Bifogar bilder som kanske kan ge en hint?

  - För mycket/lite vatten?
  - För kallt/tidigt att plantera ut (har varit nere kring 0 några gånger, kanske någon minusgrad på natten).
  - För soligt?*
  - Har de inte ”tyckt om” att jag har spridit ut dom mot gallren (de växte som en pelare när jag köpte dom)

  *) Dom står soligt, och vet att murgröna föredrar skugga/halskugga. Tänkte prova ändå, men det kanske var dumt...

  Annat?
  Och kan jag göra något?

  /Lillekitte
   
 2. Svar

 3. Jag förutsätter att Blomsterlandet säljer härdiga murgrönesorter på uteavdelningen.

  Murgröna gillar inte full sol, så den fick det nog lite kämpigt att etablera sig. Ser öven öppet ut, och kombon sol och blåst blir extra tufft. Jag tror inte den är död, och bara rötterna lever, så den kan nog repa sig. Klipp bort de delar som är fula, eller ta bort fula blad.

  Dock gillar inte murgröna soligt läge. Nummer ett vid växtval är att välja växter med rätt ståndortskrav för platsen, det blir bara onödigt besvärligt annars. Kommer att bli jobbigt för den, särskilt på vintern/vårvintern får den lätt tjältorkningskador. Flytta till halvskugga.

  Sen kan jag inte svara på vattningen. Rötterna måste ha syre, så se till att det inte blir för blött.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. Appendix
  Appendix ·
  Senast för två veckor sen var det ett par frostnätter med - 6 i Stockholms län. En hel del av grannarnas nyplanteringar har varit lite lessna. Dessutom rätt torr vår kombinerat med en stark sol då den kom fram.
   
 6. L
  LaoLars ·
  Jag har murgröna som växt på samma plats vid/under en tall, i tre år och trivts bra. Men just detta år tappade den nästan alla blad och dom som är kvar har skador ganska lika Lillekittes!
  Är det insekter som härjar? Eller var det en konstigt varm vinter?
   
 7. S
  Skrutten18 ·
  Murgröna som jag har på lite olika ställen i trädgården som alltid varit fina har i år blivit väldigt ”misshandlade” väder eller insekter eller ”bara” ett dåligt murgröna år? Vem vet!
  Klipper bort allt som är fult, så kommer de sig nog igen tänker jag.
  Lycka till
   

De senast besvarade frågorna

 1. Svamp i gräsmattan igen

  Hej, Vi köpte ett hus med eftersatt gräsmatta för 2 år sen, första året gjorde vi inget med gräsmattan, försökte bara klippa ned och hålla ogräset borta, då fanns det inga svampar. Förra året, då...
 2. Balsampoppel

  Vi köpte en balsampoppel förra sommaren men valde att ta bort den i år. Vi grävde upp trädet som var ca 4 meter högt. Nu undrar jag om de små rotdelarna som är kvar i jorden kommer att skjuta...
 3. Finns det något hopp för vårt körsbärsträd?

  Hej! Vi har ett körsbärsträd på ca 50 år som är hjärtat i vår lilla trädgård. Nu under våren har det blommat så fint på alla grenar, precis som vanligt men från en dag till en annan så har alla...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.