Byggahus.se

Tips på snabbväxande insynsskydd

Besvarad 23 nov 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej, jag vill ha tips på snabbväxande träd/buskar som ska bli höga, här 4-5 meter eller mer. Vi bor på landet och har en granne som har en gräsligt misskött, nästan fallfärdig lada med fula tillbyggnader men gamla plåtar och mycket annat skräp nära oss. Det är norrläge, men vi har mycket sol hela dagarna även där. Förmodligen är det berg under men ca 20-30 cm jord/sand överst, det är frodigt och växer gräs och brännässlor ymnigt där nu. Däremot sluttar berget ut mot norr där det är en fårhage med mycket frodig växtlighet. Längre ner växer alträd. Förslag? Tack på förhand
   
 2. Svar

 3. 20-30 cm är för litet jorddjup för buskar och träd. Om det finns djup nära intill kan man (med rätt vattning) få dem att överleva tills de hittat till den djupare fuktigare jorden för att försörja sig.
  Men huvudsaklig rekommendation är att bygga upp jorddjupet på något sätt!

  Brännässlor brukar vara en kväveindikator, vanligt där det varit ett utedass eller kompost.

  Nedan ger jag förslag på höga och ganska anspråkslösa buskar som ska passa syftet.
  Du har inte skrivit växtzon, jag anger högsta zon.
  Bra att veta är att höjden på allt vedartat (buskar och träd) i växtbeskrivningar anges vid 10 års ålder.

  Snabbväxande innebär oftast att man inom några år måste beskära för att hålla dem på max 5 meter. Inga växter stannar i växten.
  Man ska också veta att det skiljer rejält på grund av olika förutsättningar både över och under jord.

  Andra växter mer sakta och är lättare att håll kring 4-5 meter, men då är det bra att köpa stora storlekar direkt, så man inte behöver vänta 8-10 år.

  Vill ni inte ha dem så buskiga nertill är det fint att beskära de låga grenarna, så det blir ett buskträd, som bildar "en bredare krona med kala ben", vilket ofta är ändamålsenligt som insynsskydd eller avskärming. (Upplevs också mindre som ett "risigt buskage".)

  Ginnalalönn, zon 5
  Körsbärskornell, zon 4
  Skogskornell, zon 6
  Hassel (finns även rödbladig), olika arter/sorter zon 3-5
  rönnbärsapel, zon 4
  virginiahägg, zon 5
  fläder, zon 4
  ungersk syrén, zon 5-7 (sorten 'Måttsund' snabbväxande)
  ligustersyrén, zon 5

  Det går också att komplettera med lägre buskar (gärna täta/formstarka) framför, dvs "två skikt". Då kan man få in fler värden som olika blom och inte minst höstfärger. Och gärna även någon vintergrönt. Beror på om det är viktigt blickfång inifrån och/eller från sittplatser utomhus.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. X
  Xanthopteryx ·
  Pil! Sätt en drös pilskott med några dm emellan. Går lite segt i början men så fort de rotat sig ordentligt så drar det iväg. Vår lilla pil som insynsskydd klipper jag ner ordentligt varje år, och varje år tar den sig 2 meter upp!
   
 6. K
  Kalle B ·
  Om man vattnar när det är torrt går det fint att odla i 20-30cm jord. Näringsrikt nog är det ju som sagt, om det finns nässlor. Enda problemet är att tunn jord lätt torkar ut under varma somrar.
   
 7. I
  IaMatsErik ·
  Buxbom! Grön året om, med knappt någon sködsel en tät vägg att vara stolt över
   
 8. P
  Pappa1986 ·
  Men om man vill ha det som insynsskydd så borde det väl vara ett vintergrönt insynsskydd, annars är du bara skyddad 6 mån av 12. Eller?
   
 9. B
  Björn Dahlroth ·
  En del stora scherzminer kan bli över 4 m. Syrener är en möjlighet likksom Caragana men det tar tid. En del tujor kan bli höga och täta som häcklar. (kolla Drottningholms slottspark). Tyvärr är det knepigt med snabbväxande. Hasselbuskar kan också växa fort men blir glesa nedtill.
   
 10. S
  Soläng55 ·
  Tack så jättemycket för alla svar. Ja vi vill helst ha vintergrönt och ja vi har tänkt på tujor. Du som skrev om att sätta skott av Pil-vi har en-hur tar man skott på den? Genom beskärning och plantering direkt i jord eller kruka först??? Berätta gärna. Tack alla än en gång!
   
 11. B
  BirgitS ·
  Vintergröna buskar är mycket känslig för torka under vintern och våren. Det låter mycket besvärligt att kombinera det med så väldigt tunt jordlager. Buskar på över 4 m som ska stå i bara 20-30 cm jord kommer att bli väldigt vindkänsliga och det är risk för att de lägger sig ner när det blir storm. Sen tror jag ju i och för sig att det aldrig kommer att bli 4 m höga buskar om jordlagret är så tunt, precis som Cajsa skriver.
   
 12. S
  Soläng55 ·
  Du har rätt i det, vi ser att det är djupare med jord om vi planterar lite längre ut mot gränsen. Vi får kolla noga innan vi planterar något. Tack
   
 13. elpaco
  elpaco ·
  Props till Kajsa att det förfärliga thujan inte nämns. Och buxbom växer _inte_ snabbt.
   
 14. K
  Kickan42 ·
  Avenbok, snygg även på vintern då de bruna löven sitter kvar. Vet ej om den är snabbväxande
  Kolla Wexthuset.com:
  Boken blir en hög och robust häck som ger lä och skydd hela året eftersom bladen sitter kvar vintertid. Färgspelet är fantastiskt och varierar från de limegröna vårbladen, den mustiga sommargrönskan, höstens sprakande orange toner till vinterns brunglänsande kopparfärg.
   
 15. T
  Tungbetong ·
  Nu vet jag inte zon men Lagerhägg låter perfekt. Vintergrönt, gillar skugga och är ganska anspråkslös. Det finns sorter som inte blir så breda utan lägger krutet på att växa uppåt, exempelvis 'Genolia'.
   
 16. X
  Xanthopteryx ·
  Angående pil: Man kan ju dra ner pil först och år två, när pilen börjat ta sig kan man sätta en vintergrön på solsidan. Då får man först ett snabbare insynsskydd som frvisso inte är heltäckande men ändå döljer lite med alla skott vintertid samtidigt som en mer vintergrön jobbar på solsidan. Då pilen lär övervinna höjden först så kommer den ändå få sol till att växa medan den städsegröna kommer när den kommer och har sin sol hela tiden.

  Skott av pil: Man klipper ner typ två-tre dm långa pinnar på våren, när den är till att börja sava. Sticker ner dessa, åt rätt håll! (även om den faktiskt kan växa oppochned men växer sämre...) 2/3 i jorden. Håller fuktigt. That's it.
  Tar man tidigare får man förvara svalt och lite fuktigt i väntan på att tjäle och vår skall komma till liv.

  Massor av skott i vår så finns intresse så tjoa så löser vi det till en rimlig penning (frakt samt något du anser vara lämpligt). Vet inte hur långt du har att plantera men kan säkert bidra med uppåt ett par hundra sticklingar.

  Man kan också, om man låter skotten gå upp oklippta, fläta samman till ett staket om man vill. Jag har klippt mycket i början får att få de att grena sig vid basen så varje år klippte jag ner till några dm höjd varvid den skjuter massor av skott där. Efter några år klipper jag längre upp. Man kan så att säga laborera lite som man vill, och de långa slanorna som blir kan man klippa och bara fläta till saker om man gillar sådant. Eller sticka ner på annan plats och fläta ihop så har man ett pilstaket till.
  Fungerar också utmärkt som blompinnar men då får man låta de ligga och torka eller skala av barken ty annars börjar de växa i blomkrukarna. Även om man sätter de uppochned :p
   
 17. S
  Soläng55 ·
  Verkar som att pil är en kul växt-går ju att göra mycket med den. Tack för alla tips-kanske hör av mig i vår
   
 18. P
  PKL ·
  Parkslide! Går aldrig att bli av med...

  skämt åsido jag har samma problem och jag tror det kommit många bra tips ovan. Jag satte liguster för över två år sen men den har knapp växt alls. Trots gödsling... har ca 20-30 cm jord sen berg. Grannen har satt en thujahäck hos sig så får hoppas att den tar sig.Thujan sticker ut lika illa som allt annat som grannen sysslar med.
   
  Redigerat 29 nov 2020 09:31
 19. S
  Soläng55 ·
  Tack-då skippar vi linguster, hade den i åtanke men misstänkte att den inte skulle funka. Funderar nu mest på Thujabrabant...
   
 20. P
  Pappa1986 ·
  Murgröna borde ju vara ett alternativ. Med rätt förutsättningar så går den ju rätt fort :)
   
 21. D
  Drenalin ·
  Bambu är vintergrön, och det finns olika sorter beroende på vad du vill ha för höjd.
  Fargesia murielae, (bergbambu) har du tex
  Hutu som är 1-1,5 meter
  Simba som är 2-2,5 meter
  Jumbo 3-3,5 meter
  Superjumbo upp mot 4 meter.
  dessa är alla helt täta nerifrån och hela vägen upp

  högre finns tex phyllostacchys familjen.
  Phyllostacchys Bisettii,
  en grönstammig bambu med rör upp till 7- 7,5 meter.

  Phyllostacchys spectabilis
  En gulstammig bambu med rör upp till ca 8 meter.

  Bambu är anspråkslösa plantor som kan formklippas som man vill (bergbambu, inte phyllostacchys) och det finns mycket mera än det som man ser på dom vanliga plantskolorna.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Kapa tuja

  Hej Cajsa. Har en fråga som jag är jätteglad att få besvarad. Har 2 inte så breda tujahäckar som i skydd mot vår uteplats. De är drygt 3 m höga. Jag vill kapa ner dem till c:a 1,5 meter. Det är...
 2. Tips på snabbväxande insynsskydd

  Hej, jag vill ha tips på snabbväxande träd/buskar som ska bli höga, här 4-5 meter eller mer. Vi bor på landet och har en granne som har en gräsligt misskött, nästan fallfärdig lada med fula...
 3. Marken sjunkit vid planterad syrenhäck

  Vi planterade en syrenhäck för några år sedan. Marken har sjunkit utmed häcken vilket medför att den, framför allt under våren står i vatten. En del plantor har dött, kanske beroende på detta. Hur...

Visa alla frågor