Byggahus.se

Staket framför häck

Besvarad 17 dec 2017 av Cajsa Lundin

 1. Hej! Jag har planer på rama in våran tomt på ett trevligare sätt än dagens gamla slitna och hängiga gunnebostängsel. Vi vill gärna ha ett skydd snabbt samtidigt som vi på sikt vill ha ett bra och högt insynsskydd. Då vi har fått avslag på bygglovsansökan för plank så går det bort tyvärr. Jag har sett folk som har både staket och häck. Är det en bra lösning tror du? Jag tänker att staketet slits väldigt fort av att ha fuktiga buskar som står mot det. Häcken vi har kollat på är främst bukettapel.

  Tack på förhand
  Filip
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Du undrar om staket och häck är en bra lösning. Det finns inget objektivt svar, utan beror på syfte och önskemål.

  Estetiskt kan staket passa väldigt bra och höja intrycket till viss arkitektur och miljö. Fint (romantiskt) med blommande buskar som letar sig över och genom staketet. Det är klart att det blir lite fuktigt mellan buskar och trästaket. Det går att minska genom att ställa buskarna längre in på tomten och hålla dem mer klippta åt stakethållet så det blir luftigare. När staketet ska underhållas är det svårare att komma med häck innanför.

  Funktionellt ger staket säkrare genomspringningsskydd för t. ex. hundar eller små barn. Buskar och häck är ofta lite glesare nertill, även om de flesta klarar sig med enbart häck. Önskad höjd på insynsskydd samt skötselinsatser kan också vara avgörande. Trästaket måste underhållas med kanske 8 års mellanrum, medan häck behöver ses över (beskäras) ett par gånger per år. Målade staket ger mer underhållsarbete än slamfärgade (eller andra behandlingar). Anläggningsmässigt går fortare att plantera häck än göra grundarbetet för staket (stolpfundament). Men har man berg i marken kan staket vara bästa valet. Tomter som är helt insynsskyddade ger även inbrottstjuvar skydd. Många funktionella faktorer att väga in, om det inte är rent estetiskt val.

  Jag tycker ett svart gunnebostaket kan vara riktigt snyggt, passar naturtomter och även moderna obehandlade (grånade) eller svarta trähus. Dessa flätverksstängsel (behöver ju inte vara Gunnebo) passar bra ihop med måbärshäck, klätterväxter och annat där staket ger stöd.

  Bukettapel kan hållas både friväxande och klippt. Gillas av harar och rådjur, särskilt när den är ung. Av den anledningen kan ett staket vara bra. Bukettapel är frisk och mycket anspråkslös häck när den är etablerad. Den har fin äppelblom (friväxande) och höstfärg samt får dekorativa små röda frukter på skaft som färgklickar i avlövad buske. (De är också fina till juldekorationer.) Som klippt kan den användas som vilken häck som helst, ställs då tätare än friväxande, och hålls smal och blir då högre. Även friväxande häckar bör beskäras som unga så de blir tätare nertill.

  Lycka till med ditt val!

  Hälsar Cajsa Lundin
  www.formochfunktion.se
   
  Redigerat 18 dec 2017 18:36
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Infiltrationsanläggning - dölja fula rör med tåliga växter

  Hej! Jag har nyligen tagit över ett fritidshus där tidigare ägare anlagt trekammarbrunn med infiltration (markbädd) mitt framför huset. Avloppsanläggningen är inte den allra mest njutbara syn man...
 2. Beskära lönnträd?

  Hej, kan man beskära ett lönnträd? Vi har ett rätt så stort på vår tomt och skulle vilja ta ned höjden något. Höjden är idag ca 8 m. När lönnen var i början av sin tillväxt, beskars den så att det...
 3. Klematisblad stekel på ligusterhäck.

  Hur kan man bli av med klematisblad stekel på ligusterhäck. Larverna har ätit upp häcken varje år. Har börjat skaka av och plocka bort larverna, frågan är om det hjälper eller får man hålla på...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.