Byggahus.se

Slänt - vilken marktäckare och häck?

Besvarad 6 jun 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!
  Vi flyttade för ett år sen i vårt hus. Framför huset finns en slänt. Jag har blivit så förvirrat av att läsa om de olika marktäckare, vintergröna och häckar and you name it. Vi har träd på slänten( jag vet inte vad dess träd heter). Vi har provat att sätta sten framför slänten men det ser inte bra ut. Jag är lite tveksam till marktäckare för jag vill inte att de skall gå över till grannen. Sen finns det häckar men de flesta är giftiga eller också passar de inte till vår zon 1. Så min fråga är finns det marktäckare som inte sprida sig över allt?jag vill inte de skall störa min grannens trädgård. Och finns det vintergröna häckar till zon 1?
  Tack
  Mvh Tülay Kizilkaya
   
 2. Svar

 3. Man kan sätta (låga) buskar eller perenner som bara breddar i sig själva, inte sprider sig med rötter eller aväggare. De räknas ändå som marktäckare. (häckar är aldrig marktäckare ;))

  Stenar i form av stödmur i nederkant är välgörande för att få ordning och reda, även för att "lyfta släntfoten" så lutningen minskar på jordprofilen, samt att man kan få till bättre jorddjup.

  Du skrev inte väderstreck, kolla upp det. Även vad det är för jorda (skillnad på en sandjord och lerjord vad gäller växtval).

  Några exempel:
  • blommande buske: kantspirea, Spirea fritschiana (klarar de flesta jordar och lägen, bara inte full skugga, har höstfärg. Denna är ett något mer tortkåligt alternativ än den vanligare björkspirean Tor)
  • vintergrön låg barrbuske: en, Juniperus communis Nona Hustad E (klarar torka efter den etablerat sig, även vindtålig)
  • perenn blommande: kantnepeta, Nepeta faassenii eller bergnepeta 'Linghem' (båda gillar väldränerad, sol, gärna kalkrik jord, gillas av bin och fjärilar, torktåliga efter etablering)

  Om området är skuggigt och inte är väldigt stort skulle (de lite mer torktåliga) funkior kunna funka.

  Angående vintergröna häckar för zon 1 finns flera. Du behöver inte oroa dig för giftighet, de lockar inte till förtäring, och t. ex. idegransbär smakar inte bra de spottas ut fort, och skulle man svälja dem får man ev lite ont i magen om man tuggar sönder de små små fröna inuti bären (vilket är svårt).
  Idegran, hybrididegran 'Hillii', lagerhägg, gran, bergbambu, tuja, serbgran är de jag kommer på nu.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Vilket läge är trädgården?

  Hej! Blir inte klok över vilket läge mina rabatter är. Huset har baksidan rakt mot norr. Rabatten närmst huset ligger ca 1 meter ut, och ca 2 meter in från husgaveln. Full sol hela sommaren men...
 2. Tips på vita växter till rabatt i västläge

  Hej! Jag har fastnat för tanken på en vitblommig rabatt! Platsen: tittar man rakt fram finns en gräsmatta ända fram till en tät thujahäck (3 m hög), till höger ett lågt men lummigt körsbärsträd (3...
 3. hej

  1- hur många löpmeter,ipm, trallbrädor (golvbrädor) som behövs för att täcka altanbjälklaget. altanbjälklaget är 3000x5000mm och trallbrädorna 28x95? kan du förklara :) 2-beskriv hur man monterar...

Visa alla frågor