Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Slänt - vilken marktäckare och häck?

Besvarad 6 jun 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!
  Vi flyttade för ett år sen i vårt hus. Framför huset finns en slänt. Jag har blivit så förvirrat av att läsa om de olika marktäckare, vintergröna och häckar and you name it. Vi har träd på slänten( jag vet inte vad dess träd heter). Vi har provat att sätta sten framför slänten men det ser inte bra ut. Jag är lite tveksam till marktäckare för jag vill inte att de skall gå över till grannen. Sen finns det häckar men de flesta är giftiga eller också passar de inte till vår zon 1. Så min fråga är finns det marktäckare som inte sprida sig över allt?jag vill inte de skall störa min grannens trädgård. Och finns det vintergröna häckar till zon 1?
  Tack
  Mvh Tülay Kizilkaya
   
 2. Svar

 3. Man kan sätta (låga) buskar eller perenner som bara breddar i sig själva, inte sprider sig med rötter eller avläggare. De räknas ändå som marktäckare. (häckar är aldrig marktäckare ;))

  Stenar i form av stödmur i nederkant är välgörande för att få ordning och reda, även för att "lyfta släntfoten" så lutningen minskar på jordprofilen, samt att man kan få till bättre jorddjup.

  Du skrev inte väderstreck, kolla upp det. Även vad det är för typ av jord (skillnad på sandjord och lerjord vad gäller växtval).

  Några exempel:
  • blommande buske: kantspirea, Spirea fritschiana (klarar de flesta jordar och lägen, bara inte full skugga, har höstfärg. Denna är ett något mer torktålig än den vanligare björkspirean Tor)
  • vintergrön låg barrbuske: en, Juniperus communis Nona Hustad E (klarar torka efter den etablerat sig, även vindtålig)
  • perenn blommande: kantnepeta, Nepeta faassenii eller bergnepeta 'Linghem' (båda gillar väldränerad, sol, gärna kalkrik jord, gillas av bin och fjärilar, torktåliga efter etablering)

  Om området är skuggigt och inte är väldigt stort skulle (de lite mer torktåliga) funkior kunna funka.

  Angående vintergröna häckar för zon 1 finns flera. Du behöver inte oroa dig för giftighet, de lockar inte till förtäring, och t. ex. idegransbär smakar inte gott, de spottas ut fort, och skulle man svälja dem får man ev lite ont i magen om man tuggar sönder de små små fröna inuti bären (vilket är svårt).
  Idegran, hybrididegran 'Hillii', lagerhägg, gran, bergbambu, tuja, serbgran är de jag kommer på nu.
   
  Redigerat 27 aug 2020 14:28
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Ta bort sälg

  Hej, vi vill bygga ett växthus på baksidan mot skogen/skogsdungen på vår tomt. Där finns ett par sälgar som vi då behöver ta bort då de hamnar för nära växthuset. Hur tar man bäst bort dem? De har...
 2. Kapa en tuja häck 30 cm på toppen

  Går det att kapa en tuja häck 30 cm på toppen blir den grön igen ? Ska man ta 15 cm i taget, med ett år i mellan? mvh Niclas
 3. Min lövhäck

  Hej min lövhäck är som en stam ned till. Hur får jag den tät och kvistar med löv. Den ska vara insyns skyddande. Kan jag skicka bild? Den ser konstig ut på bladen också. tror det är avalonbok Mvh Lena

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.