Byggahus.se

Samplantering med flerstammig glanskörsbär

Besvarad 11 sep 2019 av Cajsa Lundin

 1. Hej,
  Vi bygger hus och anlägger nu vår trädgård. Vi har en rabatt på 10x2 meter. Sol kommer åt rabattens båda långsidorna i princip hela dagen. Rabatten har söderläge och inget annat närliggande skuggar. I ena änden vill vi ställa ett flerstammigt glanskörsbär. Det finns plats för den då rabatten just där är 4 meter djup isf 2 m. (Tänk dog en L-form på rabatten) Vi har även en vingbenved Compactus som väntar i sin kruka på att få flytta in där någonstans.

  Min fråga: Vad föreslår du att vi mer planterar i rabatten? Tänker mig en stomme av träd/buskar som kompletteras med perenner som marktäckare/kant. Närmaste annat träd i trädgården är ett ungt silverpäron med 200 cm stamhöjd. Huset är ljusgrått.

  Preferenser: Mer stramt och lugnt än vilt, helst inte i behov av regelbunden klippning då vi har det på flera andra ställen. Buskhöjd ca 1,5 för så att det döljer grannens hus som ligger i en slänt nedanför oss.

  Zon 3-4 vid en sjö.

  Ser fram mot förslag.
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Kanske 2 till flerstammig glanskörsbär med jämt avstånd? Eller/och fler vingbenved, behöver inte vara Compactus. Det är lättast och blir snyggt om ni vill ha lugnt och lite stramt.

  Glanskörsbären kan gärna "stammas upp", så man lyfter kronorna. Det blir snygg form samt att den vackra barken framträder mer. (man brukar även få ta bort några grenar nerifrån, så det inte är en härva, utan bara fåtal "huvudstammar").

  Kanske några vintergröna klot? Tydliga former lugnar och ger struktur.

  Knyt ihop hus och silverpäron med en grå marktäckare som dessutom gillar soligt och väldränerat läge, som lågt lammöra och ulleternell.

  Till glanskörsbär kan det bli fint att återkoppla med vinröd ton, t. ex. ett sjok låg rödbladig kärleksört, som också ger horisontalverkan med sin platta blomform. Fin långt in på vintern.

  Rödbladig smällspirea är annars lättskött och tillför färg.

  Dvärghavtorn 'Hikul' eller lavendelvide är grå kandidater.
  Båda kan formklippas då och då för mer strikt form eller höjdreglering.

  Använd dock inte bara röd- och gråbladigt, det kan upplevas lite sjukt eller artificiellt ut.

  Ett skönt vilsamt dekorationsgräs är hakonegräs (det gröna), som tillför fin form- och strukturkontrast – samlad tät fluffig form med frisk grönska.

  Det var några förslag i all hast. Hoppas du fick lite hjälp på traven med tänket.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Prydnadsträd

  Hej, vårt prydnadsträd, en hängsälg, knäcktes i en storm och vi sågade ner det längs marken. Efter ett tag kom det upp grenar från stubben. Vi lät dom vara kvar under sommaren för att se vad som...
 2. Angripen Liguesterhäck

  Hej! Vår Liquesterhäck som är cirka nio år gammal har under sista dagarna fått små vita fläckar på bladen och fäller blad. Den är klippt för drygt en vecka sedan (gör vi en till två gånger om...
 3. Ölandstok i grupp

  Om jag vill plantera tex Abbotswood i en slänt, alltså inte som en häck....hur tätt skall jag plantera? Entusiastisk radhusägare!

Visa alla frågor