Byggahus.se

Så gräsmatta

Besvarad 12 maj 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hejsan!
  Vi är klara med allt förarbete anläggningsjorden är på. Nu ska vi så i morgon fredag, på söndag ska det dock regna kraftigt. Är det dumt att så innan dess eller ska vi vänta till nästa vecka innan vi sår?
  Vi är oroliga att fröna ska rinna bort eller klump sig. Men vi är också oroliga över allt ogräs som kan komma upp om vi inte sår nu.
  Hur tycker du vi ska göra?
  Tack
   
 2. Svar

 3. Nu har helgen gått, så ni har redan varit tvunget att eget beslut. Regn är bra, men kraftigt regn kan göra att att fröna flyter omkring lite. Dock bör man ha gjort så pass plant och stabilt underlag så de inte borde flyta iväg så långt, inte så det blir synlig effekt när väl gräset har grott klart. I värsta fall får ni stödså i luckor. Ogräs bör inte finnas, men det är olika på vilka ogräs som är "farliga", de flesta klarar inte återupprepad klippning så de dör ändå.
  Gräsmattejorden som läggs ut bör vara ogräsfri, och ska helst inte blandas med den gamla jorden, för att undvika att frön kommer upp till ljuset.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. K
  Kirderf85 ·
  Tänk även att hålla koll på utetemperaturen. Fröna jag har köpt rekommenderas vid en utetemperatur på 10 grader. Vet att många haft problem nu att fröna inte gror. Nu har vi i mellersta delarna av Sverige haft temperaturer kring 0. I morse vaknade man upp med 1 ½ dm snö på gräsmattan som man toppdressade och stödsådde på tidigare i veckan när det var runt 8-10 grader. Tur att jag bara han göra 5-10 % av gräsmattan.
   
 6. Humlo
  Humlo ·
  Vi sådde också förra veckan när det var +10. Nu har det varit minus varje natt! Är fröna förstörda nu eller gror de när värmen kommer tillbaks?
   
 7. C
  codesid ·
  Hej!

  Jag har blivit lite gräsnörd efter att jag sådde gräs för snart två år sedan. Kan tipsa om rullgräs på duk för då kan inte fröna flyta runt då de är insydda i duken som förmultnar. Även insydd gödning i duken. Finns mer info på rullgräs.nu

  kan annars tipsa om att använda matjord då de ofta är billigare och sedan även tillsätta sand för de trivs gräset i. Ska gräsmattan bli bra och hålla länge rekommenderas jordmån på 10-20 cm beroende på jord under.

  Och glöm inte gödning några gånger per säsong beroende på sort. En fin gräsmatta behöver extra näring!
   
 8. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Kul att du fått gräsduk att funka! Har kunder som tycker den torkar ut för fort, svårt att bibehålla liv i fröna. (En kund har provat två gånger. Han ifrågasatte även den artificiellt stickiga färgtonen på duken... Trist inslag att se på när fröna inte tar sig.) Om någon som läser detta har erfarenhet av gräsfröduk så berätta gärna!

  Matjord är ett odefinierat begrepp, kan vara prima, kan vara fullt med ogräs. (Just till gräsmatta som man ju ständigt klipper kan det funka, men absolut inte till perenner och andra samplanteringar.) Ofta är den harpad (grovsorterad), och består av en blandning av torv, sand och åkerjord/lera. Den är inte ångad eller rensad från ogräs. Och ingen näring är tillsatt.

  Gräsmattejord är lättare att arbeta med då den är stabil, samt är (oftast) naturgödslad. Att den är färdigblandad med sand är fördel, arbetet går fortare. (vilket en kund snabbt har igen).

  20 cm kan bli svampigt, så det bildas gropar och ojämnheter. Vi lägger runt 10 cm, efter att befintligt material är förberett. Svårast är när det är för väldränerat under, som sandjord, då krävs ett skikt lerjord under och lite djupare lager gräsmattejord.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Så gräsmatta

  Hejsan! Vi är klara med allt förarbete anläggningsjorden är på. Nu ska vi så i morgon fredag, på söndag ska det dock regna kraftigt. Är det dumt att så innan dess eller ska vi vänta till nästa...
 2. Jämna ut trädgården

  Hej! Vi har en tomt som har en ställt, precis bakom huset. Jag skulle behöva hjälp med att jämna ut den då vi också har lite berg, kan man fylla, jämna ut marken? Vad är dina bästa tips för att få...
 3. Hundurin

  Hej Grannen går förbi vår avenbokshäck med kopplad boxer och låter hunden urinera. Ska jag ta upp det med grannen eller är det ingen fara? Mvh Gunilla

Visa alla frågor