Byggahus.se

Plantering i brant slänt

Besvarad 20 apr 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej Cajsa,

  Vi har en väldigt brant slänt som är ca 70 grader vid en änden av vårt hus, det är ett vädigt tunt lager med jord och sedan fyllnadsmassor. Finns det någon växtlighet som kan trivas på ett sådant ställe?

  MVH
  Henrik
   
 2. Svar

 3. 70% låter väldigt brant! (En trappa är ca 1:2 dvs 50 %. Lutning 1:1 är 100%)
  Det som är svårigheten är att få jorden att ligga kvar så växterna kan rota in, samt att bevattna. Bevattning kan lösas med slangar och lågt tryck på vattningen, men det är väldigt lätt att jorden eroderar.
  Fyllnadsmassor kan vara av olika kvalité utifrån växtperspektiv, men oftast för täta för rötterna. Då måste man gräva ur eller/och fylla på med mer jord.
  Testa att gräva en grop och se hur fort vattnet rinner igenom, det bör rinna igenom på ett par timmar. Annars måste ni förbättra förutsättningarna.
  Normalt krävs 30 cm djup jordbädd för perenner, och minst 40 för buskar.
  Tunt jordlager finns det växter som klarar, men det är alltså plantering, etablering (dvs bevattning) som är svårt. Är det soligt funkar timjan, fetbladsväxter som sedum osv. Ni kommer att få hålla undan ogräs. Finns budget kan man köpa färdiga perennamattor som man fäster med träspik.
  (Det finns beskrivningar hur underlaget ska förberedas.)
  Kanske är det bäst att göra en låg stödmur nertill för att minska lutningen och få till bättre förutsättningar?
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. Darling McFluff
  Darling McFluff ·
  Jag har liknande och gjort följande:

  Byggde en enkelt spaljé som slutade mot slänten, detta gör att mer jord stannar kvar samt stöd för klätterväxter. Obehandlat virke som till slut försvinner.

  Gjorde en liten stödkant längst ner för att få lite mer jord på en punkt, därefteer planterades murgröna.
   
 6. F
  Försökersjälv ·
  70 grader är inte samma sak som 70 procent.
   
 7. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Oj, jag som så ofta brukar tjata om skillnaden mellan grader och procent för kunder. ;-) Tack för uppmärksamhet!

  1:1 = 100 % och 45 grader
  1:2 = 50 % och ca 27 grader

  Frågan är om frågeställaren Henrik verkligen menar 70 grader?? Det är extremt brant!

  Klätterväxter som planteras längst ner och får slingra i något och/eller fästa på "lutande väggen" kan vara enda lösningen, utan andra åtgärder som murar.
   
 8. F
  Försökersjälv ·
  I sammanhanget är det också viktigt att slå fast om det är grader mot horisontal- eller vertikalplanet. I frågan om lutning eller stigning i procent finns det ju om inte en regel så i alla fall en vedertagen konvention.
   
 9. H
  Hasse C ·
  Jag har Krypoxbär i en slänt. Funkar bra trots ca 40 grader lutning och tunt jordskikt. Växten är väldigt härdig, vintergrön och får fina bär som fåglarna gillar på vintern.
   
 10. T
  tommyb ·
  Vinca minor är också en bra växt i sluttningar
   
 11. 2
  2433711 ·
  päron eller druvväxter som växer nerifrån upp kanske?
   
 12. Maria T
  Maria T ·
  Vi har två branta slänter på vår tomt, i den ena planterade vi just krypoxbär för ca 10 år sen och det är verkligen en tålig och kraftigt växande sort, trimmar den två gånger per år för att den ska hålla sig inom ramarna s a s. Lätt att föröka också, då revorna gärna slår rot.
  Den andra branta slänten har ett utsatt läge, torrt, och det var mycket tunt med jord eftersom det är berg strax under. Jag letade mycket efter tips och fann till slut ett slags nät av jute (snöre) som sen tog lite tid att hitta en återförsäljare av, men väl där köpte jag 5 meter med ca 2,5 meters bredd (var på rulle), och sen lag jag ut nätet på slänten och förankrade med särskilda fästanordningar. Vattnade mycket, hällde på ett lager jord, vattnade igen...och planterade en massa torktåliga perenner i nätets hål, går ju också att klippa av bitar av rutnätet för att kunna göra större hål. Har fungerat gott, det är tre år sen jag gjorde det och nätet skulle helt förmultna på fem år och det tror jag stämmer. Bl a klätterhortensia och murgröna trivs bra i slänten, samt taklök, sedum och Vinca. Tyvärr gillar prästkragarna också platsen och jag får rensa som en tok för att de inte ska ta över.
   
 13. G
  Gran88 ·
  Ni som planterat krypoxbär. Vilket avstånd har ni valt?
  Står på Plantagens 6-pack att det ska vara 40 cm. Känns lite tätt?

  Man vill ju att det ska täcka men står att busken blir 1 m bred. Kan de störa ut varandra?
   
 14. T
  tommyb ·
  Rosa buskros The Fairy är också en bra växt i slänter. Lättodlad och marktäckande
   
 15. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Både Cotoneaster dammeri 'Major' och Cotoneaster radicans 'Eichholtz' har rekommenderat planteringsavstånd 50 cm. Det blir alltså 4 plantor per kvm.
   
 16. H
  Hasse C ·
  Krypoxbär sprider sig efter hand och grenarna rotar sig. Du kan plantera glesare men då kommer det ta längre tid innan slänten är täckt. Jag satte med mer än en meters avstånd och det dröjde nog minst fem år innan slänten var täckt. De små plantorna är ju väldigt billiga (var när jag köpte) så jag skulle sätta lite tätare om jag gjorde om det.
  När de börjat växa så kan du lägga stenar eller något annat på grenarna så rotar de sig snabbare utanför moderplantan
   
 17. G
  Gran88 ·
  Tack för svar!
   

De senast besvarade frågorna

 1. Päron- och plommonträd

  Hej! Har nyligen köpt ett gammalt torp där det finns ett gammalt päronträd och ett gammalt plommonträd. Båda har växt sig höga och har mycket mossa både på grenar och stam. Kan jag beskära på...
 2. Tujahäck

  Har en tujahäck som är alldeles för hög, måste nu klippa ner den men nu ser jag hur torr och tråkig den blir. Måste ju fortfarande klippa den jämn, min fråga är kommer den att bli grön och fin...
 3. Äppelträd som är halvdöd?

  Hej! Jag planterade ett äppelträd förrförra sommaren som tog sig fint och växte då. Denna sommar pga den isiga hårda vintern trodde jag att den var helt död, men så efter halva sommaren började...

Visa alla frågor