Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Plantera i brant 40° slänt

Besvarad 4 jun 2022 av Cajsa Lundin

 1. Hej,

  Vi har ett stort uppdrag jag och min sambo. Vi har en slänt med sol halva dagen som har en 40° lutning, som har måtten 12m lång och 6m djup. (Vi bor på en bergstomt, så högst upp med slänten har vi en thuja häck) Under all jord så.ligger det blandat grus och sprängsten. Vi vill nu skapa lite dynamik och ett trevligt blickfång. Men vi vet inte vart vi skall börja. Känns så övermäktigt att ta sig an. Att plantera en buske här, och en ros där utan en tanke kommer inte bli bra. Vart ska vi börja, har du några tips?
   
 2. Svar

 3. Jag har svarat på ganska många frågor om besvärliga slänter, så sök gärna. Hur mycket jord är det över gruset och sprängstenen? Ska ni ha bevattning? Kan ni jordförbättra? Är det soligt hela dagen, eller skuggigt? Om tujahäcken funkar överst (där det förmodligen är torrt) så kanske det inte är så torrt läge, för då brukar inte tuja trivas.
  Så det första är att ta reda på rätt ståndort, för att välja växter efter detta.
  Det kan vara ganska besvärligt att både att plantera och vattna i så passa brant slänt. Ev kan ni bygga upp nertill med låg enkel stödmur för att få upp släntfoten och på så sätt minska vinkeln, så det blir flackare.
  Försök jobba med några få marktäckare passande ståndorten, sedan kan ni gruppera eller sätta solitärer av större perenner eller ännu hellre buskar som ger effekt. Vet inte om slänten är ett blickfång (inifrån eller från vardagstråk vintertid), i så fall bör ni tänka in hur den ser ut på vintern också. Kanske jobba lite extra så den blir vacker, med belysning osv. Helt rätt att inte göra för glest och ängsligt, hellre grupper.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. J
  jazzfreaket ·
  Några tips på marktäckare som trivs i den typen av jord som frågeställaren beskriver? Näringsfattig, torr, sol till halvskugga. Förstår att det är svårt att täcka in den på ett år säsonger, men hyfsat snabbtäckande marktäckare kanske finns? Och sen får man välja större perenner eller buskar efter tycke och smak.
   
 6. J
  Jerald Stuartson ·
  Liten stefanandra, den gillar jag.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Plantera i brant 40° slänt

  Hej, Vi har ett stort uppdrag jag och min sambo. Vi har en slänt med sol halva dagen som har en 40° lutning, som har måtten 12m lång och 6m djup. (Vi bor på en bergstomt, så högst upp med slänten...
 2. Thuja smaragd ljusnar kraftigt på vissa grenar

  Hej, Jag skulle vilja veta vad det beror på att vissa kvistar på enstaka plantor ljusnar och blir hängiga. Dom är inte bruna utan väldigt väldigt ljusgröna. Vattnat för lite eller för mycket?...
 3. Avenbok

  Hej Cajsa Jag ska plantera avenbok parallelt med ett staket vilket avstånd med stammen behövs från staketet ? Mvh Frippe Mellbystrand

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.