Plantera häck, träd och marktäckare i solig slänt

Besvarad 19 maj 2017 av Cajsa Lundin

 1. Hej Cajsa,
  vi har en ganska stor slänt i soligt läge (10 meter lång gånger 3 på höjden) på vår framsida. Vi har en mur längst ned längs en gata. Vi har fått fina växtförslag från en trädgårdsarkitekt för länge sen och nu är det dags att börja plantera. Vi har fyllt upp slänten med jord, men det är nog ingen E-jord eftersom det redan också är en del ogräs. Behöver vi lägga en markduk i botten och sedan göra hål för alla buskar, häckar och träd? Och hur mycket jord behövs ovanpå markduken i så fall för att låga marktäckare ska kunna växa ovanpå?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning,
  Stina
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Av rubriken att döma trodde jag att det var en rolig fråga om häck, träd och marktäckare. ;) Men denna fråga är nog så viktig och engagerar mig lika mycket.

  Jag skulle inte lägga markduk. Rötterna behöver utrymme neråt för att växa till. (den finns andra problem också). Rotogräs lyckas oftast ta sig upp igenom markduk. Fröogräs avhjälps inte med duk, de kommer ju från luften.

  Om ni inte vill rensa kan ni lägga ljustät markduk innan ni planterar (2 växtsäsonger) för att svälta ut ogräset. Kräver tålamod.

  Sen beror det mycket på vilken typ av ogräs ni har. Om det är ljusgroende ogräsfrön så skuggas de av ny jord ni lägger på. Är det rotogräs så finns de i olika svårighetsgrad, men i huvudsak MÅSTE rotogräs rensas bort, eller svältas ut, innan man planterar. Annars får ni det väldigt jobbigt och intensivt med skötsel när ni har planterat.

  Sägas bör att de flesta rotogräs faktiskt går att svälta ut genom manuell rensning. De behöver grönt över mark för att förse rotsystemet med näring. Om man är påpasslig och ständigt tar bort det gröna, så välter till slut rotsystemet ut. Många ger upp när de börjat, eftersom första reaktionen är att det kommer massor av nytillväxt, pga rötterna känner att de håller på svälta. Överlevnadsinstinkt. Det är just då man INTE ska ge upp. Rötterna får använda mycket energi för att "tillverka" och skicka upp nytt grönt, det är just då man har chansen att vinna kampen.

  På dig låter det som att jorden haft ogräs(frön) i sig. Jag hoppas inte ni har så dålig jord. Tror istället det är moder naturs metod för att undvika öppna sår, dvs öppen jord. Fröogräs fyller den viktiga uppgiften att snabbt täcka av marken. Skulle ni låta det vara, skulle det till inom några år ha tjänat ut sitt syfte. Örter och buskar, sedan träd. Men detta tar länge.

  Men en trädgård är en tyglad natur, och vi vill inte ha ogräs, vi vill ha exakt det vi bestämmer. Har ni fröogräs är det "ingen konst" att rensa. Dra bort allt ni ser, innan ni planterar. Försök täcka av översta decimetern med ny jord, utan att blanda om. Ogräsfrön kräver ljus för att gro.

  Det som ändå kommer får ni dra upp så fort ni ser det, och låt framför allt inget ogräs någonsin gå blom, eller rättare sagt i frö, så har ni inga ogräs på något år. Fröogräs är ofta lätta att dra upp också.

  Men har ni rotogräs skulle jag inte plantera.

  Allra bäst är ju att konsultera er trädgårdsarkitekt. Denne vill säkert se ett bra resultat, och kan ge sina bästa råd. Den personen har förmodligen sett platsen också och kan avgöra hur riskerna är.

  Hoppas det gav lite klarhet!

  Bästa hej!
   
  Redigerat 20 maj 2017 21:53
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 2. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv
 3. Från helt plansprängd tomt till trädgård?

  Hej, Är spekulant på en liten tomt som tidigare varit toppen på ett berg. Idag är det en helt plansprängd yta och marken består till 100% av sprängsten som staplats rakt och fint (inga högar eller...
 4. Sly i fyllnadsmassor

  En hel del sly på tomten. Måste jag gräva upp och forsla bort den eller kan den hänga med i fyllnadsmassorna där de gräver ut husgrunden och använder de massorna för att plana ut en lutning på tomten?
 5. Ritprogram trädgård

  Hej, jag planerar min trädgård i sommarstugan. har du tips på ritprogram som är lätt och gratis?
 6. Mur i brant slänt

  Hej! Vi har på baksidan av vårt hus en hög brant slänt som består av i princip bara sand. Det är svårt att få gräs att växa, det lilla som finns är mest brunt och slänten är dessutom lite för lång...
 7. Bottenlös dybotten i insjö?

  Hej, Jag har nyligen köpt en sommarstuga med strandtomt vid en insjö, där strandskyddet är upphävt och området är detaljplanerat med egna bryggor vid stugorna. Sjön är grund (medeldjup ca 1,6 m)...
 8. Välja rätt häck!

  Hej! Vi skulle vilja plantera en häck för insynsskydd och vindskydd till vår tomt. Några meter ifrån tomtgränsen ligger en väg som kan saltas ibland vid behov vintertid. Funderarde på en tujahäck,...
 9. Lutning gräsmatta

  Hej! Vi tog bort en buske som var planterad i en rabatt och har nu sått gräs där istället. Området som skall bli gräs är ca 4 m2. Mellan huset och det nya gräsområdet är det en altan som gör att...
 10. Stödmur

  Hej! Har slänt på baksidan av vårt hus, ska nu gräva ut en del av denna för att göra en uteplats på ca 3 m i diameter. Funderar på att dela upp stödmur i två avsatser. Med möjlighet att sitta på...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Trädgårdsdesigner Cajsa Lundin vid Form & Funktion svarar på frågor om trädgård.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer