Byggahus.se

Päronträd sjukdom

Besvarad 13 jan 2022 av Cajsa Lundin

 1. Hej. Har fått något konstigt på päronträdets blad. På översidan är det en brunaktig rund fläck och på undersidan står det ut som piggar i en ring. De är flera mm långa. Det är ett ungt träd ca 2 år, sort conference.
   
 2. Svar

 3. Det är päronrost, som är en vanlig svampsjukdom. Den värdväxlar med vissa enar (dock ej vår vanliga en), svampen sprider sig i vinden med sporer. Svampen försvagar päronträdet, ger mindre skörd.

  Det är svårt att skydda päron mot rostsvamp, men utan de enar som är värdväxlare kan inte päronen få rost. Smittan är ettårig, och går att bryta. Den övervintrar alltså inte hos päronträd, utan måste bli smittad på våren av en en i närområdet.

  Så kolla grannskapet, och upplys. Hos enar uppträder päronrost som orange geleliknande klumpar på stammarna, mellan barren. De klarar svampen bra, det är päronträden som drabbas värst.
  Grannskapet är i detta fall ett område med diameter på runt 500 meter. Kraftigare smittspridning ju närmare avstånd.

  Vi alla måste försöka ersätta smittspridade enar med nya arter och sorter som är resistenta mot päronrost. Tyvärr finns inte resistenta päronsorter.

  Enarna måste bort och brännas.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. Anna_H
  Anna_H ·
  Följdfråga:
  Vad gör man om man hittar sådana enar på kommunal mark i strandskyddat område? Låter bli att skaffa päronträd?
   
 6. yonna
  yonna ·
  Har kommunen verkligen planterat importerade enar eller är det inte den vanliga svenska enen?

  Om i så fall - planterar man inte päron :geek:
   
 7. Cajsa Lundin
  Kolla om enarna har rost, i så fall kontakta kommunen. Det finns alternativ som de bör använda. Men om man inte kan rå på enar (hos grannar) som bär svampen så får man skaffa annat än päronträd. Tyvärr.
   
 8. B
  b8q ·
 9. Cajsa Lundin
  Men så bra att du kompletterade med att det också finns hagtornsrost. De är släkt, men den värdväxlar mellan hagtorn och vanliga svenska enen. Man undviker i detta fall att plantera hagtorn.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Päronträd sjukdom

  Hej. Har fått något konstigt på päronträdets blad. På översidan är det en brunaktig rund fläck och på undersidan står det ut som piggar i en ring. De är flera mm långa. Det är ett ungt träd ca 2...
 2. Kraftig beskärning av Rosentry

  Hej, Jag har en minst 25 år gammal Rosentrybuske som aldrig har blivit beskuren, mer än topparna då vi formklippte den. Nu vill jag ha en mer luftig buske med mer hängande växtsätt, så skulle...
 3. alltför mkt frukt

  har ett spretigt 5m h prydnads äppelträd med gula frukter á 2 cm, som blir bruna på senhöst och faller tidig vinter, det står perfekt som insyns skydd nära husets ytterdörr, men ger rejält arbete...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.