Ogräs på grusplanen

Besvarad 22 mar 2018 av Cajsa Lundin

 1. Hej! Vi köpe hus för tre år sedan och upptäckte redan första sommaren att grusplanen nästan blir en djungel av allt ogräs. Den är rätt stor så man hinner inte plocka färdigt innan det har växt upp på nytt där man började. Har testat snällare medel men de har noll effekt. Ska jag behöva lägga om allt med markduk eller behöva ta till giftiga medel som kan gå ner i grundvattnet?
   
  Redigerat av moderator 23 mar 2018 12:50
 2. Svar

 3. Grus är vackert och ger ett hemtrevligt ljud som också skvallrar om besökare kommer. Naturgrus är en ändlig exklusiv naturresurs från istiden, väl värt att bevara!

  Man kommer aldrig ifrån ogräsrensing i grusgångar, men det finns många verktyg som skyffeljärn, krattor att ta till hjälp. Det är bättre att göra små insatser ofta, än låta rötter växa till sig och fästa under gruset.

  Om det är främst rotogräs kommer det att hjälpa mycket att lägga om allt och komplettera med markduk. Är det fröogräs kommer detta inte att hjälpa, och fröogräs kommer ständigt att behöva rensas.

  Om grusytan är gammal kan det ha förmultnat för mycket organiskt material (löv vanligt) så gruset innehåller mycket jord. Då hjälper det också att börja om. Likaså om underarbetet är slarvigt, t ex att det är för dåligt packat, det blir blött (fel lutning och/eller dåligt dränerat) eller matjordslagret är för nära. (Gräv snitt på några ställen för att kolla.)

  Använd inte gifter. Smådjur, insekter, husdjur (tassar), barn och växtlighet runtomkring påverkas också. Det finns brännare och ångare som hjälper till att ta död på ogräset, som i så fall är bättre. Lövblås är bra på hösten. Skulle du använda gifter måste ändå de döda växterna tas bort, för att inte skapa mer jord.

  Hoppas du hittar ett sätt att få bukt med ogräset och bevara gruset!
   
  Redigerat 22 mar 2018 12:59
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. O
  Olf Oggler ·
  Hur är det med sal?. Jag brukar salta lite på vårat grus. Det håller sig helt fritt från ogräs. Men är saltet skadligt för miljön på något vis?
   
 6. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Salt skadar eller tar död på de flesta växter och mikroorganismer, även i rotområden intill. Går ner i grundvattnet när det löses upp, vilket inte är bra, men skadorna av vägverkets saltspridning mot halka är såklart en större bov. Salt är inte godkänt som ogräsmedel, bara halkbekämpning. Sannolikt blir man inte åtalad för miljöbrott, men det är inte tillåtet. Man bör också veta att salt på betong gör att det vittrar sönder.
   
 7. F
  fredrikskrea ·
  Ta bort gruset. Skitjobb, men det måste göras. På med fiberduk. Finns på Byggmax, exempelvis. På med gruset. Klart, en gång för alla
   

De senast besvarade frågorna

 1. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...
 2. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 3. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv

Visa alla frågor