Byggahus.se

Offertförfrågan lägga plattor och rulla gräs

Besvarad 5 maj 2015 av Cajsa Lundin

 1. Hej,

  Vilka handlingar skall jag referera till i min offertförfrågan när jag vill lägga plattor och rulla gräs.

  Målet är naturligvis att arbetet skall bli fackmannamässigt utfört och att båda parterna skall vara överens om vad "fackmannamässigt" innebär.

  Därutöver vill jag även ha en deadline för när jobbet skall vara klart, och tid utöver denna skall beläggas med vite.

  Hur mycket vite är normalt? (i % av offertbeloppet samt maxbelopp?)

  AMA anläggning?
  Därutöver?
   
 2. Svar

 3. Du ska kunna förvänta dig att arbetet utförs fackmannamässigt. Eftersom du är privatperson är det Konsumenttjänstlagen som gäller. Du som privat person förväntas inte kunna ett annat yrke. Plattläggaren ska helt enkelt utföra jobbet rätt och riktigt. Kunden ska inte behöva speca något. Konsumettjänstlagen ger dig rätt till garanti ett visst antal år – företag kan aldrig försämra villkoren.

  För att lämna offert behöver plattläggaren veta vilket ytmaterial du vill ha, ev läggingsmönster, kantsten, antal kvm osv, men även hur underlaget ser ut, för att kunna beräkna underabetet.

  Vet inte hur det funkar med deadline och vite. Känns mer som en juristfråga.

  Vet att privatperson har rätt att hålla inne med (del av) betalning tills arbetet är slutfört på riktigt sätt. Du kan göra ett avtal om t ex prisavdrag vid förseningar. Känns dock lite onödigt som ingång i ett samarbete... (det är inte lätt att hitta bra hantverkare ö h t, och många väljer jobb efter vad som känns som "bra kunder" och "roligt jobb" –*om man har den möjligheten). Bättre att du tar referenser och gör allt för att känna dig trygg med att den hantverkare/stenläggare du väljer, så du vet att han "vill dig väl" och gör ett så bra jobb som möjligt.

  När vi anlägger beräknar vi antal arbetsdagar. Vi sätter givetvis ett startdatum. Ibland går anläggningen fortare, ibland tar det någon dag extra. Det händer att man stöter på problem som inte var synliga vid offerlämnandet, som kan sinka tidsplaneringen. En öppen dialog och kontinuerlig uppdatering med kunden löser det mesta. Aldrig varit ett problem för oss.

  AMA – allmän material och arbetsbeskrivning – kan alltid åberopas, och är det man lutar sig mot om tvister uppstår. Om anläggningen utförs enligt AMA är den fackmannamässigt utfört.
   
  Redigerat 5 maj 2015 17:03
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Häck på hälleberget

  Hej! Zon 4-5 Ångmarlands kustland. Jag vill fortsätta den befintliga häcken (häggmispel) över ca 3 m berghäll. Är detta möjligt, om jag bygger en ås av kompostjord över hällen? Finns det mera...
 2. Bygga nytt staket innanför befintlig häck

  Hej! Vi ska flytta till nytt hus och dess tomt omges till stor del av en rejält välvuxen (bred och hög) bokhäck. Den har vi gärna kvar, men vi har hundar och behöver därför bygga staket också....
 3. Trädgårdsplanering

  Hej Vi har byggt hus o flyttat in maj -19. Nu behöver vi göra en plan för trädgård o tomt. Har du ngn sådan tjänst eller tips på ngn i sthlmsområdet?! Tack på förhand!!

Visa alla frågor