Byggahus.se

Ny trädgård

Besvarad 8 jan 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej. Vi har köpt en liten lantbruksfastighet där det inte finns någon som helst tillstymmelse till trädgård. Kan du hjälpa mig med det? En väldigt enkel trädgård som sköter sig själv. Jag har ingen som helst aning hur man planerar.....
  Hälsningar Carin
   
 2. Svar

 3. Låter roligt att få skapa en trädgård från ruta ett!

  Du har helt rätt i att det är just planering som behövs. Och för detta är det bra att göra en inventering av funktioner, logistik, behov och önskemål för låt säga 5-10 år framåt, därtill rama in någon slags budget. Kanske finns problem att lösa eller ta i beaktande, som vind, rådjur, nivåskillnader osv. Självklart anpassas designen efter skötselkraven.

  Nästa steg är att alla ingredienser mejslas fram till en önskat uttryck och känsla. Dvs exakt samma innehåll och disposition kan få helt olika karaktär. Till stor del bestäms detta av platsen, arkitekturen, färgsättning, omgivningar, men så klart spelar er egen smak och tycke in.

  Om ni inte klarar att bena ut detta själv kan ni ta hjälp av en trädgårdsdesigner. Antingen genom rådgivningsbesök för att få eller bolla idéer, väga för- och nackdelar med olika lösningar, växtförslag osv på plats, eller så väljer ni ett rituppdrag (som finns i olika nivåer). Ritning är bra om man ska ta in offerter, men även för att lättare visualisera den färdiga trädgården. Kanske klarar ni att göra en enkel skiss själva.

  Du kan fundera på vad du själv har för föreställning om vad en trädgård är, eftersom du inte har tillstymmelsen till detta. Sök inspirationsbilder och samla, för att se vad du går igång på. Kanske räcker det med några träd, något häckparti, en tydlig gång, rama in någon uteplats? Att testa hur (tomtens blivande) olika funktionsytor ska bindas ihop och avgränsas ger ofta en struktur, som skapar trädgårdskänsla. Men glöm inte träd. Rätt proportion levande grönska är a och o för en trevlig trädgård. (mycket hårdgjorda ytor kräver större dos grönska). Jobba inte med för låga växter och för duttiga ytor.

  Vad gäller lättskött så gäller det att plantera rätt växter för platsen, med rätt avstånd mellan så de sluter sig fort. Sen finns det grader av lättskött, men just för att undvika ogräs så gäller det att täcka marken, alltså välja en växt som gör sitt jobb. Lättskött handlar givetvis även om markmaterial, kanter, bevattningslösningar, lära sig vilka insatser som är viktiga på sikt.

  Hoppas det gav lite tankefrön att spinna vidare på!
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. Stefflo
  Stefflo ·
  Enkelt, plan gräsmatta där man sätter en robot som tar han om klippandet och gräv sen samtidigt ner automatisk bevattning om du nu måste ha någon plantering som då gärna kan styras via fuktgivare, app eller tidsur.
  Krångla inte till det.
   
 6. Fadai
  Fadai ·
  Fast en gräsmatta är väl ingen trädgård, Stefflo. Tycker man kan börja med att tänka inramning och uteplatser. Häck el staket? Var är det mysigt att sitta m kaffe i morgonsolen? Hur vandrar skuggan runt huset? Köksträdgård får gärna ligga så man lätt kan gå ut fr köket och hämta kryddgrönt, t ex.
   
 7. H
  hapazard ·
  Jag tänker en gräsmatta med robotgräsklippare och sen ett fint buskage med parkslide runt om som lummig inramning, sköter sig självt :)
   
 8. Jonatan79
  Jonatan79 ·
  Ojojoj. Parkslide är en invasiv art och inte tillåten att plantera. Bör utrotas. Läs på mer!
   
 9. H
  hapazard ·
  ;) Men lättskött är den :) (skämtar bara)
   
 10. Suziluz
  Suziluz ·
  Vad det gäller lättskötthet kan man ju alltid tipsa om gamla torpväxter. Jag var själv en trädgårdsnovis när vi köpte torp för tio år sedan, men får njuta av blomsterprakt för att det finns mängder av fleråriga, lättskötta växter planterade. Så jag skulle tipsa om sånt som antingen klarar vintern/frösår sig själv, som pioner, rosor, kaprifol, klematis, löjtnantshjärta, akleja, höstanemon och lavendel. Och bärbuskar! Svartvinbär både luktar gott och är användbart, och fläder kan man göra både saft och champagne på!
   
 11. V
  Viktualia ·
  Kolla höjder på perenna växter samt de som får fröså sig.
  Strunta i darlings och kör mer live and let die. Det som klarar sig själv behåller du, de växter som behöver fjäskas för är inte lättskötta utan får ge plats åt de som trivs.

  Välj buskage med friväxande buskar som insynsskydd hellre än häckar. Välj de som har den storlek som önskas ungefär som färdigväxt storlek.
  Så slipper ni beskära ofta och regelbundet.
  Samma med träd.
  Tidigare förslaget med frukt och bär är perfekt. Ids ni beskära får ni bättre skörd, så mycket mer händer inte om man låter bli.

  Kolla vilka sabotörer ni har, välj arter som rådjuren helst väljer bort. Skjuter något långsamt spröda skott på våren är risken störst att sniglarna tar hela alltet.

  Gräsmatta med robot tycker jag är mer lättskött än vad stensättning är efter något år.
  Skaffa rejäla rabattkanter med få skarvar som går att klippa in mot kanten.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Infiltrationsanläggning - dölja fula rör med tåliga växter

  Hej! Jag har nyligen tagit över ett fritidshus där tidigare ägare anlagt trekammarbrunn med infiltration (markbädd) mitt framför huset. Avloppsanläggningen är inte den allra mest njutbara syn man...
 2. Beskära lönnträd?

  Hej, kan man beskära ett lönnträd? Vi har ett rätt så stort på vår tomt och skulle vilja ta ned höjden något. Höjden är idag ca 8 m. När lönnen var i början av sin tillväxt, beskars den så att det...
 3. Klematisblad stekel på ligusterhäck.

  Hur kan man bli av med klematisblad stekel på ligusterhäck. Larverna har ätit upp häcken varje år. Har börjat skaka av och plocka bort larverna, frågan är om det hjälper eller får man hålla på...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.