Byggahus.se

Liguster dör

Besvarad 13 okt 2017 av Cajsa Lundin

 1. Hej!

  Vi har en ligusterhäck som är ca: 10år gammal, för 3 år sedan började häcken sluta att växa och det finns konduktörsklipp precis överallt och den ser riktigt tråkig ut. Jag kunde konstatera att den blivit angripen av bland annat öronvivel som jag provade att bekämpa med nematoder förra året utan framgång. Funderar nu på att ta bort häcken.


  Har du något förslag på ett sista försök att rädda häcken? Om vi väljer att plocka bort häcken, finns det alternativ som öronvivel inte gillar?


  Mvh

  Magnus
   
 2. Svar

 3. Konduktörsklipp är typiskt tecken på öronvivel.
  Den mest effektiva metoden är just nematoder. Tycker ni ska prova igen. Nematoderna bekämpar de jordlevande larverna som äter upp rötterna så växten dör. Nematoderna ska vattnas ut när larverna finns i jorden, dvs sommarmånaderna. Temperaturen ska vara över 14 grader och behandlingen ska inte ske i solljus, då nematoderna är känsliga för UV-strålning.
  Det går också att samla in de vuxna öronvivlarna. Insamling görs nattetid genom att lägga ut ett lakan och skaka buskarna. Man kan också använda fångsfällor, som burkar som grävs ner i jorden med kanten i ytan.
  För övrigt gäller att ge buskarna optimala växtförhållanden, så klarar de angrepp bättre.

  Öronvivel anpriper främst kornell, hortensia, syren och liguster. Det finns flera arter, och fler kommer in hela tiden. Skölj gärna av rötterna innan plantering av ovanstående växter innan plantering!

  Lycka till!
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Infiltrationsanläggning - dölja fula rör med tåliga växter

  Hej! Jag har nyligen tagit över ett fritidshus där tidigare ägare anlagt trekammarbrunn med infiltration (markbädd) mitt framför huset. Avloppsanläggningen är inte den allra mest njutbara syn man...
 2. Beskära lönnträd?

  Hej, kan man beskära ett lönnträd? Vi har ett rätt så stort på vår tomt och skulle vilja ta ned höjden något. Höjden är idag ca 8 m. När lönnen var i början av sin tillväxt, beskars den så att det...
 3. Klematisblad stekel på ligusterhäck.

  Hur kan man bli av med klematisblad stekel på ligusterhäck. Larverna har ätit upp häcken varje år. Har börjat skaka av och plocka bort larverna, frågan är om det hjälper eller får man hålla på...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.