Byggahus.se

Kvicksand gräsmatta

Besvarad 28 okt 2019 av Cajsa Lundin

 1. Hej, jag har rullat en ny gräsmatta på rulle i början av september. Vattnade varje dag första veckan och därefter har jag trappat ner med bevattningen successivt till att sluta vattna helt efter andra veckan. Nu när gräset börjat rota sig och jag klippt gräset så har jag fått partier där gräsmattan är jättemjuk och som ”kvicksand”, går man på dessa partier så sjunker foten ner 10-20cm och trycker upp underlaget/gräset runtomkring. Vad kan man göra åt detta tre veckor efter utrullning av gräs?
   
 2. Svar

 3. Svårt för mig att svara på.

  Om du innan du la gräsmattan såg till att göra marken stadig (t. ex. med en vält) tills det i stort sett inte blir något fotavtryck så är det något annat som är fel.

  Det låter som att vattnet inte rinner undan, men av vilken anledning?

  Kan vara för tät terrass (jordprofil, t. ex. tät lera) under den nya jord du lagt under gräsmattan, eller svackor i terrasslinjen. I så fall behöver den luckras eller dräneras. Det kan gå att köra ner en grep genom "alla lager" ner i underliggande terrass, ev hjälper det lite. Annars får du snitta gräsmattan och gräva ett (smalt) dike som du fyller med grov makadam. I värsta fall ett rejält dike där du lägger ett dränrör med fall, och leder till en liten mer eller mindre avancerad stenkista (stenhög under mark) eller dike.

  Terrassen under nya jorden ska ha en avrinningslutning (liksom hela gräsmattan). Det kan också vara berg en bit under som bildar svackor (sämsta alternativet, kräver mest).

  Eller kan det vara för mycket torv i jordlagret?
  I så fall kan du behöva byta till med stabilare massor med mer sand och grus.
  (jobbigt!)

  Om du inte direkt vet med dig att det är något underliggande fel skulle jag först vänta tills gräsmattan torkat upp. Det är bra att vattna "enligt boken", men en fuktig eller regnig höst med låga temperaturer kräver ganska lite vatten (jämfört med vår och försommar). När marken är mjuk ska man definitivt göra uppehåll i bevattningen.

  Lycka till!
  C
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Kvicksand gräsmatta

  Hej, jag har rullat en ny gräsmatta på rulle i början av september. Vattnade varje dag första veckan och därefter har jag trappat ner med bevattningen successivt till att sluta vattna helt efter...
 2. Thuja konstiga "kottar"

  Hej. Jag har planterat en häck för 2 år sedan i Helsingborg. Plantorna var ca 160 vid planteringen. I år under sommaren bildades på flera plantor något som såg ut som små gröna "kottar" dvs...
 3. Beskärning stor sälg

  Jag har en stor säg. ca 10-15m hög och 5-6 stammar. Jag skulle visa beskära den till hälften (5 m). Är detta möjligt utan att man får en krona full av skott som bara sticker rakt upp. Så hög som...

Visa alla frågor