Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Klippa grannens tuja rejält

Besvarad 27 okt 2022 av Cajsa Lundin

 1. Har en granne med viltvuxen tuja 3,6 m i botten och 4,6 hög . Jag har efter mycket möda fått lov av mannen att klippa ner den ca 40 cm på sidorna vilket jag gjort och kapa en meter på höjden . Den tar vår sol på sen sommaren . Nu har frun stoppat mig då hon tror att jag dödat den . Har inte kapat toppen men behöver göras nu . Den är gles men ser fortfarande grön ut i sidan . Några ställen är mycket gles . Är det någon fara det jag gjort och hur går jag vidare med beskärning av toppen . ?
   
 2. Svar

 3. Förmodligen överlever den och nya grenar växer ut förbi snittytan.

  MEN, tuja bör inte klippas in för hårt. Det ska finnas levande grönt bakom snitten, för den har svårt att "bryta på gammal ved" (jmf med t. ex. idegran som lätt bryter nytt på gammal ved).

  Där den redan varit gles kommer den sannolikt inte att bli fylligare.

  Tyvärr missar många att underhållsklippa sidorna, och när tujan blivit för bred kan man inte ta in så mycket man önskar, eftersom den är kal inuti (skuggar ut sig själv).

  Vidare ska man inte klippa vintergrönt för sent på säsongen. Slutet av oktober låter risky, beroende på var du bor och när vintern kommer.

  Om du nu redan klippt förbi levande grönt kan det mycket väl vara så att det inte kommer nytt grönt, men avvakta en säsong.

  Skydda stora beskärningsytor mot stekande vårsol med riktig skuggväv. Vidare bra om ni ger extra omsorg med vattning (om det inte blir en blöt vår och försommar) och näring, gärna kogödsel eller kompost som bidrar med mikroliv åt jorden.

  Det går att klippa ner tujans huvudstammar på höjden, även om höjden bäst tas innan grenarna är grova. Tuja toppas när den är nått några decimeter under den önskade höjden. Men den kommer att fortsätta växa på höjden ändå, och måste beskäras då och då. Om man måste kapa höjd i grova grenar görs snittet snett så vatten rinner av. Nya sidogrenar kommer att växa upp och dölja kapet med tiden.

  Beskärning av tuja görs som riktmärke i A-månaderna (april och augusti).

  Har svarat många gånger på liknande tidigare frågor om tuja, men svarar ändå, då detta är ett vanligt problem, då många köper tuja för att de tror den är skötselfri.

  Lycka till!
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. H
  Hhallden ·
  Har 2m höga thujor sattes i för ca 6mån sedan. Jag har trimmat den på sidorna 2 gånger redan, men toppen stressar iväg. Jag vill att thujorna skall växa till 3m kanske, skall jag då toppa de redan nu lite grann eller skall jag avvakta med det tills de är ca 2,70m?

  Brabant skall sägas
  tacksam för svar
   
 6. B
  bertalm ·
  JAS brukar vara safe. JULI, AUG, SEPT.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Klippa grannens tuja rejält

  Har en granne med viltvuxen tuja 3,6 m i botten och 4,6 hög . Jag har efter mycket möda fått lov av mannen att klippa ner den ca 40 cm på sidorna vilket jag gjort och kapa en meter på höjden . Den...
 2. Ta bort sälg

  Hej, vi vill bygga ett växthus på baksidan mot skogen/skogsdungen på vår tomt. Där finns ett par sälgar som vi då behöver ta bort då de hamnar för nära växthuset. Hur tar man bäst bort dem? De har...
 3. Kapa en tuja häck 30 cm på toppen

  Går det att kapa en tuja häck 30 cm på toppen blir den grön igen ? Ska man ta 15 cm i taget, med ett år i mellan? mvh Niclas

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.