Byggahus.se

Klätterhortensia, clematiser och pipranka vid tuja

Besvarad 3 aug 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!
  Ena grannen har en jättehög (3,5m) tuja som inte blivit skött. Ser tråkig och hslvdöd ut. De vill inte klippa eller dra ner den.
  Kan man plantera klätterhortensior, clematiser och pipranket evt också murgröna där om man fyller på med ny jord? (Rätt lång häck på 65 m och står i halvskugga/sol.

  Mvh
  Mercedes
   
 2. Svar

 3. Klätter- och slingerväxter kommer att leta sig upp "vad som helst", alltså även tuja. Problemet är om man vill klippa in bredden på en häck, då måste man även (delvis) klippa klätterväxten. Kanske bör ni börja med att klippa in tujan?

  De flesta växter du nämner gillar skugga och halvskugga, men om du väljer klematis så bör du ta en som trivs i skuggigare läge. Med så lång sträcka kan du testa flera olika. De som gillar skugga kommer att ev att "gömma sig" inuti tujan till att börja med. Klätterväxterna (de vedartade) kommer med åren (om man låter dem vara utan beskärning) att få rejäla stammar och grenar, tror inte tujan kommer att gilla det, då blir den mer av klätterstöd.

  Gräv planteringsgroparna med start från tujans ytterkant och ca 50 bred (och djup). Blanda befintlig jord med typ hälften ny vital jord, främst i övre halvan. Tujor brukar ha samlat rotsystem, men kanske behövs en fysisk barriär längs väggen i gropen mot tujan, så nya växten kan etablera sig utan att tujans rötter konkurrerar om näring och vatten.

  Ev sätter ni klätterspaljéer innanför tujahäcken istället, så påverkas ni inte av grannens (eller ny grannes) förehavanden på sikt. Men vill ni bara få det snyggare utan så stora insatser så skulle jag testa olika clematis (av de mer anspråkslösa). Är tujan väldigt gles kan du köra pipranka eller klätterhortensia, som ger mer bladverk.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Päron- och plommonträd

  Hej! Har nyligen köpt ett gammalt torp där det finns ett gammalt päronträd och ett gammalt plommonträd. Båda har växt sig höga och har mycket mossa både på grenar och stam. Kan jag beskära på...
 2. Tujahäck

  Har en tujahäck som är alldeles för hög, måste nu klippa ner den men nu ser jag hur torr och tråkig den blir. Måste ju fortfarande klippa den jämn, min fråga är kommer den att bli grön och fin...
 3. Äppelträd som är halvdöd?

  Hej! Jag planterade ett äppelträd förrförra sommaren som tog sig fint och växte då. Denna sommar pga den isiga hårda vintern trodde jag att den var helt död, men så efter halva sommaren började...

Visa alla frågor