Byggahus.se

Infiltrationsanläggning - dölja fula rör med tåliga växter

Besvarad 10 aug 2020 av Cajsa Lundin

 1. Hej!
  Jag har nyligen tagit över ett fritidshus där tidigare ägare anlagt trekammarbrunn med infiltration (markbädd) mitt framför huset.
  Avloppsanläggningen är inte den allra mest njutbara syn man kan tänka sig, men det är egentligen bara de uppstickande luftningsrören som jag desperat vill dölja, och det räcker gott att de är "borta" endast under sommarmånaderna.
  Såvitt jag förstår går många perenner och i princip alla buskar och träd bort, eftersom kraftiga och djupa rötter kan skada själva infiltrationsanläggningen.
  Jag upplever att fyllnadsmaterialet ligger precis under grässvålen, dvs inget extra jordlager ovanpå att jobba med direkt.
  Det jag tänker är att det möjligen går att göra någon typ av upphöjd plantering just runt själva luftningsrören så att det jag planterar slipper leva sitt liv i grus.
  Förhållandena är soliga och det är relativt vindutsatt. Trädgården ligger rent allmänt i zon 3.
  De förhatliga rören som ska döljas är ca 50 cm höga, minus då möjligen 10-15(?) cm i form av extra jord i någon slags upphöjd rabatt-bädd runt om..
  Jag skulle föredra att plantera dit något som var perennt, men lättskötta ettåriga växter fungerar också, eller en kombination. Eftersom det är ett fritidshus kan jag inte vara där och vattna, pyssla om, skrämma bort rådjur och klippa sniglar precis när det behövs.
  Det viktiga är att rören döljs på sommaren, att infiltrationsanläggningen inte skadas och att växten/växterna överlever på platsen. Jag vill inte heller att det sprider sig till resten av gräsmattan...
  Några förslag?

  Tack på förhand,
  Miranda
   
 2. Svar

 3. Man ska undvika djupgående och aggressiva rötter, men normala buskar och perenner tror jag absolut inte är någon fara. Däremot är det svårt med jordmånen, krävs torktåliga växter. Även om du fyller på kommer vattnet att röra sig för fort förbi rötterna. Kanske kan du stoppa upp genomrinningen genom att bottna med lerjord.

  Försök gräva ur någon dm extra neråt.

  Vad gäller vattning kräver alla växter rätt etableringsbevattning, dvs viktigast första månaderna, men även passning år 2 och 3. Alla växter växer också till i bredd, även om de inte är "spridningsbenägna", så sätt någon kant mot gräsmattan. Mest lättskött blir buskar.

  Här kommer några buskar som gillar väldränerat läge och klarar vind och är 0,5-1 m höga och minst för zon 3, dessutom tämligen snigel- och viltsäkra (vilket alltså gör valen väldigt snäva)

  buxbomsberberis 'Nana
  berberis (finns en fin röd: Atropurpurea Nana)
  kantgetris 'Dise'
  låg forsythia 'Marée d'or'
  skogstry 'Compacta'
  bergtall 'Mops'
  balkanbergtall
  tuvkornell 'Kelseyi

  Mellan buskarna kan du ha perenner som gillar väldränerat läge och sol: fetbladsväxter, stenkyndel, bergnepeta, lampborstgräs, höstälväxing, vårälväxing, lavendel, strandtrift.

  Mitt komboförslag: bergtall (lite större storlek döljer rören snabbare), stenkyndel och vårälväxing.


  Om du inte får till minst 35 cm jord för buskar får du nöja dig med bara perenner, och då är det svårt att hitta höga arter som klarar tunn jordmån. Dessa blir högre än 50 cm och hyfsat tåliga vad gäller jordmån en: silvergräs, anisört, bolltistel, alpmartorn.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. KnockOnWood
  KnockOnWood ·
  Det vore intressant att se en bild på denna infiltrationsanläggning!
  De jag känner till har endast ett luftningsrör i bortre ändan, och är annars täckta av gräsmatta, äng, blomsterland eller vad som helst som passar in i omgivningen.
  Och eftersom infiltrationen vanligen ligger nära bostaden, så är inte stora träd aktuella.
  Vanligt gräs är nog det vanligaste.
   
 6. bekin
  bekin ·
  Jag reagerar lite på expertens svar, framförallt påståendet om att det krävs torktåliga växter och att vattnet kommer röra sig för snabbt förbi rötterna.
  Har själv en infiltrationsanläggning och det är så att i själva bädden, som det är fråga om här, stannar vattnet för att sedan sakta sprida sig ut i omgivande marklager. Det är ju det som är meningen med infiltration.
  I min anläggning saknas verkligen inte varken vatten eller "gödning" det som hamnar där är det "tunna" från avloppet och det märks tydligt, hallonskotten t.ex. blir två meter.
   
 7. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  @bekin Jag tänkte inte att växternas rötter ska åt själva infiltrationen. Dessa kan se ut på många olika sätt, men det jag gick på är att det uppfyllningsmassor grunt, dvs inte någon jordmån. Det gör förmodligen att vatten rinner igenom blivande rotsvål snabbt, och då bör man ha torktåliga växter. Massorna brukar ofta inte innehålla någon "nolla", dvs det innebär att de blir ett kapillärbrytande lager, så även om det skulle vara stående vatten under, kommer dessa inte rötterna till del. (kanske med tiden). Men om växterna kan tillgodogöra sig vattnet är det en annan sak.

  Så, Miranda, om det är fuktigt i jorden blir det en annan ståndort, och därmed andra växtval.
   
 8. KnockOnWood
  KnockOnWood ·
  @Cajsa Lundin ditt svar till @bekin här är i stort sett obegripligt!
  Inte någon jordmån?
  rotsvål?
  "nolla"?

  Skulle du kunna skriva om på vanlig, för oss amatörer begriplig svenska, tack!
   
 9. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Jordmån = hur mycket jord (i övre delen av marken)
  Rotsvål = växternas rötter, brukar mest användas för gräsmatta, menar alltså den inrotade jorddelen.
  Nolla = minsta fraktionen i makadam
   
 10. S
  smedbror ·
  @KnockOnWood
  Baga har ett infiltrationspaket med biomoduler där det är luftningsrör på 40mm i början och slut.
   
 11. H
  havalinacat ·
  Mynta, mynta, mynta. aldrig tipsar någon om mynta på infiltrationsbädd vilket är helt obegripligt. Rötterna är ytterst ytliga, den doftar gott, älskas av pollinerare vilket ju är bra i dessa tider. sprider sig oerhört snabbt. Jag täckte själv en stor infiltrationsbädd med endast 6 krukor som jag *förodlade* en sommar i en pallkrage så de blev riktigt stora med stora rötter och grävde upp dem på hösten och bröt av rötterna och spred ut och grävde ner över hela bädden. nästa sommar växte det upp precis överallt. Den konkurrerar tom ut kvickrot och nässlor relativt bra och tillåter att man kan gå igenom den enkelt för att eventuellt rycka upp ett träd eller liknande som kan ha självsått sig.
  Det ända är att man gärna ska ha gräs (så man klipper med gräsklippare) eller annan markanläggning (inte rabatt) gränsande till den eftersom den gärna sprider sig via de ytliga rötterna som å andra sidan är ganska lätta att dra upp.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Päronträd sjukdom

  Hej. Har fått något konstigt på päronträdets blad. På översidan är det en brunaktig rund fläck och på undersidan står det ut som piggar i en ring. De är flera mm långa. Det är ett ungt träd ca 2...
 2. Kraftig beskärning av Rosentry

  Hej, Jag har en minst 25 år gammal Rosentrybuske som aldrig har blivit beskuren, mer än topparna då vi formklippte den. Nu vill jag ha en mer luftig buske med mer hängande växtsätt, så skulle...
 3. alltför mkt frukt

  har ett spretigt 5m h prydnads äppelträd med gula frukter á 2 cm, som blir bruna på senhöst och faller tidig vinter, det står perfekt som insyns skydd nära husets ytterdörr, men ger rejält arbete...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.