Från helt plansprängd tomt till trädgård?

Besvarad 29 nov 2018 av Cajsa Lundin

 1. Hej,

  Är spekulant på en liten tomt som tidigare varit toppen på ett berg. Idag är det en helt plansprängd yta och marken består till 100% av sprängsten som staplats rakt och fint (inga högar eller så). Läget är rätt men vare sig mäklare eller husleverantörer verkar kunna ge mig några svar på vad de egentligen skulle kosta att få en Trädgård.har du någon erfarenhet av liknade arbeten och vad prisbilden skulle bli att få en gräsmatta på plats, förberett för häck runt tomten och i alla fall två-tre träd. Spontant tänker man att de är ett omfattande jobb.
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Här en artikel som ger fingervisning om kostnader:
  https://www.byggahus.se/tomt/kostnad-anlagga-tradgard

  Gräsmatta, häck vid tomtgräns och 2-3 träd är minsta möjliga ingredienser för att kallas trädgård. Växter är det billigaste i en trädgård, och det minst omfattande vad gäller anläggning. Jord är inte heller dyrt, men som vanligt är det frakt, arbete och ev maskiner som gör att det kostar. Sannolikt tillkommer stenläggning, något trappsteg, trädäck, plank, belysning och annat som är betydligt kostsammare. Med en plan tomt slipper ni stödmurar, som har hög prislapp.

  Förstår inte riktigt detta med att uppfyllnaden "staplats rakt", låter ovanlig. Det som oroar är hur mycket luft det är i uppfyllnaden. Rötter vill inte ha luft. Jord som läggs ovanpå kommer att sjunka undan. Ganska stor risk att uppfyllnaden kommer att sätta sig, när vatten och is påverkar. (Även för hårdgjorda ytor är låter staplad sprängsten inte optimalt, men om det ovanpå detta ska fyllas upp kan det funka.)

  Jag tror ni bör spola ner grov sand och makadam (utan nolla) innan anläggning. Detta bör göras i flera omgångar. I översta lagret kan ni blanda in mull som jord, kogödsel, kompost, som ger liv och näring till växtlighet.

  Där träd ska planteras måste det grävas ur för en bred växtbädd så rötterna har näring, vatten och syre att växa i flera decennier framåt. Bredd viktigare än djup. Vad gäller djup är huvudsaken att gropbotten är stadig och att rotklumpen hamnar på rätt nivå, dvs att överkant är strax över omgivande marknivå så ingen bark är täckt med jord. Behöver bara var 2-3 dm djupt jordlager 1-3 meter utanför stammen. Innan plantering kan ni testfylla vatten i gropen, som ska rinna undan på ett par timmar. Mindre än 30 min är för väldränerat.

  Allra bäst är att göra en skalenlig enkel skiss så ni kan fråga anläggare eller trädgårdsmästare om uppskattat pris. Att ta hjälp av trädgårdsarkitekt/trädgårdsdesigner för trädgårdsskiss kostar mellan 10000-30000 kr, och är ofta väl investerade pengar, särskilt långsiktigt för slutresultatet. Kortsiktigt gör en ritning också att anläggningsarbetet – som nyttjande av maskiner på plats och inköp – kan planeras mer effektivt. Eller ta dit en designer för ett par timmars rådgivningbesök så ni får vettig vägledning direkt på plats.

  Lycka till med hus- och trädgårdsdrömmarna!
  Hälsar Cajsa Lundin
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. H
  Huddingebo ·
  Jag vet om flera tomter som har byggts på sprängsten och som har lyckats finfint med att anlägga trädgård på sprängmassorna. Bodde själv i ett av husen många år.
  Man lade ett tjockt lager av lera ovanpå som trampades ihop och därpå matjord. Både fruktträd, rabatter och gräs grönskar.
   
 6. Cajsa Lundin
  Cajsa Lundin ·
  Ja visst, nästan alla tomter vi anlägger är uppbyggda på uppfyllda massor, men det är stor skillnad på hur dessa är sammansatta. Blandade fraktioner är bäst. Har varit med om en tomt med bara större sprängsten, där det inte funkade att lägga på lerlager pga av för stora hålrum. Lera skapar precis som du säger en barriär som stoppar upp avrinningen neråt. Det är alltid vanskligt att ge generella tips för att få till bra rotmiljö för växter.
   
  Redigerat 5 dec 2018 11:42

De senast besvarade frågorna

 1. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...
 2. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 3. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv

Visa alla frågor