Från grovplanerad till färdig trädgård.

Besvarad 17 dec 2018 av Cajsa Lundin

 1. Hejsan.
  Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt?

  Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv
   
 2. Svar

 3. Hej!

  Roligt med nytt hus och trädgård! En eloge för att ni tar med trädgårdstankar i tidigt skede.

  Grundregeln är att häckar, stora buskar och träd ska ner så fort det går, men om de hindrar åtkomst för anläggning som ska göras senare kan man avvakta. Om allt ska anläggas samtidigt gör man gräsmattan sist.

  Om ni gör en trädgårdsplan som visar hur, vad och vart det ska anläggas inom låt säga 5 år, så är blir betydligt det lättare att avgöra i vilken ordning allt ska göras. Särskilt träd är viktigt att de hamnar rätt i designen.

  Ibland måste man anlägga annat för att exakt avgöra placering av t. ex. häckdiken och trädgropar. (Häckar behöver inte bara placeras i tomtgränser, kanske planteras en högre häck intill sittplats för att snabbt ge insynsskydd.)

  Det händer att det är smartast att anlägga gräsmatta allra först för att slippa lera under några år, fastän där ska bli annat. Gräsmatta är en billig marktäckare och lätt att ta bort senare. Eller kanske är det bättre att täcka med ljustät duk eller makadam om där ska bli stenläggning, trädäck, pergola, pool, förråd osv. Över huvud taget ger en trädgårdsskiss god överblick för att förbereda med passande underliggande material med rätt placeringar och areor direkt.

  I vissa fall vill man satsa på häck trots att några sträckmeter måste bort om några år, t. ex. för att komma in på tomten med maskiner, spa-bad eller vad det nu kan vara.

  På tomter som är kraftigt uppfyllda är det bäst att vänta med stenläggningar tills marken satt sig, vilket gör att man får anpassa ordningsföljden på anläggningen.

  Passar på att påminna om att hålla undan gräsmatta från andra växter de första åren.

  Mitt bästa råd är alltså att tänka igenom hela tomtens blivande disposition av funktionsytor och design där emellan. Denna översikt ger kostnadseffektivitet vad gäller inköp, transporter och anläggning (och nyttjande maskiner man har på plats).

  Lycka till!

  Hälsar Cajsa Lundin
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

De senast besvarade frågorna

 1. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...
 2. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 3. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv

Visa alla frågor