Bottenlös dybotten i insjö?

Besvarad 11 maj 2018 av Cajsa Lundin

 1. Hej,
  Jag har nyligen köpt en sommarstuga med strandtomt vid en insjö, där strandskyddet är upphävt och området är detaljplanerat med egna bryggor vid stugorna.

  Sjön är grund (medeldjup ca 1,6 m) och vattennivån har sjunkit kraftigt under de senaste årtiondena. Det växer mycket vass och näckrosor, som vi försöker bli av med vid vår strand.

  Sjöbotten är grund och dyig och en sjunker ned långt i dyn, på vissa platser till knäna, i dyn och det luktar mycket sumpgas.

  Bilder från SGU visar att tomtmarken fram till vattnet är sandig morän, vad sjöbotten består av är dock oklart.

  Jag vill åstadkomma en sjöbotten som går att bada på, med en fast botten, som går att gå på. Sandbotten och gräva ur lite så att det blir djupare vatten är ett plus men inget krav. Grannar har lagt ut markduk och sand på sin tomt, men det var inte tillräckligt för att skapa en fast botten.

  Vad bör vi göra för att uppnå en fast botten som går att bada på?

  Hur hittar vi entreprenörer som är villiga att jobba med privatpersoner? (Vi har kontaktat SLU, stora väg- och vattenföretag, många arkitekt- och byggföretag, samt alla landskapsarkitekter vi kunna hitta i regionen. Ingen som har kunskap om detta jobbar med privatpersoner.)
   
 2. Svar

 3. Tyvärr är detta inte mitt kunskapsområde. Har heller inga företag att rekommendera. Sök på orden "anläggning strand privatpersoner" (testa även schakt entreprenad strandlinje).

  Viktig och bra information kan hittas i pdf-filen "Vårda och restaurera din strand", hittas lätt via google – vet dock inte om den är relevant för just dina önskemål.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. KnockOnWood
  KnockOnWood ·

De senast besvarade frågorna

 1. Gräva ur land och byta mot sten

  Hej! Vi har land runt huset, och även ett land på trädgården med rabarber och så. Landen runt huset består av blommor å någon buxbom. Nu vill vi gräva bort allting o sätta kantsten och dekorsten...
 2. Hur får jag en bra naturtomt?

  Hej! Vi har precis byggt hus och planerar nu inför vår drömträdgård! Vi har byggt i ett strandnära område med massor av sommarstugor som grannar. Vi vill ha en tomt som passar in i miljön runt om!...
 3. Från grovplanerad till färdig trädgård.

  Hejsan. Vi ska bygga ett hus och jag undrar hur vi ska gå till väga för att ge vår blivande trädgård så bra förutsättningar som möjligt? Vad är lämpligaste att börja med? Häck? Gräsmatta? Osv

Visa alla frågor