Byggahus.se

Beskära lönnträd?

Besvarad 14 aug 2021 av Cajsa Lundin

 1. Hej,

  kan man beskära ett lönnträd?
  Vi har ett rätt så stort på vår tomt och skulle vilja ta ned höjden något. Höjden är idag ca 8 m. När lönnen var i början av sin tillväxt, beskars den så att det är ca 5 stammar som går ut från ca 2 m höjd.

  // Rolf
   
 2. Svar

 3. Kan kan man alltid. ;-) Lönn ska aldrig vårbeskäras, men nu på sensommaren och tidig höst funkar det. Som vanligt ska man inte beskära för mycket samtidigt, och undvika grova grenar/stammar. Och självklart lägga snitten rätt, så såren kan läkas.
  Sen är det smak och tycke. Jag tycker inte det blir särskilt snyggt att beskära stora träd, men är den flerstammig kan det kanske gå att få till hyfsat. Det är svårt att hålla träd små, blir oftast inte så lyckat, särskilt inte på sikt. Man kan fundera på att ersätta med ett träd som får mer lämplig sluthöjd.
   
  Cajsa Lundin

  Cajsa Lundin

  Trädgårdsdesigner

 4. Kommentarer

 5. E
  Eld ·
  Jag har en lönn som redan från början är klippt som en häck. Inte bästa häckmaterialet men det går.
   
 6. Davideks
  Davideks ·
  Vi har en gammal hamlad lönn som har skenat iväg sedan gissningsvis 90-talet någon gång med flera grenar (eller snarare stammar). Ser ok ut med bladverk men väldigt märkligt ut under vinterhalvår. Någon som beskurit något likande. Fint gammalt träd (likt ett alléträd) som jag inte vågar chansa med.

  /David
   
 7. D
  dajaskazal ·
  Jag frågade Cajsa en gång om att ev hamla vår stora, gamla lönn, men fick rådet att inte göra det. Kontaktade istället en arborist, som gjorde iordning lönnen jättefint, han kommer vartannat år och håller den i skick. Är tacksam för rådet och lönnen är finare än någonsin.
   
 8. Davideks
  Davideks ·
  Ok, tack för info. Ska kontakta arborist. Har du någon bild på er lönn nu? Skulle vara intressant att se.
   
 9. T
  tersson ·
  Jag hamlar flera lönnar (Skogslönn, Acer platanoides) på Sollerön varje år sedan 15 år tillbaka. Jag hamlar under JAS-perioden, och klipper av årsskotten som växer utanför den ca 2 m stora kronan (bollformad) med en lång sekatör. Stammarna växer då inte så grova, och lönnen håller sig frisk. Jag är riktigt nöjd.
   
 10. Anna_H
  Anna_H ·
  Lönnar går utmärkt att hamla, men det ska ju helst vara planerat så från början. Första gången bör man nog ta en arborist för det, sedan kan man hålla efter själv.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Beskära lönnträd?

  Hej, kan man beskära ett lönnträd? Vi har ett rätt så stort på vår tomt och skulle vilja ta ned höjden något. Höjden är idag ca 8 m. När lönnen var i början av sin tillväxt, beskars den så att det...
 2. Klematisblad stekel på ligusterhäck.

  Hur kan man bli av med klematisblad stekel på ligusterhäck. Larverna har ätit upp häcken varje år. Har börjat skaka av och plocka bort larverna, frågan är om det hjälper eller får man hålla på...
 3. Parkslide

  Hej! Vi har genom att gräva upp en liten buske, som vi inte visste vad det var hamnat i Parkslideeländet. Nu har vi ett område där Parkslide börjar titta upp. Det är alltså lösa rotbitar som...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.