Gräsklippare, Robot­gräsklippare, Smart hem

Billiga robotgräsklippare – vad du får för pengarna

Vi går igenom vad de billiga robotgräsklipparna saknar av det som dyrare modeller har.

Vi går igenom vad de billiga robotgräsklipparna saknar av det som dyrare modeller har. Foto: Mowermagic

Vi listar de billiga robotgräsklipparna och förklarar vad det är som gör att vissa robotgräsklippare är så dyra medan andra är billiga. Helt enkelt vad du får för pengarna när du köper en billigare robotgräsklippare.

Funderar du på att köpa en en billig robotgräsklippare? Bland robotgräsklippare generellt finns ett mycket stort prisspann mellan olika modeller och det kan vara svårt att överblicka vad du egentligen får för pengarna.

Vad de billiga robotgräsklipparna saknar

Utan att titta på särskilda märken är den stora skillnaden mellan en dyr och en billig robotgräsklippare batterikapaciteten. De lite billigare modellerna är vanligen anpassade för att klippa mindre gräsytor. Placerar du en robotgräsklippare anpassad för 500 kvadratmeter på en gräsmatta som är större än så kommer den att behöva vara ute och klippa oftare under dygnet, och i värsta fall kommer den inte att hinna med att hålla gräsmattan i schack. Hos vissa tillverkare är just batterikapaciteten i princip det enda som skiljer modellerna åt i en och samma produktserie.

Men det finns förstås fler skillnader, både mellan olika produktserier och mellan olika tillverkare. Vissa märken har exempelvis bättre terrängegenskaper och är mer intelligenta än andra. Sedan finns det även skillnader när det kommer till sådant som garantier och  funktionsutbud. Det finns tillverkare som i princip köper in robotgräsklippare från Kina (och även andra länder) och sätter sin logga på den. Sedan finns det de som har stenkoll på produktionen från ax till limpa. Detta kan förstås - i värsta fall - påverka både garantier, reparationstider och utbudet av reservdelar.

Robotgräsklippare terrängegenskaper
Vissa märken har bättre terrängegenskaper. Foto: Marlén Eskilsson

En stor skillnad som börjat märkas tydligt först 2018 är app-stöd. Mellanklassmodellerna kommer idag allt oftare med app-stöd - vanligen via bluetooth. Det gör att du kan programmera robotgräsklipparen via mobiltelefonen. På robotgräsklippare med stor display och tydligt menysystem utgör det egentligen mest en ergonomisk fördel då du slipper böja dig ner. Men på robotgräsklippare med liten och otillräcklig display, eller med krångligt menysystem, kan en app göra stor skillnad. En del robotgräsklippare i det dyraste prissegmentet mot konsumenter har till och med GSM-uppkoppling så att du kan styra robotgräsklipparen på distans. På de billiga modellerna är det dock fortfarande relativt ovanligt med app.

Vad du får när du köper en billig robotgräsklippare

Robotgräsklippare i budgetsegmentet är ofta ganska små, och avsedda för gräsmattor mindre än 1 000 kvadratmeter (ibland betydligt mindre). De programmeras vanligen enbart via displayen på själva robotgräsklipparen. Menysystemet innehåller inte lika många funktioner och alternativ som på dyrare modeller. Ofta har man begränsade valmöjligheter rörande korridorbredd, avstånd över begränsningskabel och liknande. Vidare går de vanligen på tre hjul vilket ibland tenderar att ge lite sämre terrängegenskaper - det finns dock fler faktorer som påverkar detta. Och ofta klarar de inte lika kraftig lutning som de dyrare modellerna.

Därmed inte sagt att att billiga robotgräsklippare är dåliga robotgräsklippare. Flera av modellerna i budgetsegmentet är mer än tillräckliga för genomsnittsanvändaren med en liten eller normalstor trädgård - i alla fall om trädgården är relativt jämn i topografin.

Exempel på modeller av billiga robotgräsklippare du ofta - eller ibland - hittar under 5 000 kr

Robomow RX12u                          Pris ej längre känt 
Wolf Garten Loopo S150             6 044 kr hos GardenStore

Exempel på modeller av "billiga" robotgräsklippare du ofta - eller ibland - hittar under 10 000 kr

Worx Landroid S WR130E.       5 990 kr hos Duab
Worx Landroid M WR142E       8 390 kr hos Duab

McCulloch Rob R600                 Pris ej längre känt   
McCulloch ROB R1000              Pris ej längre känt

Gardena Sileno City 500            9 990 kr hos Gränsbygdens Köpcentrum

Stiga Autoclip M3                        Pris ej längre känt
Stiga Autoclip M5                        Pris ej längre känt

Robomow RX20u                        7 490 kr hos HusOchHemma
Robomow RC304u                      10 990 kr hos Maskinklippet

Bosch Indego 350                        8 590 kr hos Bygghemma
Bosch Indego 350 Connect        10 290 kr hos Bygghemma
Bosch Indego 400                        9 289 kr hos Toolab
Bosch Indego 400 Connect        Pris ej längre känt

Lyfco E1600 Wifi                         8 988 kr hos Outl1
Lyfco E1800                                  5 988 kr hos Outl1

AL-KO Robolinho 100                Pris ej längre känt
AL-KO Robolinho 1150W          12 688 kr hos Proffsmagasinet
AL-KO Robolinho 500E             6 640 kr hos Tørn
AL-KO Robolinho 700W            8 720 kr hos Granngården

Läs mer

Installera robotgräsklippare
Bästa robotgräsklipparna koras
Bästa klipparen till rimligt pris
Köpa robotgräsklippare