Fredagshuset

Så byggde han fortet vid klippan i Tyresö

När Andrew byggde sitt 4,5-våningshus i Tyresö ville han att det skulle vara som en bunker, och en underhållsfri sådan. På fasaden sitter plåt för 1 500 000 kronor.

Fyravåningshus med plåtfasad

Det höga huset som klättrar upp för klipporna i Tyresö är inte ett helt vanligt hus. Det är som ett fort med hög säkerhet, oväntat många uteplatser där på klippan och det är byggt för att kunna användas både som bostadshus och som kontor.

Plåtfasad

Alla foton: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

2016 köpte Andrew Kolbrait den 994 kvm stora tomten på Långsjövägen 49B. Efter ett års projekterande, då han anlitade arkitekt, konstruktör, planerade och sökte alla nödvändiga tillstånd, kunde husbygget påbörjas 2017.

Garage

Entreprenörerna började efter markarbetena med att gjuta plattan och att bygga upp garageväggarna med lecablock. Men Andrew befarade att detta inte skulle komma att hålla. De fick riva och göra om. Andrew ville ha riktiga armerade och förstärkta tunga betongväggar.

– Jag ville att det ska vara stabilt och säkert som en bunker, säger Andrew.

Kontor

2018 var garaget och plan två klara och Andrew kunde flytta in här medan bygget löpte vidare med nästa våningsplan. Plan två är som en egen lägenhet som Andrew använder för sitt företag. Här finns en spärr i hissen så att det inte går att komma förbi den våningen utan nyckel.

Hisschakt

Resten av huset tog 1,5 år att bygga, med hissen som var det absolut sista som byggdes på huset.

 – Det var svårt att hitta en leverantör som ville sälja en riktig hiss till mig, de flesta ville bara sälja till kommersiella fastigheter.

Hiss

Efter att ha kontaktat ett tiotal företag hittade han till slut ett som ville sälja hissen till honom för ca 330 000 kr. Då är det en riktig hiss med dubbla halvdörrar med mörkt glas och belysning i hissen.

Plåtfasad och terrass

Den största utmaningen med bygget var att få fasaden av dubbelförzinkad plåt på plats. Plåten i sig kostade 1,5 miljoner kr. Andrew ville inte ha en träfasad som måste underhållas.

Plåtfasad

– Det tog 7 månader att få fasaden på plats och det var riktigt svårt. Vi hade byggnadsställningar och skylifts som flyttades runt huset. Man fick göra arbetet i etapper. De var svårt att hitta någon som ville göra jobbet.

– Någon lyftkran var inte att tala om, allt material fick bäras fram med mankraft.

Utsikt

Anledningen till att vi får inspireras av Andrews hus idag är att han har lagt ut det till försäljning hos Hampus Widén på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för 19 900 000 kr.

Matplats och vardagsrum

På fjärde våningen finns kök och vardagsrum med en egen terrass.

Bastu med terrass
Bastu

Boytan är 270 kvm och här finns 7 rum och kök. Huset kan delas upp i 4 olika lägenheter/lokaler om man vill ha det för företagande eller generationsboende etc. Det finns totalt 5 duschrum och 6 toaletter. Dessutom finns ett litet bastuhus med utgång till egen terrass, på två bilder ovan. 

Terrasser

Totalt finns här fyra terrasser på totalt 200 kvm.

Belysning

Som belysning i huset har Andrew satt in 200 LED-spotlights.

Sovrum

Husets värms med bergvärme och har vattenburen golvvärme. Värmekostnaderna ligger på 11 400 kr per år. Ventilationen är FTX. Primärenergitalet ligger på 90 kWh/kvm och år.

Plåtfasad och -trappa

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på intressanta hus som ligger till salu för tillfället. Artiklarna är inte sponsrade, vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.

Badrum
Terrass
Utsikt från terrass
Fort vid Tyresö
Fortet på vintern
Planlösning bottenvåning

Planlösning bottenvåning med garage.

Planlösning plan 2

Planlösning plan 2 med studio / kontor.

Planlösning plan 3

Planlösning plan 3 med boendeutrymmen samt bastustuga.

Planlösning plan 4-5

Planlösning plan 4 och 5 med boendeutrymmen och terrasser.