Prästgårdar till salu

Kyrkoherdebostaden vid Heliga Trefaldighet kyrka i Gävle

Kyrkoherdebostaden vid Heliga Trefaldighet kyrka i Gävle

Kyrkoherdebostaden vid Heliga Trefaldighet kyrka i Gävle är 861 kvm stor med stora ståndsmässiga rum och en tomt på 2 610. Byggd redan 1764. Priset är 9 000 000 kr. 

Tvånget för en präst att bo i prästgården har tagits bort successivt under 1900-talet. År 2000 ägde kyrkan 1200 prästgårdar, idag har det minskat till runt 250. Det skriver Roger Nyström i artikeln Nytt liv i den gamla prästgården

Det förstår man ju att det inte kan vara så roligt att bli påtvingad en bostad som inte är ens egen och där man måste ta in jobbet, varken man vill eller ej. Jag minns prästgården på orten där jag växte upp, som man fick besöka när man konfirmerade sig. Inget mysigt ställe, det ekade och luktade unket. Det märktes att det inte fanns någon som tog hand om huset och tyckte om det. Därför är det ju roligt att se att de här husen kommer i privat ägo och får utvecklas till sin fulla potential. I grund och botten är de flesta som jag har sett rymliga och fina gamla hus på bra läge med stor tomt, en bra grund att bygga vidare på.

Ju rikare församlingen har varit, desto mer påkostad är prästgården. Låt oss titta på vilka prästgårdar som finns till salu idag.