Fönster, Målning

Måla om träfönster

Måla om träfönster

Se över fönstren regelbundet och måla sedan enligt tillverkarens anvisningar. Är det uppehållsväder och temperaturen inte är för låg går det bra att måla när som helst.

Ett träfönster behöver målas om regelbundet. Sol, vind och nederbörd sliter på fönstrets ytbeläggning.

– Jag tycker att man ska titta över sina fönster vart femte år och se om det behöver göras någon bättringsmålning eller kanske måla om hela fönstret, säger Rolf Stenbert vid RST Måleri i Lomma.

Måla fönster
Rolf diskuterar målning med Per.

Hos Per och Marléne har färgen på träfönstren som sattes in 2001 flagnat på flera ställen. Det är hög tid att måla om dem. Men vi är redan en bit in på hösten, går det verkligen att måla då?

Slitet fönster
Färgen har flagnat, dags att måla.

– Ja, på fönster är det så liten yta som ska målas och då är det inga problem att måla på senhösten här i södra Sverige, säger Rolf Stenbert.

Rolf berättar att ett fönster som sitter i ett utsatt läge kan behöva målas om dubbelt så ofta som ett fönster som ligger mer skyddat. De fönster han ska jobba med idag sitter i söder- och västerläge. Färgen är rejält sliten och hade behövt en ommålning redan för ett par år sedan.

Vad är då rätt väder för att måla fönster? Det är lätt att tro att vädret ska vara fint när man målar, men det får inte vara för fint. Det allra sämsta för målning är strålande solsken. Står solen på klumpar sig färgen lätt och det kan bli bubblor och färgskiftningar.

– Svalare väder är bättre. Är det bara inte för kallt så kan man måla inpå senhösten, i alla fall om du använder en modern vattenbaserad färg som torkar snabbt, säger Rolf.

Det ska naturligtvis inte stå på regn när du målar, då färgen helt enkelt kan rinna av. Se till att det är uppehållsväder den dagen du ska måla och att träet i fönstret är tillräckligt torrt. Fukthalten i träet som ska målas kontrollerar Rolf med en fuktmätare om han är osäker.

Det står väl beskrivet hos varje färgtillverkare vilka förutsättningar som gäller för att få ett bra resultat när man målar.

– Man ska alltid följa tillverkarens rekommendation från början till slut, inte grannens, säger Rolf Stenbert. Då får du garanti på att färgen håller.

På de här fönstren tänker Rolf använda en vattenburen alkydfärg som torkar snabbt. Det viktiga för att få bra resultat när man målar med den färgen är att temperaturen inte understiger + 7 grader C.

En dag som denna har vi + 12 grader och solsken, men igår regnade det och Rolf är osäker på om fönstren har torkat tillräckligt för att målas idag. Därför tar han fram fuktmätaren.

– Om fuktkvoten är högre än 16 % väntar jag tills träet har torkat lite mer innan jag målar, säger Rolf.

Fuktmätare
Ett fönster som måste torka mer innan målning.

Fuktkvoten är lägre än 16 % i de flesta fönster och Rolf börjar med att ta bort den flagnade färgen med en värmepistol. Med en sådan går det enkelt att skrapa bort den gamla färgen.  Man får dock vara försiktig med värmepistolen, för en viss brandrisk föreligger.

Värmepistol
Med värmepistolen blir det lätt att skrapa bort färgen.

I de flesta av fönstren i huset sitter glasrutorna monterade i kassett. Källarfönstren är dock äldre 2-glasfönster med kitt. Kittet är gammalt och intorkat och Rolf måste använda värmepistolen även för att få bort kittet. Ibland går det att bara skrapa bort det.

Kitta fönster
Ofta behöver kittet också bytas ut, i de fall fönstret är kittat.

När färgen är borta slipar han med ett grovt sandpapper för att få bort det sista.

Därefter ger han fönstret en strykning med en vattenburen grundolja för trä utomhus. Efter oljningen ska de fönster där man tagit bort kittet få nytt kitt.
Fönstren med kassett kan målas redan 30 minuter efter oljning, här med en vattenburen grundfärg.  När den har torkat kan Rolf komma tillbaka och stryka två gånger med en vattenburen alkydfärg.

– Det är viktigt att måla två gånger för att du ska skydda träet ordentligt även om det ser bra ut redan efter första strykningen, säger Rolf.

Målar du om ovanpå befintlig färg och bara ska fräscha upp, finns dock ingen anledning till att måla två gånger.

Läs mer