Varför svartnar vägg och tak

Besvarad 14 maj 2019 av Charlotte Andersson

 1. Jag har ett 50-talshus med väggar av Ytong/lättbetong. Invändigt finns skivor (OSB, masonite, spån och gips) och över dessa skivor är det antingen målat eller också finns tapet. Sedan jag flyttade in i villan på 90-talet har jag successivt renoverat de olika rummen, en del rum så nyligen som för fyra år sedan.
  Efter bara ett par år börjar väggarna svartna, i vissa hela hela ytor, i andra fall följer svärtan de bakomliggande reglarna eller också följer svärtan bakomliggande spikrader eller fograder av cement. Denna svärta går inte att tvätta bort. Även i hörnorna och längs med hålkäl i övergången mellan tak och vägg, svartnar själva listerna (hålkälen) som är av genuint trä.
  På utsidan av huset, alltså på husets fasad syns ingenting motsvarande. Dock, jag har noterat att grannens hus, också det byggt i ytong/lättbetong, nu efter ca 10 år efter en fasadrenovering, börjar få ett svart rutmönster på fasaden, rutor som föjer ytongstenarnas fogar.
  Jag kan inte påminna mig att den här typen av problem fanns in min barndom, varken exteriört eller interiört. Har det att göra med nya byggmaterial (färger) och byggtekniker?

  Två frågor:
  Vad är orsaken till denna svärta? Vad kan jag göra åt det?
   
 2. Svar

 3. Det är svårt att såhär på distans och med knapphändiga uppgifter men jag kan tänka mig 2 vanliga orsaker till detta.

  Antingen så är det tal om att det är fukt som torkar ut inåt i rummet och att det svarta kan vara någon form av mögel. Detta går att konstatera med en enkel fuktmätare. Åtgärden kan vara att se över takavvattningen och fasadytan så att det inte kan sugas in fukt i väggen.

  Eller så är det ett tecken på att byggnaden läcker värme. Sotiga partiklar i luften fastnar helst på de kallare partierna. Man kan kontrollera om det är detta fenomen genom att låta värmefotografera sitt hus. Åtgärden blir då att försöka täta och isolera bort värmeläckagen.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. S
  svensktärbäst ·
  Mögel skall tas på riktigt allvar eftersom det är väldigt hälsovådligt. 25 % av befolkingen har dålig förmåga att utsöndra gifterna som möglen utsöndrar. Om man vill veta om man tillhör denna grupp kan man göra en gentest genom blodprov. För att tvätta mögel är vinäger 20% i vatten det bästa jag känner till. Blekingsmedel tar kanske bort det svarta men dödar inte nödvöndigtvis mögel.
  När man tvättar mögel med vinäger dör möglet på ytan men det avger stora mängder gift när det dör, andningsmask med HEPA 13 filter, hanskar, duscha och tvätta kläderna direkt efter är ett minimum. Det finns massor av literatur om mögel och läkarkåren börjar bli kunnigare nu förtiden, dock har inte alla läkare lärt sig så mycke om mögel och dess konsikvenser ofta ser de inte symtomen utan tror att det ör något annat. En bra lösing kan vara att flytta.
   
 6. B
  bozze4evigt ·
  Tror mer på alternativ två, dvs inga mikrobiella problem eller skador.
  Använder du/ni mycket stearinljus eller eteriska oljor?
  Dessa kan bidra till sotpartiklar som fastnar på de kallaste ytor, gärna där kallras finns
   
 7. J
  J-stedt ·
  Du svensktärbäst, du skriver vinäger men menar väl ättika. (På engelska är det samma ord för bägge.)
   
 8. JanneJanne123
  JanneJanne123 ·
  Hexesot låter det som.
   
 9. L
  Lärospånet ·
  Hexesot? Låter som att det behövs en exorcist :)
   
 10. JanneJanne123
  JanneJanne123 ·
  Hehe, black magic dust heter det på engelska :D
  Men det har med miljövänlig färg i kombination med sot att göra. Drabbades av det när vi bodde i lägenhet och lösningen var att måla om hela lägenheten med lösningsmedelsbaserad spärrfärg.
   
 11. S
  svensktärbäst ·
  • Jag ber om ursäkt, det heter Ättika på Svenska jag måste ha gjort en fälla för mig själv. Det hela kommer från att jag sanerade min villa i Sydney och där lärde jag mig det mesta jag kan om mögel. Det kan nämnas att vi har liknande kondensporoblem på väggarna där, Jag har gjort stora ventilationsarbeten och har automatiska luftafuktare, Här i Sverige har vi visserligen lika fuktig luft men klimatet är kallare vilket betyder att husen vanligen värms upp och därigenom sänker luftfuktigheten som måste vara lägre än 65% relativ fuktighet för att undvika mögeltillväxt. Tack för påpekandet och att du kom på det, imonerande.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Tryckimpregnerad fasad

  Vi har en liten stuga på tomten som fungerar som förråd. Den är lite isolerad men kan inte användas som bostad. Söderfasaden är så rutten att hela panelen måste bytas. Jag undrar om man kan...
 2. Tryckimpregnerat mot betongplatta

  Vi har ett hus från -77 där det i bodegan är ett uppreglat golv med plastmatta ovanpå. Vi har börjat känna en obehaglig doft och haft besiktningsman här som konstaterat att under träreglarna...
 3. Varför svartnar vägg och tak

  Jag har ett 50-talshus med väggar av Ytong/lättbetong. Invändigt finns skivor (OSB, masonite, spån och gips) och över dessa skivor är det antingen målat eller också finns tapet. Sedan jag flyttade...

Visa alla frågor