Byggahus.se

Två lager ångspärr.

Besvarad 19 feb 2021 av Charlotte Andersson

 1. Hej Charlotte,
  Jag renoverar några bodar där innerväggar och tak är klädda med folieklädda spånskivor. Folien fungerar som diffusionsspärr. Eftersom detär mycket hål och skador i taket å väggar vill jag både bättra på ångspärren och lägga på ett lager gips. Jag undrar då om detta med dubbla ångspärrar.
  Är det ok att lägga en ny folie direkt på den befintliga folien? (Dubbla lager folie utan något emellan lagren)
  Om inte, är det möjligt att måla en ångspärr på befintlig folie,,, är det ok?
  Tack på förhand. // Per
   
 2. Svar

 3. Att sätta två ångtäta skikt direkt ovanpå varandra är inget problem.
  I praktiken fungerar de som ett integrerat skikt.
  Risken för fuktskador uppstår när där finns två täta skikt med något organiskt material emellan, tex träreglar, spånskiva eller pappklädd gips).
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Mats-S
  Mats-S ·
  "Några bodar"
  , ska dom vara uppvärmda året runt?

  Om inte,
  sätt inte in någon plast, använd en ångbroms istället, den är förlåtande om den varma sidan hamnar på utsidan istället för på den normalt uppvärmda insidan. I ditt fall funkar troligen även den betydligt billigare vindpappen.

  Använd aldrig plastad ångspärr vid minsta misstanke om att den i någon situation kan hamna fel, alltför många hus har drabbats av fukt och mögel pga hysterin med att alltid plasta in hus utan eftertänksamhet :cry: ... ångbroms av bra kvalitet är mycket säkrare alternativ vid minsta tveksamhet :thinking:
   
 6. Silver78
  Silver78 ·
  Håller med Mats. Är Boden ouppvärmd så använd ångbroms. Det finns stor risk för kondensering på fel sida ångspärren annars. Har du underhållsvärme så kan du absolut använda ångspärr. Annars inte.
   
 7. K
  Kovikshamn ·
  Tack för svar och kommentarer
  Bodarna (läs moduler) fungerar som stomme till ett åretrunt uppvärmt fritidshus. Utsidan får ett nytt skal med ytterligare 95 mm isolering och insidan får ett ytterligare (utöver spånskivan) lager av gips. Till detta kommer huset ha mekanisk frånluft. Så ångspärr är det rätta, å det läser jag även in i era kommentarer.
   
 8. Christer G.V.
  Christer G.V. ·
  Skit i plasten! Fungerade utmärkt utan plast i fler hundra år! Vill man ha problem? Mycket plast!
  En väl utbildad byggbesiktningsman sa till mig en gång.. Om man inte är säker på var plasten skall sitta, sätt då inte dit någon plast.
   
 9. P
  Plast (ångspärr) är styggelse om väggen är runt 25 cm bred eller mer då det även med konstant värme finns risk att väggen inte torkar ut. Med bara värme vissa tider är ångbroms bäst då väggen då kan torka ut men då ska inte väggen heller här vara för tjock. Ta en PET-flaska med kyld dryck och ställ ut i solen. Ganska så omgående blir den blöt. Vira sen lite papper runt och låt den stå kvar i solen så torkar det ut. Testa även experimentet med att stoppa in flaskan i en och två plastpåsar som knyts ihop. Fuktvandring är en sak så länge det bara kan torka ut. Plast är en styggelse om det inte görs på absolut rätt sätt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Två lager ångspärr.

  Hej Charlotte, Jag renoverar några bodar där innerväggar och tak är klädda med folieklädda spånskivor. Folien fungerar som diffusionsspärr. Eftersom detär mycket hål och skador i taket å väggar...
 2. installera underhållsvärme i fritidshus - problem?

  Vårt timmerhus är från 1860-talet och påbyggt med en våning i början av 1900-talet. Det har använts som fritidshus i minst 50 år, och stått ouppvärmt på vintern. Vi planerar nu att sätta in...
 3. Köksöverskåp i lättbetongvägg

  Hej Jag byter ut mitt kök. Men jag är bekymrad över hur jag ska sätta upp överskåpen för att det ska hålla. Finns 2 fästen i skåpen att borra upp dem med. Väggen består av lättbetong och är bara...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.