Byggahus.se

Ska dörrkarmarna slipas ner en bit innan målning?

Besvarad 18 nov 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Vi håller på att renovera vårt 80-tals hus. I hallen ska vi nu måla alla dörrkarmar vita innan tapetsering. Vi kommer sen vilja lämna in dörrarna för lackering. Vår fråga är om det är vanligt att det efter ett antal lager grundfärg och färg fortfarande går att stänga dörrarna? Eller brukar det bli för trångt (med tanke på att ett antal lager färg ändå blir lite tjockt). Är det i så fall att rekommendera att man slipar ner nån mm på dörren eller på dörrkarmen?
   
 2. Svar

 3. Ni kan titta på hur stora springor det finns runt dörren i stängt läge. Om det ser tight ut så kan det vara bra att skrapa eller slipa av den gamla färgen så att dörren efter målning går att öppna och stänga utan att det griper.
  I djupled går det på modernare dörrar i viss mån att justera vid dörrblecket så att dörren blir enkel att stänga.
  Om den möjligheten saknas så får ni också göra bedömningen om ni ska ta bort färgen från den delen av karmen också.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Cheesen
  Cheesen ·
  Nu blir man ju nyfiken... Vad för sorts dörr från 80talet är det som går att lämna till lackering? och blir det inte billigare att gå till bygghandeln och köpa nya dörrblad?
   
 6. MLA72
  MLA72 ·
  Nu svarar jag utifrån vårt 70-talshus. Vi hade 5 bajsbruna (släta) innerdörrar i vår groventre, som jag dessutom hade hunnit förfula ytterligare i början på 2000-talet genom att göra spegeldörrar mha tunna lister som spikades fast innan ommålning. Insåg rätt fort att nya vitlackade dörrblad var rätt billiga. När jag däremot insåg att två av dessa dörrar till garaget och pannrummet var brandklassade (läs: dyrt) tänkte jag om. Lokal firma som spacklade, slipade och sprutmålade dörrarna var fort ett lockande alternativ. Ser fortfarande ut som nya efter 5 år!
   
 7. Fixitrixi
  Fixitrixi ·
  @Cheesen Vi har helt vanliga, släta, bruna dörrar. Inte något märkvärdigt alls,men det ska gå bra att lackera dem. Vi funderade först på att köpa nya för de är ju billiga i affären men våra dörrar tycks ha lite annorlunda mått och några av dem är nedslipade i underkant för att passa ett nytt golv som lagts i det rummet. Så för oss skulle vi behöva köpa både nya dörrblad och karmar, då blev det för stort projekt för oss. Så nu kommer en lokal firma och hämtar, lackerar och lämnar tillbaka dem. Smidigt och bra! Vi har nog med andra renoveringsprojekt att hålla oss sysselsatta med här hemma :)
   

De senast besvarade frågorna

 1. Byta ut ett fönster till en altandörr

  Vi vill byta ut en stort fönster (går från tak till 50 cm ovanför golvet) mot en altandörr. Är det ett stort, omöjligt eller vanskligt projekt?
 2. Ska dörrkarmarna slipas ner en bit innan målning?

  Hej! Vi håller på att renovera vårt 80-tals hus. I hallen ska vi nu måla alla dörrkarmar vita innan tapetsering. Vi kommer sen vilja lämna in dörrarna för lackering. Vår fråga är om det är vanligt...
 3. Riva ner bärande vägg mellan kök och rum.

  Har köpte ett hus från 1957, som är 77 kvm på övervåning, där köket är omgjort men litet. Nu skulle ja vilja ta ner en bärande vägg mellan rum och kök och behålla endast en öppen spis som redan...

Visa alla frågor