Byggahus.se

Riva ner bärande vägg mellan kök och rum.

Besvarad 25 nov 2019 av Charlotte Andersson

 1. Har köpte ett hus från 1957, som är 77 kvm på övervåning, där köket är omgjort men litet.
  Nu skulle ja vilja ta ner en bärande vägg mellan rum och kök och behålla endast en öppen spis som redan finns där i mitten av rummet.
  den väggen som ska tas ner där står spisen, fläkt och diskbänk. men jag kan ha kvar kyl, frys och diskmaskin på sin plats. sen ska allt hamna längst men ytterväggen ca 7,2 meter långt.
  är plast matta idag i köket och fin parkett i rummet, bör man byta hela golven eller skulle man kunna få en liknande parkett i det gamlaköket som snyggt skulle gå ihop.
  tänkte ev lägga in golvvärme. vad bör ja tänka på.
  Med vänlig hälsning, Stina
   
 2. Svar

 3. Ett ingrepp i bärande konstruktioner i en byggnad är bygglovspliktig.
  Börja med att ta kontakt med en konstruktör för att få klart för er vad som krävs för att avväxla den bärande väggen.
  Därefter söker ni bygglov och ordnar med ett avtal med en entreprenör för de aktuella arbetena.

  Det är vanligt i äldre hus att det är nivåskillnader mellan olika rum. Det kan vara bra att ta reda på hur stora de skillnaderna är. I vissa fall har man tex. sänkt golvnivån i de rum som har parkett och klinker, vilket kan göra det svårt att då ersätta en plastmatta med parkett eftersom golvnivån kommer att höjas i det utrymmet och man vill ju inte få en snubbelkant.
  Det gäller ju även att få kläm på hur man ska dra om avloppsrör, elrör och vattenrör för att få det nya köket att fungera.
  En bra idé kan vara att koppla in en arkitekt för att få en optimal lösning av köket.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Byta ut ett fönster till en altandörr

  Vi vill byta ut en stort fönster (går från tak till 50 cm ovanför golvet) mot en altandörr. Är det ett stort, omöjligt eller vanskligt projekt?
 2. Ska dörrkarmarna slipas ner en bit innan målning?

  Hej! Vi håller på att renovera vårt 80-tals hus. I hallen ska vi nu måla alla dörrkarmar vita innan tapetsering. Vi kommer sen vilja lämna in dörrarna för lackering. Vår fråga är om det är vanligt...
 3. Riva ner bärande vägg mellan kök och rum.

  Har köpte ett hus från 1957, som är 77 kvm på övervåning, där köket är omgjort men litet. Nu skulle ja vilja ta ner en bärande vägg mellan rum och kök och behålla endast en öppen spis som redan...

Visa alla frågor