Byggahus.se

Ok med ytterligare ångspärr?

Besvarad 13 okt 2022 av Charlotte Andersson

  1. halloj
    En fråga, bygger en yttervägg 145 x45 gnu 28x70 o panel,på insidan har jag 145 isolering och lagt en ångspärr sen ska jag lägga på en 45x45 o isolering sen skulle ångspärren kommit,är det ok att sätta en ytterligare ångpärr eller
    mvh:peppe
     
  2. Svar

  3. Principen med ångspärr är att den endast bör förekomma på ett ställe i väggen. Med två ångspärrar finns det en risk att fukt kan spärras in mellan dem och inte kunna torka ut, med röt- och mögelskador som följd.
    Det är vanligt idag att man sätter ångspärren utanför installationsväggen, dvs 45mm in i väggen från insidan räknat (precis som du har) Viktigt är dock att merparten av väggens isolering befinner sig utanför ångspärren (vilket också är fallet för din vägg)
    Så mitt svar är: Nej, du bör inte sätta en andra ångspärr innanför den första.
     
    Charlotte Andersson

    Charlotte Andersson

    Byggnadsingenjör

  4. Kommentarer

  5. Erik Jansson64
    Erik Jansson64 ·
    En klassiker. Nej, två ångspärrar är inte att rekommendera (se ovan). Dock är frågan om ångspärrens placering klurig.

    På 70- och 80-talet var det ovanligare med s k installationsskikt, alltså en konstruktion med isolering och reglar på insidan av ångspärren. Det normala var att sätta plastfolien direkt bakom ytskiktet, d v s gipsskivor, eller tidigare 12 mm spånskiva. Detta oavsett väggkonstruktion i övrigt.

    I takt med allt mer installationsmaterial i väggarna (dold förläggning av kablar och rör), främst från hustillverkarna, som ett resultat av ett ökat intresse från villaägarna, tvingades installationsbranschen in i ett experimenterande. Thor kom med sina plastkanaler (som foder), olika kreativa hustillverkare lade in kabelrör.

    Detta ledde så småningom till ett behov, att vid t ex ombyggnader och renoveringar, kunna ändra och lägga till mer material i väggarna, vilket var svårt med de olika speciallösningarna.

    Sedan var det det här med plastfoliens allt viktigare funktion. Den hade kommit för att stanna. Kompromissen, efter åratal av experimenterade var, att helt enkelt skapa ett helt separat installationsskikt, innanför plastfolien. På så vis slapp men krånglet med alla nya hål och lagningar av plasten.

    Valet på installationsskiktets tjocklek föll naturligt till slut på 45 mm för att säkert ge plats för allt kablage och rör. Att det sedan råkade sammanfalla med den minsta regelbredden för en icke bärande innervägg, kan ses som en ekonomisk synergieffekt.

    Nu till grundfrågan. Vad gör då plastfoliens 45 mm insjunkna placering med en ytterväggs fysikaliska funktion (fukt, temperatur, brand).

    U-värdet påverkas marginellt. En 45 mm mer isolerade yttervägg utanför diffspärren har ett något bättre U-värde. Varför? Därför att 45:an på insidan alltid har ett högre fuktinnehåll än 45:an på utsidan av folien. Den är varmast och har därför mer vattenånga i sig. Den leder därmed värmeförlusterna något snabbare.

    Dessutom kan effekten av korsande reglar och isolering innanför fuktspärren, som normalt förbättrar U-värdet utanför, ifrågasättas. Varför? Därför att den lilla förbättringen normalt äts upp av all kall plast, metall och vatten som rinner i skiktet. Den effekten är så oregelbunden att den knappt går att räkna på.

    Och allt för att vi inte tål att se våra ledningar längre. Dolda vattenskador är bara början på problemen. I stall får man, av brand- och fuktskäl inte ha dold förläggning alls. Kanske dags att börja tänka om, nu när energifrågan verkligen ger sig till känna. Det måste var extremt lätt att ändra i installationerna framöver. Eller hur?
     
    Redigerat 13 okt 2022 15:04
  6. Klaugust
    Klaugust ·
    @Erik Jansson64
    Fördel installationsskikt är också att man kan hänga vad som helst utan att riskera att punktera ångspärren (om man inte fäster in saker med fyrtumsdpik).

    Sen, det Charlotte tar upp om placering av ångspärr i väggen handlar ju inte om huruvida man kör installationsskikt eller inte, dvs om man sätter den ytligare än 45 mm in, utan risken uppstår om man har för mycket isolering på insidan av ångspärren. Har man mer än 1/3 (eller vad det nu är) av isoleringen på insidan av spärren finns en risk att den varma, fuktiga inomhusluften hinner kylas av så mycket att den kondenserar och fäller ut vatten i isoleringen.

    Så om du vill skippa installationsskiktet så finns det inga fuktproblem med det, så länge du inte skruvar upp en tv på väggen.

    Personligen ser jag bara fördelar med installationsskikt och jag tror de flesta håller med mig. Är man orolig för dolda vattenskador är det ju inget som hindrar att man sätter utanpåliggande installationer även om spärren sitter en regel in.
     
  7. B
    bernth karlsson ·
    Varför ångspärr? Jag har bott i mitt egenbyggda hus i 30 år nu utan ångspärr. Vad har jag missat? Jag byggde utifrån sett stående träpanel, liggande spikläkt, utvändig 9mm gips, liggande 50 mm stenull, stående 150 mm stenull, sedan 13 mm gips invändigt. Har inte märkt något problem under 30 år annat än diskussionen med byggnadsnämnden för att få bygga utan spärr.
     
  8. V
    vonfries ·
    Det beror på en hel del faktorer. Lät som om du i och med liggande spikläkt har luftspalt och så 200mm isolering.
    Om du har haft väldigt god ventilation så kan du mycket väl ha klarat dig. Poängen med ångspärr är att förhindra att fukt (dusch, perspirering, koka vatten etc) trycks ut genom väggarna och bildar vatten när det träffar kalla ytor - kondenserar.
    Jag har demonterat en del hus där detta inte varit gjort och har bokstavligen trampat genom förruttnade tak! Du behöver inte ha märkt något men det KAN finnas ganska omfattande skador. Hur har du byggt tak? Vad har du för ventilation?
     
  9. J
    Johnny2times ·
  10. L
    Liljeros ·
    Man kan ju klara sig utmärkt utan ångbroms, på samma sätta som en väldigt enkel ventilation kan räcka. Anledningen till att det är ångbroms och 0,35l/s och m2 som gäller är ju för att det i dom flesta fallen är en fullgod lösning garanti för att inte få fuktskador och att ha bra inomhusluft. Har man väldigt begränsat fukttillskott tex bor ensam eller allmänt genererar låg fukt och inte har för tjock isolering så är ju fukt i väggarna sällan ett problem. Däremot kan det bli det och konsekvensen kan bli att man i princip behöver riva huset. Ångbromsen kostar ett par tusenlappar för en hel villa så vad är vinningen i att strunta i den? Den tillför ju inget egentligen skadligt till huset?
     

De senast besvarade frågorna

  1. Flytta diskbänken några skåp bort från avloppet i bostadsrätt

    Hej, Jag ska bygga en vägg i köket och dela upp det i två. Jag vill flytta diskbänken några skåp bort från sin nuvarande position och till den nya väggen. Är det möjligt att dra avloppsrör under...
  2. Förhindra fukt vid renovering av källare

    Renoverar min källare. Huset är från 1946 och har dränerat runt huset samt isolerat. Ska göra iordning källaren för att barnen ska få en egen våning. Kommer flytspackla och lägga vinyl eller...
  3. Ok med ytterligare ångspärr?

    halloj En fråga, bygger en yttervägg 145 x45 gnu 28x70 o panel,på insidan har jag 145 isolering och lagt en ångspärr sen ska jag lägga på en 45x45 o isolering sen skulle ångspärren kommit,är det...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.