Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Öppna innertak till nock i ett rum (kapa halva takstolarna?)

Besvarad 24 jan 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej,

  Vi har precis köpt ett enplanshus som är byggt 1998. Och vad jag kan tolka enligt ritningarna så är väggen mellan kök och vardagsrum inte bärande, utan det är ytterväggarna endast? Takstolarna är av fackverksmodell.
  Vill öppna upp innertaket i vardagsrummet till nock. Och jag funderar på om det går att bära av takstolarna med innerväggen mellan kök och vardagsrum (förstärka denna för att bära av varje takstol). För att sedan förstärka kvarvarande vinklade takstolar och sen kapa bort enligt bilden nedan:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  N0zWLZo.png


  Så här ser takstolarna ut på vinden:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  otftvWX.jpg


  Är detta något som är möjligt?
  Jag tänkte att man sätter en "stötta" från innerväggen mellan kök och vardagsrum till varje takstol (för att slippa sätta en limträbalk).

  Tack på förhand!
   
  Redigerat av moderator 27 jan 2020 10:57
 2. Svar

 3. När det gäller alla ingrepp i en byggnads bärande system skall en konstruktör anlitas. Vissa byggnadsdetaljer är bärande, andra stabiliserande och i många fall samverkar de. Därför är det viktigt att ta in någon som kan se hela problematiken.
  Jag kan inte ha några synpunkter på din konstruktion dels för att jag inte år konstruktör och dels för att jag vet för lite om hela byggnaden.

  Konsekvenserna av att feldimensionera kan bli sättningar och andra dyrbara fel vilket väl motiverar kostaden för att anlita en konstruktör.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. Appendix
  Appendix ·
  Kan bara hålla med Charlotte.
  Jag rev en innervä'gg och tog finnan rivningen började fram konstruktuinsritningar för avlastning med konstruktör. Det var omständigt att säkra upp och kostade en del men det var tydligt att vi hade haft rejäla sättningar och skador annars.

  Med hjälp av konstruktören blev slutresultatet väldigt bra :)
   
 6. T
  Tornhill 2 ·
  Svaret är väl att "det går förmodligen", men en konstruktör behöver titta närmare på det.

  Det kan bli dyrt och komplicerat, om ni har otur.

  / Hälsningar, Fredrik
   
 7. pacman42
  pacman42 ·
  Det kan gå att göra, men de befintliga takstolarna kommer inte att räcka till då de inte är självbärande (skarvplåtar på dessa).

  Detta kommer att leda till att ni troligen behöver staga på tvären en bit under nocken (så inte öppet till nock) samt att limträbalkar behöver ersätta de befintliga takstolarna (för att få tillräcklig styvhet).

  Billigt blir det nog inte, men det kanske inte spelar någon roll? Hur som helst behöver en konstruktör anlitas, detta ligger inte inom vad en "vanlig erfaren snickare" klarar av att räkna på själv.
   
 8. H
  Hjalmar Nilsson ·
  Pacman, de skriver att de ska förstärka den delen av takstolen där endast överramen är kvar. Skarvplåt eller ej, virkesdimensionen är garanterat för klen för den nya spännvidden i vilket fall. Dessutom kommer de behöva isolera denna del och således öka konstruktionens bygghöjd.
  Att staga på tvären ser jag ingen vits med när man har bäring i nock och nya fribärande takåsar.
  Hur som helst är det ett ingrepp i bärande konstruktion vilket innebär minst en anmälan till kommunen och då kommer de att kräva en konstruktionsritning och förmodligen en kontrollplan. Är det i Skåne så är det bara att höra av sig.
   
 9. A
  Autodidak1 ·
  Inga problem att lösa tekniskt, men ta hjälp av konstruktör (y)
   
 10. G
  Giddas ·
  Hej!
  Nyfiken, hur gick det?

  Med vänlig hälsning,
  Tobias
   

De senast besvarade frågorna

 1. ytterpanel

  fuktskadad nedredel av ytterpanel(ca:10 cm)kan jag skarva den skadade plankan ?
 2. Hur vet jag om det är svartmögel?

  Vi har upptäckt gammal mögel-/fuktskada på träpanel i innervägg bakom spånskiva och målad vävtapet. Sportstugan är byggd i Sthlms skärgård på 1950-talet tror vi, medan vävtapeten nog är uppsatt på...
 3. Fukt i krypgrund trots avfuktare

  Jag har en krypgrund med mer fukt på ena sidan huset (kedjehus så bara två ytterväggar). Grunden är plastad och avfuktare installerad. Dock verkar fukten återkomma så frågan är om man bör tänka på...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.